自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

講起甲流,想問下,今季兒童流感針仲有無得打?係咪要打兩針,所以嘔比打。
點解我甘問,因為政府成日宣傳,但我問過毅x打針,拒話小朋友一針未打過,話針就到期,趕唔切打兩針,唔比打。
所以想知(我問果時已係5月份)

水晶宮

回覆樓主:

第一次打係要打兩針
不過我唔肯定有無歲數規定

男爵府

2023年兔年勳章

從來未打過的要打2針,你小朋友往年打過未?

男爵府

而家都8月,就快有新一季流感針啦,等新一季。

公爵府

好媽媽勳章

印象中9歲以下第一次打要兩針,隔一個月第二針,新一年流感針起碼9月先有,多數10月後就有政府資助,而家無得打啦,學生返學就要問打唔打流感針,好多時排到11月尾先得打,十月我會我會帶女出去自費打

公爵府

2024年龍年勳章

nanaanna 發表於 23-7-29 07:32
講起甲流,想問下,今季兒童流感針仲有無得打?係咪要打兩針,所以嘔比打。
點解我甘問,因為政府成日宣傳 ...

從來未打過係要打兩針,今季流感針有效期至8月,所以趕唔切了,你等下季新一批針再約診所打。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

米豬蓮 發表於 23-7-29 08:16
印象中9歲以下第一次打要兩針,隔一個月第二針,新一年流感針起碼9月先有,多數10月後就有政府資助,而家無 ...

好多診所醫生都有資助,打針唔駛錢

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我記得我女細個時第一次打要打兩針,之後打一針就可以

大宅

loveclementine 發表於 23-7-29 08:18
從來未打過係要打兩針,今季流感針有效期至8月,所以趕唔切了,你等下季新一批針再約診所打。
...

我睇下原來我4月問拒地,毅x已經話月尾到期,無得打(emoji)

大宅

米豬蓮 發表於 23-7-29 08:16
印象中9歲以下第一次打要兩針,隔一個月第二針,新一年流感針起碼9月先有,多數10月後就有政府資助,而家無 ...

我會嘗試下9月有就即打,因為身邊有人中左,都辛苦。自己又內疚無幫小朋友打

公爵府

好媽媽勳章

cattz288 發表於 23-7-29 08:22
好多診所醫生都有資助,打針唔駛錢

好多醫生資助左都要比錢,一年一次百幾蚊又唔係多,成人係無資助一樣要比錢

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

nanaanna 發表於 23-7-29 08:34
我會嘗試下9月有就即打,因為身邊有人中左,都辛苦。自己又內疚無幫小朋友打
...

每年10月開始打,你可以留意下

公爵府

好媽媽勳章

...

唔好內疚打左唔係一定會唔中既,9月問你去打果個醫生幾時有針有就去打,我女細個佢老豆都唔比打話無事做咩打咁多針落身體,點知K1返學無耐就中左一次拼發肺炎就知衰每年都同個女一齊去打

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

米豬蓮 發表於 23-7-29 09:05
好多醫生資助左都要比錢,一年一次百幾蚊又唔係多,成人係無資助一樣要比錢
...

集團果d多數唔駛,我仔女都揀自己去診所打,唔喺學校打喎

珍珠宮

改用噴鼻式得唔得?

侯爵府

...

有些學校每年11,12月就會派人來學校打,我年年都有參加,幼稚園及小學多數有。如果學校冇,每年10月,11月各大醫務所也有的,不過要預早成個月book.

我自己同小朋友也是年年打,打咗真係好好多,少病咗,起碼冇高燒,安心好多。

之前小朋友冇打,中過甲流,高燒三日,成個人呆滯,唔食野,不是普通感冒,通常小朋友普遍感冒仲玩得同精神,甲流會成個人謝哂,大人見到會好擔心,半夜高燒不退,大人唔會瞓到,起碼捱三日才會好轉。

大人其實也應該年年打,間中也聽見有d廿幾三十歲年輕人,冇長期病患也會因流感死亡

公爵府

好媽媽勳章

cattz288 發表於 23-7-29 09:16
集團果d多數唔駛,我仔女都揀自己去診所打,唔喺學校打喎
...

我又未試過去集團睇醫生呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊