自由講場

跳至

首頁
23456...71

尾頁

侯爵府

月亮免 發表於 23-9-11 12:05
我IG 發咗個帖有張相係喺亞哥屋企影嘅,亞哥叫我刪除張相添

可能呢點係佢哋唔鍾意你上佢屋企的原因

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔通知仲要影埋相,我都唔鍾意

子爵府

pauline_c 發表於 23-9-11 12:18
只係唔鍾意無通知,唔一定唔鍾意你上去,問清楚阿哥,減少誤會。
通知係禮貌嚟 ~
...

認同你,但去咗四次,一次都冇通知 又真係好冇禮貌

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

影人屋企相,無問人地而擺上網,咁又唔係幾好。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

月亮免 發表於 23-9-11 11:59
我哥一家今年去咗4次旅行,頭2次我同小朋友跟我媽上去,每次只係玩咗一個下午,之後2次玩完先叫外賣開埋餐 ...

即係咁,你同你老公去旅行,但你老公個妹卻經常不通知下不請自來,還帶同细露上你屋企玩,且還在你家不通知下外賣開餐,不知情況下放埋自己屋企相在別人的lG上看到,有乜感覺??就算幾熟,始終不是自己家,要懂尊重同感覺很不禮貌。

Bella23    發表於 23-9-12 13:52

伯爵府

回覆樓主:

因為嗰個係阿嫂,同你地冇感情冇血緣,唔鍾意好正常
去人地屋企,禮貌上講聲都好應該,
因為你覺得之前都係咁,所以你今次就變左老馮係可以唔洗講
你阿嫂只係忍住唔出聲咋

子爵府

2024年龍年勳章

我哥一家今年去咗4次旅行,頭2次我同小朋友跟我媽上去,每次只係玩咗一個下午,之後2次玩完先叫外賣開埋餐 ...

就係頭兩次都唔鍾意,不過費時出聲,之後你繼續上先出聲囉,其實講真真係睇關係啊,如果關係密切嘅,你將間屋點反轉佢都唔會詐型,關係係一般或者唔好嘅,你就算去個廁所有啲水漬都投訴到拆天啊
所以你阿哥知道你哋關係一般,先通知你下次上嚟通知聲囉,你都唔想你阿哥夾住中間㗎

Bella23    發表於 23-9-12 13:53

珍珠宮

回覆樓主:

有D人係會唔中意,果度始終係阿哥阿嫂屋企,雖然你話,阿媽係咪都上去,你只係搭單,但帶住小朋友,又食埋飯,你咁諗都無錯嘅,但下次都係講聲lo~
尊重屋主都岩嘅~
我自己就習慣點都會講聲,費時人地唔中意~

公爵府

上去人哋屋企,要事先通知啦,呢啲叫禮貌,
仲要上埋去食飯,雖然係外賣,
可能有時會唔覺意整污糟地方,

其實都真係冇禮貌,
咩叫搭單上去?
其實咪不請自來!

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

大家咁親, 兄弟姐妹, 我覺得無所謂, 而且主要是上去照顧狗仔, 如果無狗仔而無端端上去阿哥屋企就有問題

男爵府

bananaGi 發表於 23-9-11 12:12
好易明, 所以女人都天生同男家有敵意!

啱吾啱,真係睇人,我就覺得阿嫂小氣,不過樓主可以做好D

不過你話女人同男家天生有敵意,就100%係啱

公爵府

應該佢一早已經唔鍾意,但係唔知點樣開聲,
以為冇下次,點知你又唔識做,繼續再去!

樓主咁樣做好冇禮貌!

反而阿嫂好克制,第四次先出聲

RAA    發表於 23-9-12 16:11

男爵府

我都唔鐘意
直情會發火

子爵府

回覆樓主:

佢地只係授權你阿媽,無預你入佢地屋更無預你買埋外賣上去食。下次點都要問聲,始終係人地屋企嘛

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

月亮免 發表於 23-9-11 11:49
我哥啱啱暑假一家去咗旅行,佢叫我亞媽上去照顧下隻狗,我知道我亞媽上去,就帶埋我小朋友一齊上去同隻狗玩 ...

應該要講聲

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

俾我都嬲啦!
我99有次知道我地出咗街,
咁啱大嫂擺咗個仔俾佢湊,
佢就帶埋個孫上我屋企玩貓!
佢個孫又曳又搞搞震,
嚇親我啲貓之餘仲自己摷我啲零食!
嬲到我呢

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

如果你外遊,你阿嫂帶埋小朋友嚟你屋企玩,你就鐘意?

大宅

不如自己將心比己,如果自己唔係屋企,你親人無通知,帶小朋友去你屋企玩,整亂晒啲嘢,or整污糟咗,妳會開心嗎?妳在人屋企映相都算,仲要post 上網,其實有無尊重下人呢!

其實好小事,但基本禮貌同尊重係要的。

瑪瑙宮

要上人地屋企都應該通知人地. 唔明你點解覺徥例係唔使通知? 阿哥出聲你都重問係咪自己唔啱?

RAA    發表於 23-9-12 16:12

大宅

回覆樓主:

唔預先通知帶小朋友上屋企開餐 仲post上網 幾熟都不能接受 我絕對會反面

首頁
23456...71

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊