自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

大宅

咪係, 如果經濟好, 市民有錢, 自然夜晚出去蒲, 有生意, 商人自然開夜啲, 開多啲, 做多的生意. 而家係市民平日唔出街, 慳錢週末北上找平消費. 搞夜市搵鬼去? 只知佢加印花稅, 搞股市, 派錢, 加劇通漲, 喺 網誌, 電視自吹自擂

伯爵府

浪女 發表於 23-8-28 11:56
樓價太貴,非一般人可以負擔,樓價一定要跌到合理水平先啱。

以總價400萬元樓價為例,現時每月供款仍佔家庭收入中位數的73%,較2003年的50%高23%

子爵府

mongng 發表於 23-8-28 12:14
中產真係乜都受惠唔到,供樓加息已經貴左,乜都加,遲啲仲要比垃圾費,不停大手大手派錢比商界,百份百擔保 ...

所以香港窮人真係超惡 福利又好 唔駛做野又有靚地區住 仲可以年年去旅行 私樓上車就要買到大西北

禁止訪問

伯爵府

annie133 發表於 23-8-28 11:53
同意,財爺會計師出身,只懂balance出同入,全無新思維,不懂經濟/做生意
...

佢只係一位簽Account 嘅會計師,應該冇讀經濟,只識資詢抄功課。當年好似係CY梁捧佢出嚟。

伯爵府

adawong20 發表於 23-8-28 12:06
財爺點會瞓唔著唧,經濟好唔好都唔關佢事,佢只不過係打工,而且仲薪高糧準,都已經掘左幾桶金,隨時走人都得:wa ...

佢老婆仔女都好似係英藉。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mealie 發表於 23-8-28 10:15
提振樓市是重中之重,政府懶理一味起公屋,可能想滿街負資產,重演當年50萬人上街情況
...

咪玩啦,重要樓市升?負資產係近年高追果班,二,三萬一呎你覺得合理?人人住百幾呎你又覺得合理?

goldpiglet    發表於 23-8-28 13:27

男爵府

畀面勳章

全世界減印花稅佢走去加,嗰時沖緊上去就話啫,依家跌到一仆一碌仲走去加,阿爺都減啦,咁都俾佢諗到真係天才

伯爵府

Mokakall 發表於 23-8-28 12:10
財富效應,樓股跌,中產身家縮水就唔願消費洗錢

若收入冇變,自住樓價升跌唔會影響消費力太多,市民唔願消費主要原因是供樓利息同物價貴左好多,令消費能力減低!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

mealie 發表於 23-8-28 10:15
提振樓市是重中之重,政府懶理一味起公屋,可能想滿街負資產,重演當年50萬人上街情況
...

樓價咁高仲要提振? 越提咪越買唔起私樓,咪越多人申請公屋囉

珊瑚宮

2024年龍年勳章

小mama 發表於 23-8-28 11:40
遲啲仲話要加mpf供款,又唔見幾百

Mpf真係垃圾,寧願供筆錢係做定期,都好過擺明益基金佬,起碼唔會蝕先

子爵府

Rainy 發表於 23-8-28 12:30
咪玩啦,重要樓市升?負資產係近年高追果班,二,三萬一呎你覺得合理?人人住百幾呎你又覺得合理?
你認為樓市跌緊果陣 香港經濟唔係全跌?

禁止訪問

子爵府

李豆豆 發表於 23-8-28 12:41
樓價咁高仲要提振? 越提咪越買唔起私樓,咪越多人申請公屋囉

申請公屋果d本身都買唔起私樓架啦 而家問題係d人唔上進只係掛住可以住公屋 變福利社會呀

伯爵府

2024年龍年勳章

Mokakall 發表於 23-8-28 12:19
唔派百份百擔保,大量中小企執粒,經濟死得更快。

宜家是整個經濟出現危機,只能靠政府政策打針一下一下 ...

百份百好多都係比錢吊命,有更多係攞錢等夠期執

伯爵府

2024年龍年勳章

李豆豆 發表於 23-8-28 12:44
Mpf真係垃圾,寧願供筆錢係做定期,都好過擺明益基金佬,起碼唔會蝕先

MPF投訴政府債券,起碼回報有得計,唔洗比基金佬賺晒

大宅

loveshp238 發表於 23-8-28 12:48
申請公屋果d本身都買唔起私樓架啦 而家問題係d人唔上進只係掛住可以住公屋 變福利社會呀
...

有些人最叻扮窮搲福利

男爵府

其實只要供樓唔好不斷加息, 我地份糧就好駛好多

男爵府

mealie 發表於 23-8-28 13:00
有些人最叻扮窮搲福利

現金出糧個啲咪可以囉

子爵府

回覆 loveshp238 的帖子

你真係講得無錯, 公屋附近就係鐵路站, 幾方便

首頁