自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

我祖咗10幾年樓,多數業主提供洗衣機但不包維修,如果壞咗業主安排掉咗壞洗衣機,租客自己買,退租時可以搬走,如果租客退租唔搬洗衣機可以留低俾業主或者業主願意可以用低價買囉。總之就唔包維修。

珍珠宮

唔一定。但如果新樓通常都會留返俾租客用。如果本身無就唔好專登買俾租客。
可喺租約寫明可用,但壞咗唔包維修,租戶可自行添置新機,原機未壞就退租時要還。
我之前租人樓都係咁,用咗幾年壞咗我通知業主自己會換,到走嗰陣我新屋用唔著又留返部舊機俾業主。

公爵府

醒目開學勳章

yauchuchu 發表於 24-3-29 08:32
exactly,洗衣機呢啲平既都係三幾千(有牌子),寧願留住好租客

講緊4千零蚊嘅嘢,一部機最少可以用五年以上,原來咁多業主都咁mean。我就唔會為咗粒核唔見咗個西瓜,租客唔續租,要再俾免租期同代理費,代價太大了!

男爵府

fundfund 發表於 24-3-29 00:45
我唔覺得租客會自己買,因為搬走,-搬-裝都唔平,香港師傅人工貴,況且好多屋都包咗洗衣機,情況如同冷 ...

我有租客有買新/自帶洗衣機,最後自己搬返走

好多人因為衛生問題,好介意用人洗衣機的,我遇過兩台租客都係咁

男爵府

Ritzmary 發表於 24-3-29 10:06
我祖咗10幾年樓,多數業主提供洗衣機但不包維修,如果壞咗業主安排掉咗壞洗衣機,租客自己買,退租時可以搬 ...

呢種做法最普遍,照提供,如果壞咗租客自己買,退租時搬走

公爵府

醒目開學勳章

sky_blue618 發表於 24-3-29 20:12
我有租客有買新/自帶洗衣機,最後自己搬返走

好多人因為衛生問題,好介意用人洗衣機的,我遇過兩台租客都 ...

咁我又好奇,如果你間屋本身有洗衣機,租客話佢自己有洗衣機,咁你係咪要掉咗你間屋嘅洗衣機?

男爵府

Iloveapple 發表於 23-10-20 22:09
不能控制租客如何用洗衣機,

導致洗衣機損耗很大,壞 或 發霉

租約寫明咩得囉

男爵府

fundfund 發表於 24-3-29 20:18
咁我又好奇,如果你間屋本身有洗衣機,租客話佢自己有洗衣機,咁你係咪要掉咗你間屋嘅洗衣機?
...

我有試過free 出去,都係舊嘢同平嘢,無咩所謂

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我係租客就唔會要洗衣機,雪櫃都免,其實包基本電器,冷氣.抽氣扇.抽油煙機.煤氣爐已經足夠。

公爵府

醒目開學勳章

sky_blue618 發表於 24-3-29 20:42
我有試過free 出去,都係舊嘢同平嘢,無咩所謂

Free 出去唔係問題,最怕一年死約後,佢話唔租,下手租客又話要洗衣機,到時又要買返部新嘅,咁就真係頭痛。所以如果租客話唔要洗衣機,我情願唔租比佢。
好似我而家舊屋個租客租咁,租咗一年就話趁而家樓價跌買樓。

珊瑚宮

一开始放租,就不提供洗衣機, 如果有提供到,唔係人為損毀都係要自己維修

子爵府

-開始簽租約就要列明一切,當然好多時,有易租,但我都遇過租客堅持用自己機,乾淨啲

男爵府

fundfund 發表於 24-3-29 21:00
Free 出去唔係問題,最怕一年死約後,佢話唔租,下手租客又話要洗衣機,到時又要買返部新嘅,咁就真係頭痛 ...

租得樓出去,呢啲成本在所難免。所以通常買部平平哋,又或者揀吓啱心水先租,如果係大型屋苑/鐵路盤又唔洗太擔心租唔出

大宅

fundfund 發表於 24-3-29 00:45
我唔覺得租客會自己買,因為搬走,-搬-裝都唔平,香港師傅人工貴,況且好多屋都包咗洗衣機,情況如同冷 ...

我租樓住,我唔想業主提供洗衣機,衛生問題。會用agent 講要大眼雞嘅有來去水位,但冇洗衣機嘅單位。

大宅

yauchuchu 發表於 24-3-29 08:32
exactly,洗衣機呢啲平既都係三幾千(有牌子),寧願留住好租客

最平有牌子千幾都有

大宅

洗衣機、雪櫃都細件,我反而考慮間屋會唔會有牀架,墊就免啦,但有個牀架,方便好多

珍珠宮

回覆樓主:

我沒有包洗衣機,只有冷氣、熱水爐、抽油煙機。

子爵府

qpalzm 發表於 23-10-20 22:21
我照比租客用, 但合約唔寫有包洗衣機, 同佢講明壞左佢自己更換

Same
問左佢要唔要,唔要我就搬走
要既話就當送比佢,壞左掉左佢就得唔好搵我

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

我覺得睇下層樓租得貴唔貴, 貴嘅話又係好租客通常 會畀洗衣機佢

男爵府

fundfund 發表於 24-3-29 20:18
...

係啊,要自己處理本身嗰部。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊