自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

pomanlife 發表於 23-10-6 13:39
隔離既栢慧會新好多靚好多

柏慧都係長江樓,可能遲d 都有漏水問題

翡翠宮

xyz_yy 發表於 23-9-27 10:06
嘉湖已跌至7千零多元尺,政府個參考市場價嚴重滯後,新居屋變咗冇吸引力。
如果首期不是問題,我會揀嘉湖, ...

水晶宮

DATE456 發表於 23-10-7 15:22
禁係咪即刻補了地價便可以加按?補地價是怎計算?同咪有冇規定住夠多少年才可補?謝謝
...

補左就可以加按,但都一樣要經壓測。補地價係睇當時政府賣比你既折扣率,有d高達51%真係唔知點補,係當時補既市價計。除左新居屋有年期限制轉讓,二手一律冇,過左佢年期就得,好似舊果批3年,新果批5年。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

Kittymummy 發表於 23-10-7 18:29
補左就可以加按,但都一樣要經壓測。補地價係睇當時政府賣比你既折扣率,有d高達51%真係唔知點補,係當時 ...

thx kitty mummy

珍珠宮

嘉湖已跌至7千零多元尺,政府個參考市場價嚴重滯後,新居屋變咗冇吸引力。

新樓同三十年樓

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

HL7646 發表於 23-10-7 16:33
嘉湖舊樓,地板/可用面積多過新樓,對於要求空間的家庭客黎講,仍有一定市場
...

樓主題目係:朗天苑和嘉湖 比較,
根本就係兩個不同類型,有啲會員仲懷疑佢用啲(有問題)的單位價格來比較。

子爵府

回覆樓主:

我係嘉湖用家,要買當然買景,麗,美呢邊,新d清靜d,其實交通配套唔差,而且都有會所,超市係附近

地產個d價睇黎多餘,跟本唔會有呢啲價既盤

男爵府

回覆樓主:

居屋新淨,嘉湖超過三十年樓

男爵府

vincat 發表於 23-10-8 13:26
我係嘉湖用家,要買當然買景,麗,美呢邊,新d清靜d,其實交通配套唔差,而且都有會所,超市係附近

地產個 ...

呢個賞湖居
attach0/tmp/phpP8bcua

子爵府

xyz_yy 發表於 23-10-8 17:23
呢個賞湖居

賞湖最舊,質素較差,所以先咁平。

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

樂湖成交價
463萬/548呎

整體下調了

https://finance.now.com/news/pos ... utm_medium=referral

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

https://finance.now.com/news/pos ... utm_medium=referral

美㗅 439萬/441呎

男爵府

時光倒流價│嘉湖山莊呎價跌穿7000元 套三房造價僅430萬

市場消息透露,賞湖居1座一個極低層單位,實用面積約633平方呎,屬套三房設計,據悉僅以430萬元轉手,呎價低至約6,793元,撇除另類單位,成交呎價返約7年前低位。

LINK

伯爵府

地產掛的未必係真,引人入舖。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊