自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

點解坊間一直強調香港市民北上消費,而忽略內地人南下,外國遊客來港旅遊帶比香港的收益呢?
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

2024年龍年勳章

Pa123 發表於 23-11-29 18:13
以前話旅遊業係香港支柱,三年疫情,香港都係咁過,餐飲無得賺點會咁多新開?玩限時轉臺?

...

倒閉也不少,尤其小商戶
有眼睇架
租金人工真係貴點減?減人手又鬧服務差,冇時限全晚只做一輪生意?
例如去歐美食老麥你可唔可以要佢地減到香港個價?減唔到又等如謀取暴利咩?
三年疫情有政府基金頂住
飲食商戶才能勉強捱住,
好多疫後即摺埋
而家大集團才可生存

有D野唔你日日唱衰就可以迫到出來
經濟一環扣一環
小心有反效果大家攬炒

男爵府

Png 發表於 23-11-29 19:01
倒閉也不少,尤其小商戶
有眼睇架
租金人工真係貴點減?減人手又鬧服務差,冇時限全晚只做一輪生意?
唔好開口埋口誣衊我“唱衰”,只有你唱衰港人係西客、北上累香港
千禧年、九十年代都無限時,果時碟頭飯係而家嘅一倍大,奶茶係而家嘅1.7倍大!

子爵府

Pa123 發表於 23-11-29 18:33
市民加薪幅度追唔上物價,點解要市民盲目支持港商?為佢地住暴利埋單?
...

市民薪金追唔上物價
就算香港既服務同質數好
市民都照會上深圳消費

子爵府

2024年龍年勳章

Pa123 發表於 23-11-29 19:12
唔好開口埋口誣衊我“唱衰”,只有你唱衰港人係西客、北上累香港
千禧年、九十年代都無限時,果時碟頭飯係 ...

唔該你看清楚,我冇講過西客,北上累港人呢D野
千禧年,90年代距今3~40年
時移世易
真係咁比較點同你講落去?
不如你話你亞媽後生時一碗雲吞面一蚊

子爵府

我_又分享下, 我今日在 bossini 奇遇到記過

買到了2 件短袖T-shirts , 我拎時D 衫狀態是摺好 "四方塊" 整齊的.

基於要do tag do來過收銀機, 所以要WER 開D 衫領來搵 , 但其中一件原來無左tag....收銀是將此件" 揚"開晒.

好了, 收完錢後, 揚開果件, 收銀就咁衣領跟衫尾對摺,(即是好似將一片方包對摺咁, D 袖就咁凸晒出黎) 連同另一件推回給我.

我 : 你就咁就讀叫摺好哪?

收銀 : 你都唔要袋架啦 ! ( 她有取回摺好, 而說話語氣都無乜野)

我起初離開算了!

但後來諗諗下, 由於膠袋稅問題, 我相信現在有很多客人如果自己有袋裝/ 手袋夠位裝, 都不會多花1 元買袋吧!

於是我打左去 Bossini office 反映.

無買你地D膠裝, 唔等於我會"縐MON MON" 就咁 UN 落手袋嘛 ! (唔摺好, 就咁一舊咁 UN 落去? 咁牙位, anyway 唔摺好一定唔夠位裝)

我直情同OFFICE 果個人講: 唔通去買要盒裝的蛋糕, 你可以唔將盒摺好, 2 邊兀晒出來, 仲同客講: 你返屋企都食架啦! 咁咩?

仲有, 我覺得 Bossini D 衫, 性價比高, 我唁想此些員工影衰Bossini , 所以我向 Bossini 提供意見.

懂換位思考會明: 縱使你去日本城/街邊檔口仔買條毛巾, 都唔係唔摺, 就咁 un 落袋子吧!

懶 ! 求其 ! hea 做, 是某些前線零售員的通病吧!

男爵府

Vengerov 發表於 23-8-28 20:11
求其啦,唔肯咪算囉,咪北上囉,好稀罕咩。入親local食肆好似乞食咁,班商家真係以為自己好有寶
...

就係呢種態度 , 覺得自己有錢就唔體諒人 , 做生意真係唔容易 , 做飲食好辛苦

我就唔覺香港既服務有問題

別墅

人盡皆知,唔洗討論

伯爵府

業主、食店、店員都應該好好檢討

男爵府

Vengerov 發表於 23-8-28 20:11
求其啦,唔肯咪算囉,咪北上囉,好稀罕咩。入親local食肆好似乞食咁,班商家真係以為自己好有寶
...
其實成日說北上,原來來來去去只佔2%,仲以為好大

翡翠宮

回覆樓主:

其實服務質素好緊
貴啲冇乜所謂
但侍應黑面就接受唔到囉

珍珠宮

Pa123 發表於 23-8-28 14:37
減價又唔肯、徹限時又唔肯、整梳d檯又唔肯、加人工又唔肯要市民餐餐清?不如抗議外國唔落訂單,商家集體遊 ...

係香港食野,最慘係成日要受氣

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Pa123 發表於 23-8-28 21:09
你虛構埋呢d,你係咪住外國唐人街廿年,睇開大紀蚊架

大宅

Rita 發表於 23-11-29 18:41
點解坊間一直強調香港市民北上消費,而忽略內地人南下,外國遊客來港旅遊帶比香港的收益呢?
...

香港仲可以吸引到d咩遊客?

大宅

食肆限時,接受理解的。但係唔好客人未食完,未夠鐘,啲伙計就不停幫你收碟清枱……趕你走咁

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

美味 發表於 23-8-28 21:37
#25樓已經回應咗你,根本就係香港太容易搵工,啲人個個覺得自己係人才屈就,根本就唔珍惜份工作
...

所以你哋就要搞死呢個地方? 有咁衰講到咁衰?

男爵府

yaumuimui 發表於 23-8-29 07:09
邊個唔比你北上?其實日日開呢啲帖目的係咩?各人有各人選擇,喜歡北上食嘢玩下當去過短trip係唔錯,但有 ...

說得好

男爵府

回覆樓主:

深圳食碗麵,店員免費比熱茶你,都溫馨提示你小心燙啊!你話香港會点對你,恨不得你坐低一分鐘比$就走,仲話比熱水你!

別墅

Pa123 發表於 23-8-28 14:37
減價又唔肯、徹限時又唔肯、整梳d檯又唔肯、加人工又唔肯要市民餐餐清?不如抗議外國唔落訂單,商家集體遊 ...

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊