自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

成日收到大陸agent sell 公寓,請問同純住宅樓 有咩分別?

大宅

牛年勳章

cindylalala 發表於 23-6-10 20:50
成日收到大陸agent sell 公寓,請問同純住宅樓 有咩分別?

只知道賣出去好難,千萬不要買公寓

珍珠宮

回覆樓主:

有些商住公寓,出入品流複雜

子爵府

公寓就似香港商住咁!

純住宅冇咁複雜,同年期有70年

珍珠宮

回覆樓主:

產權年期比較短

男爵府

利申:只個人經驗,可能有錯的。

我在中山石岐租住酒店(apartment 式)玩幾日,不知是公寓大廈,諗住貪方便在大shopping mall 隔離又平,又有小型廚房同洗衣機。
但去到時先知係公寓大廈,上去其中一層的單位check-in,個人感覺成幢大廈好多人搭lift ,咩人都有,我住嗰個apartment 隔離幾間係髮型屋及美容院,修甲。佢哋打開門做生意,有電髮水味同吵些,我覺得好古怪。
我同洒店管家講,佢轉我去佢旗下的其他樓層房,好少少。(應該可能有10零間房係唔同樓層)好似Airbnb咁。

男爵府

其實一層都成10幾個單位,
我見到有啲係做office, 有廣告貼喺門口,有啲就住緊-班後生仔女咁,有些吵,或者可能人哋係返工,我都唔知道,門口冇特別寫住咩公司,不過我覺得下次唔會再住了。所以我估公寓係乜嘢人都可以上去,唔需要拍卡入大廈。

珍珠宮

切記,唔好買公寓,易買難賣
公寓得30年期(住宅70年)而且用嘅水電都比家用嘅貴,另外公寓唔可以申請居住證,即係冇得報所屬區域學校,呢啲都絕對影響二手房價;而且公寓冇限購,即係話隨便買,咁就好難保值

大宅

mizuho 發表於 23-6-11 00:57
公寓得30年期(住宅70年)而且用嘅水電都比家用嘅貴,另外公寓唔可以申請居住 ...

多謝你既解答,請問30 年期,代表30 年後,個單位唔屬於自己?

珍珠宮

公寓得30年期(住宅70年)而且用嘅水電都比家用嘅貴,另外公寓唔可以申請居住 ...

所以價錢平,是有原因的

珍珠宮

bbsbbs 發表於 23-6-10 22:17

我在中山石岐租住酒店(apartment 式)玩幾日,不知是公寓大廈,諗住貪方 ...

有的公寓,逐間賣,業主再委批管理公司以酒店模式出租,賺租金

珍珠宮

cindylalala 發表於 23-6-11 09:24
多謝你既解答,請問30 年期,代表30 年後,個單位唔屬於自己?

要睇政策,政府可以收返塊地,賠償會好少,或另外付費續使用權,因為商住兩用,費用一定貴;一般70年嘅現在嘅做法都係好平再續使用權。雖然冇限購,大陸人一般唔買公寓,你要exit就好難,個市唔好亦都先跌

男爵府

bbsbbs 發表於 23-6-10 22:17

我在中山石岐租住酒店(apartment 式)玩幾日,不知是公寓大廈,諗住貪方 ...
有火警就好危險

珍珠宮

甘真系麻煩

大宅

mizuho 發表於 23-6-11 09:34
要睇政策,政府可以收返塊地,賠償會好少,或另外付費續使用權,因為商住兩用,費用一定貴;一般70年嘅現 ...

政策話唔埋

珍珠宮

cindylalala 發表於 23-6-11 16:37
政策話唔埋

基本rule of thumb係,除非agent同你有不可分割的親密關係,否則佢越proactive你越要小心。現在真係唔係去大陸買房地產嘅時候,最高峰嘅時期已經過了。
好多人好執著話一定要買,其實係買一堆問題返嚟,除非啲後生做好心理準備幫父母擦屁股,退休想去大陸最好住老人公寓,不喜歡/嫌貴就自己租,大陸有錢一定可以租到屋,年齡唔係問題,自然有agent會幫/教你點做。

水晶宮

回覆樓主:

大陸人唔興買二手,本身都難放,公寓無學位

男爵府

唔好買公寓自住 容易買難賣
公寓得30年期(住宅70年)而且用嘅水電都比家用嘅貴 另外公寓唔可以申請居住證,即係冇得報所屬區域學校 冇紅薄,呢啲都絕對影響二手房價;而且公寓冇限購,即係話隨便買,咁就好難保值

男爵府

大陸樓好難賣得出,大陸宜家生育率下降,樓起太多,阿爺講明樓自住唔准炒樓。
如果諗住自住冇所謂。

水晶宮

King1001 發表於 23-6-11 18:33
唔好買公寓自住 容易買難賣
公寓得30年期(住宅70年)而且用嘅水電都比家用嘅貴 另外公 ...

公寓年期短但續期唔貴,有啲公寓都係民用水電,可以申請居住證但不是學區房,有紅本的

因為公寓總價平,幾十萬有交易,所以都有捧場客

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊