親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我睇過簽證申請,話要同個女傭簽合約,訂明一個星期工作四十個鐘,要比ot錢同跟當地最低工資, 如果咁做, 成本會好唔化算. 有冇人試過帶工人去, 點同個工人安排工時同工資?

複式洋房

若非真的極之有必要,最好唔好帶女傭去這些地方旅行,唔係成本問題,係驚佢地走佬,因佢地本身係好難申請到去美加等地,有機會會盡地一舖留在那裏即使黑市都好,你以為佢幫你手看仔,變咗你搵人看住佢,passport一定唔可過佢手,佢唔見咗,你係佢傭主當地移民局會搵你煩,驚你其實係幫人屈蛇,下次唔批准你入境。

原帖由 elmostoney 於 09-6-15 15:32 發表
我睇過簽證申請,話要同個女傭簽合約,訂明一個星期工作四十個鐘,要比ot錢同跟當地最低工資, 如果咁做, 成本會好唔化算. 有冇人試過帶工人去, 點同個工人安排工時同工資? ...

大宅

我有個舊同事佢老公係太空人係美國做野, 佢地果陣伸請緊移民, 佢帶埋個工人去美國玩, 點知個工人有一日靜靜走左, 佢即刻報警, 但搵吾到果個工人, 仲比果邊海關告返轉頭, 好似仲伸請吾到移民. 我吾知細節, 只係知佢攪到好麻煩. 所以少心d好.

原帖由 Donmax 於 09-6-15 23:24 發表
若非真的極之有必要,最好唔好帶女傭去這些地方旅行,唔係成本問題,係驚佢地走佬,因佢地本身係好難申請到去美加等地,有機會會盡地一舖留在那裏即使黑市都好,你以為佢幫你手看仔,變咗你搵人看住佢,passport一定唔可過佢 ...

首頁

尾頁

跳至