自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

警方由9月至今已接報至少6宗有關報案,受害人均被社交平台廣告或白撞WhatsApp訊息吸引,輾轉被誘騙在安卓(Android)手機下載「第壹商城」、「港澳商城」、「88雜貨舖」等App後,其網上銀行存款遭轉走,合共損失68萬元。
其中一名中年男子看到一個名為「金歐旅遊」的專頁出售平價旅遊套票,並經WhatsApp聯絡客戶服務員。對方向男子發送連結,要求男子安裝「港澳商城」App,並登記會員以取得優惠。該男子不虞有詐,下載毒App並輸入銀行戶口登入憑證,不料其銀行帳戶隨後被轉走24萬元。

警方指,有關「毒App」本身含有惡意程式碼,安裝時取得用戶允許完整操作權限後,黑客便可遙距操控手機,取得用戶的SMS短訊、擷取鍵盤按鍵記錄,甚至執行手機內的任何App。

警方提醒,看見平價旅遊套票、電子產品、包車服務、入油優惠等貼文或訊息,可能是黑客偷走金錢的第一步。黑客會不定期定製作各類社交專頁和更改毒 App名稱,甚至把毒App包裝成不同款式的工具,例如視頻播影工具。
警方呼籲,市民切勿從非官方渠道下載手機App及允許App存取不合理的權限。若懷疑安裝了惡意程式碼,應把手機還原至出廠設定以徹底清除惡意程式碼。

https://topick.hket.com/article/3647413/%E3%80%90%E6%8F%90%E9%98%B2%E6%AF%92App%E3%80%91%E4%B8%8B%E8%BC%89%E4%B8%8D%E6%98%8E%E6%89%8B%E6%A9%9FApp%E5%8F%AF%E8%A2%AB%E8%BD%89%E8%B5%B0%E9%8A%80%E8%A1%8C%E5%AD%98%E6%AC%BE%E3%80%80%E4%B8%AD%E5%B9%B4%E7%94%B7%E4%B8%8B%E8%BC%89%E6%AF%92App%E6%85%98%E5%A4%B124%E8%90%AC%E5%85%83?mtc=10012

伯爵府

2024勳章

星洲炒米 發表於 23-11-7 16:17
警方由9月至今已接報至少6宗有關報案,受害人均被社交平台廣告或白撞WhatsApp訊息吸引,輾轉被誘騙在安卓( ...

平價旅遊套票

大宅

點解下載app可以轉走銀行錢既

水晶宮

Perlettec021 發表於 23-11-7 16:47

同問,唔駛按密碼架咩?轉咗去邊個戶口 check 唔到架咩?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

大宅

ddkaka 發表於 23-11-7 16:52
同問,唔駛按密碼架咩?轉咗去邊個戶口 check 唔到架咩?

係囉

琥珀宮

星洲炒米 發表於 23-11-7 16:17
警方由9月至今已接報至少6宗有關報案,受害人均被社交平台廣告或白撞WhatsApp訊息吸引,輾轉被誘騙在安卓( ...

而家電話咁平,買多部就得

複式洋房

大宅

咁大件事,手法真係層出不窮

大宅

Perlettec021 發表於 23-11-7 16:47

受害人自己入銀行戶口 加密碼認證
attach0/tmp/phpWWIvTM

大宅

個app有木馬,攞哂權限睇到哂機主sms內容,連入銀行密碼都可以睇埋。

大宅

其實如果開多部電話,果部只裝銀行apps處理銀行野,可行嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章

現在真係唔好亂咁下載APP

琥珀宮

好有問題 發表於 23-11-7 17:52
其實如果開多部電話,果部只裝銀行apps處理銀行野,可行嗎?

係,就係咁

侯爵府

2024年龍年勳章

maymay123a 發表於 23-11-7 17:43
受害人自己入銀行戶口 加密碼認證
登記會員,點解要用銀行戶口憑證

侯爵府

2024年龍年勳章

齋睇啲名都怪怪地

水晶宮

好有問題 發表於 23-11-7 17:52

都係辦法

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

蠢,已經講過唔好亂dl野架啦!為平少少就dl人地比你d link。

別墅

回覆樓主:

貪之過

別墅

domantai 發表於 23-11-7 17:47
個app有木馬,攞哂權限睇到哂機主sms內容,連入銀行密碼都可以睇埋。

有雙重驗証都中招?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊