自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

近日有男網民在社交平台上發帖,大呻自己於燒肉餐廳惠顧放題晚餐,最後卻因為夠鐘時吃剩食物,而遭店員直斥浪費,並將剩餘食物磅重後,另外向樓主加收$200。帖文一出,隨即引來網民熱議,相關餐廳之後亦在Facebook專頁列出3大要點作回應。

我覺得佢叫嘅分量真係多

https://topick.hket.com/article/3544570/%E3%80%90%E7%8F%8D%E6%83%9C%E9%A3%9F%E7%89%A9%E3%80%91%E7%87%92%E8%82%89%E6%94%BE%E9%A1%8C%E3%80%8C%E9%A3%9F%E5%94%94%E6%99%92%E3%80%8D%E5%8A%A0%E6%94%B6-200%E3%80%80%E6%B8%AF%E7%94%B7%E5%8D%83%E5%AD%97%E6%96%87%E5%A4%A7%E5%91%BB%E8%A2%AB%E5%B1%88%E9%8C%A2%E9%A4%90%E5%BB%B3%E5%88%973%E9%BB%9E%E5%9B%9E%E6%87%89?mtc=10001
attach0/tmp/php8FbU0H

大宅

餐廳出完公告 樓主好似有再回應反駁

大宅

回覆樓主:

啲人根本就係貪心,諗住舖頭唔會收

男爵府

有冇寫明食唔晒要收費?如有,食客自己攞嚟!如冇,食店唔啱,屈客錢!

侯爵府

有寫明食唔哂要收錢的話,就抵死。

無寫佢咪覺得可反咬人哋公司?

勁憎人浪費資源

大宅

syne403 發表於 23-6-9 14:38
近日有男網民在社交平台上發帖,大呻自己於燒肉餐廳惠顧放題晚餐,最後卻因為夠鐘時吃剩食物,而遭店員直斥 ...

哈哈,兩大盒,咁又剩得有啲多
大家退一步,收100算啦
親子王國已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

大宅

回覆樓主:

好多放題都寫明食唔哂需按重量收費,但都未聽過餐廳真的會收,可能呢個客人真係好過份,食剩好多。

伯爵府

SOHOT 發表於 23-6-9 15:06
有冇寫明食唔晒要收費?如有,食客自己攞嚟!如冇,食店唔啱,屈客錢!
...

睇內文無寫明食唔晒要收費,但取走食物要收費

子爵府

近日有男網民在社交平台上發帖,大呻自己於燒肉餐廳惠顧放題晚餐,最後卻因為夠鐘時吃剩食物,而遭店員直斥 ...

唔覺得系「屈」,有些放題都有規定叫咗食唔晒要罰錢,而家食唔晒系比佢帶走啲肉都算系咁啦。大約$200一磅比超市買都差不多啦

別墅

2023年兔年勳章

如果有寫明既,而店員係叫餐時都有講明,就係自己問題

侯爵府

petitrat 發表於 23-6-9 15:15
哈哈,兩大盒,咁又剩得有啲多
大家退一步,收100算啦

x2

侯爵府

食唔晒梗係應該收費啦!

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

題外話,想問下如果我真係甘願畀罰款,咁我食淨嘅可唔可以攞走呢?

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

好多放題任食都見有寫明

伯爵府

咁不如問可唔可以用嗰200加時半個鐘食埋佢 。我見過有任食打邊爐可以每人多收50蚊加多唔知15定30分鐘。

子爵府

又剩返真係幾多下喎!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

食客問題, 明知有限時間就唔好叫咁多啦, 咁人地有寫明食唔哂要比錢的話又冇錯架喎

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

食唔哂係應該收費,如果唔係,個個眼闊肚窄......

子爵府

回覆樓主:

依嫁少咗幫襯任食的,因為食唔到咁多,又限時,怕叫多咗浪費食物,好多時都會分好幾次叫,差不多食完才叫下一round的。
食剩咗咁多,畀$200唔算大問題。但我就唔會咁做,叫太多食物,就算額外加錢畀我攞走,我都唔想再食

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊