自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Pa123 發表於 23-8-28 23:12
消費券分幾次比、要老人家搞電子支付、唔比用黎淘寶、初頭搭車都話唔得,但就比買機票去外國消費!波叔商界 ...

我用黎買jr pass!

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

kittylam 發表於 23-8-28 23:13
一個日本消費力已經完勝北上幾百萬人次 ,香港經濟變差一定係去日本造成嘅,應該強迫 ...

今朝BK見到有個鋪話窮人先北上,富人留港消費。
點解市道仲咁差?莫非香港富人個個得道成仙,日日吞風飲露?

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yan_yan_mummy 發表於 23-8-28 23:59
點解市道仲咁差?莫非香港富人個個得道成仙,日日 ...

要怪就怪班富人唔夠大方 ,唔好再話人北上就得,放過窮人小市民啦

子爵府

yan_yan_mummy 發表於 23-8-28 23:59
點解市道仲咁差?莫非香港富人個個得道成仙,日日 ...

邊個po?講得好啱喎,咁好心唔好責怪啲窮人啦,佢哋呢啲富人係香港多啲消費咪得囉。餐餐幾千蚊落樓添呀,話晒「一分錢一分貨」。

子爵府

啱發現IHG仲有幾晚分未換,去深圳兩間洲際嘆下先。無錢book酒店了AE又送$2000比人book酒店,去深圳用埋先。下個月諗住狂去深圳,驚遲啲考試無得去。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

kittylam 發表於 23-8-29 00:09
要怪就怪班富人唔夠大方 ,唔好再話人北上就得,放過窮人小市民啦 !
...

香港「富人」眼紅窮人有回鄉證,佢冇

伯爵府

Pa123 發表於 23-8-28 21:25
星期一至日拉渾都無2%港人北上消費,d人、商家點解眼紅?

北唔北上唔知,但香港的而且確好多大大小小食店唔做。仲有街坊/街市老店等。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

czl115 發表於 23-8-28 23:32
仲有,如果真係想留人在港消費,就唔好再推咩搶免費機票啦,我見有個會員呢頭話要留港消費,嗰頭就出post ...

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

manfatcentre 發表於 23-8-29 01:00
北唔北上唔知,但香港的而且確好多大大小小食店唔做。仲有街坊/街市老店等。
...
食店做唔住,似乎最大問題係業主狂加租,
一加加30%, 40%,50%, 點做得住?
唔執咪加價補返條數,
我食開間茶餐廳每次加1x%,
最慘加完質量仲差左,仲要加完又加,
轉去連鎖店就算,
市民自己有選擇權,選擇性消費,
有啲餐廳一樣晚晚爆,
自助餐成千蚊位又一樣有人去

伯爵府

MsBusy 發表於 23-8-29 06:49
唔執咪加價補返條數,

業主加租只係一部份,
有d係自己鋪都唔玩,
街市租冇加價卦,我去开果个。幾擋冇做,全部也是开左over 20年,冇生意死守做乜。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

manfatcentre 發表於 23-8-29 06:53
業主加租只係一部份,
有d係自己鋪都唔玩,
街市租冇加價卦,我去开果个。幾擋冇做,全部也是开左over 20 ...
做街市都係做街坊生意,咁要諗下原因,
就算香港人北上,都唔會日日去,一日3餐始終要食,會唔會係香港人改善消費模式有關?
而家啲人連買餸都網購,說實話,我自己都係,
如果做街市超過20年,店主可能都到退休時間,
下一代都未必肯做街市

伯爵府

MsBusy 發表於 23-8-29 07:02
做街市都係做街坊生意,咁要諗下原因,
就算香港人北上,都唔會日日去,一日3餐始終要食,會唔會係香港人改 ...

總之就係係呢大半年既事,冇理由集体退休卦

究竟同咩有直接关係,真係人人也有自己的理由。

侯爵府

MsBusy 發表於 23-8-29 06:49
唔執咪加價補返條數,

其實政府可否有商業租金管制最多加30%之類, 食店裝修好多最小一百萬或以上租金又貴, 當然要用盡每分秒賺盡比租所以吾想客坐太耐又加價, 但就形成而家既局面

翡翠宮

dyl 發表於 23-8-29 07:06
其實政府可否有商業租金管制最多加30%之類, 食店裝修好多最小一百萬或以上租金又貴, 當然要用盡每分秒賺 ...
施政報告有公眾咨詢,可以發表下意見,比特首參考

https://www.policyaddress.gov.hk/consultation23/tc/

水晶宮

cyyiu 發表於 23-8-28 22:53
我係其中一人呀!
之前成日去茶記食常餐,而家諗返成$40-$50一個餐,如果自己煮,一個餐嘅價錢夠一家三口 ...

我也是。最近再全家快閃下二日一夜內地玩下,補給下。

平日屋企有咩食咩,真係不夠才買。

水晶宮

czl115 發表於 23-8-28 23:32
仲有,如果真係想留人在港消費,就唔好再推咩搶免費機票啦,我見有個會員呢頭話要留港消費,嗰頭就出post ...

機票免費,但燃油稅離境稅都幾百元啦。

水晶宮

cyyiu 發表於 23-8-28 22:53
我係其中一人呀!
之前成日去茶記食常餐,而家諗返成$40-$50一個餐,如果自己煮,一個餐嘅價錢夠一家三口 ...

以前weekend會跟老公出去食早餐,拍下拖,但兩個人食早餐,要80元,現在只會在家食麵包飲咖啡,慳返早餐錢。

伯爵府

回覆樓主:

我帶住小朋友,唔可以隨時飛,隨時北上左,如果唔係我都去左,唔洗係香港食嘢買嘢消費受氣

大宅

Pa123 發表於 23-8-28 21:25
星期一至日拉渾都無2%港人北上消費,d人、商家點解眼紅?

香港餐廳又貴又難食,叫人怎留低,宜家局面佢自己造成

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

政府唔好咁白痴又去資助班商家又派咩消費劵推高通漲,應該比市場自己去調節,商鋪經營唔好就會執笠,冇人租先會減租,物價先可以下調

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊