自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

水晶宮

ilovepizza 發表於 23-6-21 05:48
何止香港

臭蟲論源於是20世紀中國著名作家魯迅先生寫於1933年的文章《外國也有》。文中魯迅先生諷刺當時的中國人,被批評時會聲稱其他國家也有同樣的錯誤,來掩飾自己的錯誤;其名句:「凡中國所有的,外國也都有。外國人說中國多臭蟲,但西洋也有臭蟲。」。[1]現今社會,臭蟲論是用來批評不擇手段,企圖掩飾自己錯誤的人。臭蟲論亦是邏輯謬誤,被外國稱為「Tu quoque」。

bk都幾多呢啲人,由其話中國唔好嘅時候

耶魯    發表於 23-6-21 19:36
hinhin_ma    發表於 23-6-21 13:52
Bbpig2014    發表於 23-6-21 13:37

男爵府

baby.kaka 發表於 23-6-21 04:17
香港到底發生咩事?
過去24小時內,一間媒體頭50條新聞,居然佔咗7條係「刀,斬」傷人案……
另外有4個自殺 ...

都唔係只係香港才發生,全球也病才真

耶魯    發表於 23-6-21 19:37

水晶宮

da-rosette 發表於 23-6-21 12:20
香港&大陸經濟股市確實係唔好!呢啲係真相,唔係政府求其整兩隻鴨、七一免車費就話happy。真正happy唔會咁 ...

佢日日講啲好抽象嘅野,叫人唔好犯國安法

男爵府

回覆樓主:

咁你覺得係個社會有問題,還是媒體有問題?如果覺得係媒體問題,咁你係覺得媒體唔應該報導?咁如果媒體唔再報,咁係咪等於歌舞昇平,社會無事發生,社會無問題?

男爵府

而家真係多咗人抱住以暴易暴心態做事

珍珠宮

水晶宮

she007 發表於 23-6-21 13:28
臭蟲論源於是20世紀中國著名作家魯迅先生寫於1933年的文章《外國也有》。文中魯迅先生諷刺當時的中國人, ...

幾十年前嘅思維 其實即係冇比較就冇傷害,如果冇比較,跟本容祖兒就係一個靚女

子爵府

2024年龍年勳章

Onlok 發表於 23-6-21 06:12
黑X會,幾單非華裔,兩單係跟進新聞,中學鐵蓮花(唔知帶嚟做乜)
自從有律師公開話暴力可解決問題,坐監 ...

水晶宮

香港&大陸經濟股市確實係唔好!呢啲係真相,唔係政府求其整兩隻鴨、七一免車費就話happy。真正happy唔會咁 ...

外國成街露宿者都係經濟好架啦,嘥氣

香港經濟幾唔好你都會係留係到硬食

水晶宮

ddkaka 發表於 23-6-21 13:35
幾十年前嘅思維 其實即係冇比較就冇傷害,如果冇比較,跟本容祖兒就係一個靚女
...

其實要諗下嘅係點解香港近期禁多呢類罪案,而唔係,丫,邊度邊度都有,冇事了,正常丫。如果有記者問比卡超,佢話:其實美國都好多呢啲案,咁你估人地會覺得點?
亦都唔係你唔好睇呢啲新聞啦,睇啲正能量新聞咪冇事咯。

珍珠宮

熱血金章

Rabbitbo 發表於 23-6-21 09:16
其實會唔會係一直都有,只不過宜家報多啲,我哋又留意多左

急症室每晚都上演著以上的故事,分別係有冇報紙報導。
別有用心既黑媒,就係想香港人不得安寧,怨恨國家,政府
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

水晶宮

she007 發表於 23-6-21 13:47
其實要諗下嘅係點解香港近期禁多呢類罪案,而唔係,丫,邊度邊度都有,冇事了,正常丫。如果有記者問比卡 ...

暴戾嘅人多咗,社會變咗,啲人都冇以前咁單純啦,同埋係香港犯罪判刑唔重,坐監又唔係好辛苦

下圖呢班就嚟判監嘅人,開心地係法院出面自拍,就坐監幾開心
attach0/tmp/phpzo5InG

水晶宮

黑X會,幾單非華裔,兩單係跟進新聞,中學鐵蓮花(唔知帶嚟做乜)

講得啱,價值觀道德觀被扭曲了

伯爵府

回覆樓主:

唔好睇咁多啦!影響自己情緒

珍珠宮

如果leader都唔正面,日日只係話你C梗大檸樂,唔樂觀積極解决問題,唔推動各人努力面對,結果會點。。。
如果leader要如你咁講嘅態度,就真係檸樂,日日只放負就真係難聽過粗口啦!

水晶宮

LokYauYau 發表於 23-6-21 14:03
如果leader都唔正面,日日只係你話C梗大檸樂,唔樂觀積極解决問題,推動各人努力面對,結果會點。。
如果l ...

到順佢意,日日話大檸樂時,好肯定都係同一班人出嚟鬧政府

大宅

回覆樓主:

回歸前天下太平?

子爵府

baby.kaka 發表於 23-6-21 04:57
冇辦法……政府就得一個……72行行行都有訴求……

自殺其實日日都有,只係有無報出黎。

拎刀有第一單討論度咁高會有樣學樣

子爵府

無得救架喇 後生果班洗腦洗到乾乾淨淨,要做烈女烈士,依個世界未來係咪我既,由我主宰唔關你事,生於亂世有種責任,革命喎,幾浪漫,無人做我做,一夜成名,名留千古。依班人如為人父母,黑暴時有咁多荒謬暴力事件會點教自己仔女? 價值觀會只會嚴重扭曲 仲有一大班中/中老年,自以為同啲年青嘅同一思維,就會回春,即刻後生曬 黑暴後遺屋,真係禍及三代

公爵府

土生土長嘅香港人真係唔想睇到香港衰

大家要充滿正能量,加油!

首頁
34567...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊