自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

做咗半年都仲係煮嘢唔熟又難食....今日我以為屋企有菜叫佢煮菜,點知返到屋企發現係得韭菜,佢仲要煮咗啲韭菜,係用清水嚟煮😓😓😓,啲韭菜完全冇味,大佬,點會有人咁煮啲韭菜....
仲有,衞生常識又差到爆,幫我女沖涼,用啲沖涼水嚟洗隻牙擦,之後幫我女擦牙,佢知唔知用啲咁污糟有化學物質嘅嘢來擦牙,會好大機會肚痛...

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

你唔可以用自己標準以為係common sense 諗d 工人,如果佢唔識既野必須畫公仔畫出腸咁教佢

男爵府

最緊要有冇教過,教極都唔改我會炒

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢可上youtube學,佢根本無心做。

男爵府

回覆樓主:

我屋企菲傭,做緊第8年,有日蒸鯇魚腩,冇打魚鱗,原汁原味咁蒸出黎比我哋食。

男爵府

回覆樓主:

我工人由我仔bb做到升中學啦,每次炒菜都又油又爛,所以叫佢烚菜,半斤菜心落兩滴蠔油就夠,但佢每次都要蠔油轉幾圈,超級咸,我又要用熟水洗多次先食到

大宅

ChaBean 發表於 23-6-10 09:45
我工人由我仔bb做到升中學啦,每次炒菜都又油又爛,所以叫佢烚菜,半斤菜心落兩滴蠔油就夠,但佢每次都要蠔 ...

咁應該係工人姐姐自己鍾意食(emoji)油,因為我個姐姐次次煎豬扒都好鹹,叫佢唔好落太多鹽,次次都應左我就算。有一次再同佢講唔好太鹹,佢話佢鍾意鹹啲,真係吹佢唔脹

複式洋房

回覆 ChaBean 的帖子

佢哋啲分量成日調得唔好😓😓

複式洋房

回覆 廷廷媽 的帖子

啲人又話啲菲傭聰明..😅😅

子爵府

你個菲傭衛生意識咁差,好難教 煮嘢食就唯有多啲蒸,起碼一定熟。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Fanfan001 發表於 23-6-10 10:29
回覆 廷廷媽 的帖子

有d係扮蠢
朋友個工人姐姐假期就會煮一大煲通心粉

由朝到晚翻熱俾小朋友食,要比人大炳一鑊先改
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

回覆樓主:

我都好佩服我fd ,日日工人都係烚菜,煎雞亦,煎蛋

我fd話佢無要求,入到口就得

侯爵府

廷廷媽 發表於 23-6-10 00:11
你唔可以用自己標準以為係common sense 諗d 工人,如果佢唔識既野必須畫公仔畫出腸咁教佢
...

x2。
題外,有工人姐姐嗰時,小朋友沖涼都係自己做,冇假手工人姐姐。

伯爵府

回覆樓主:

落大雨要關窗都要教
落雨要收衫又要教
仲有好多我諗都冇過要教既野
真係要當佢6歲咁教

侯爵府

2024年龍年勳章

咁樓主有冇教菲傭煮野食, 如果教極都係咁,就約滿就算

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

正常丫, 所以有時間最好佢整佢洗你煮
清潔呢方便, 一定冇自己咁好

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

佢地要教,我姐姐初黎煮野都勁難食,米煮比佢睇叫佢記住,一係比u tube 叫佢學煮。平時好簡單既家務一冇同佢地講佢地真係唔識架

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Fanfan001 發表於 23-6-10 10:29
回覆 廷廷媽 的帖子

我兩種都請過,印後生嗰啲一啲都唔蠢,做嘢企理過菲,仲識英文,同好古惑,所以我從來唔覺得菲係叻啲。

大宅

登陸火星 發表於 23-6-10 12:43
咁樓主有冇教菲傭煮野食, 如果教極都係咁,就約滿就算

有的教左都唔會改
前工人由白紙做到啖好食,整埋蛋糕麵包
而家呢個在港六年,煮嘢食差,嘥柴米油鹽,教極都唔改

子爵府

sasatt 發表於 23-6-10 12:35
落大雨要關窗都要教
落雨要收衫又要教
仲有好多我諗都冇過要教既野

你並不孤單