自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

子爵府

RoseRosa 發表於 23-11-28 19:37
係咪因為虛報被踢走?
如果內地有物業,但照實申報就唔會被踢走對嗎?
只要符合香港冇物業就可以申請公屋 ...

如果你如實報內地有物業只要不過資產應該都冇事

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

RoseRosa 發表於 23-11-28 19:37
係咪因為虛報被踢走?
如果內地有物業,但照實申報就唔會被踢走對嗎?
只要符合香港冇物業就可以申請公屋 ...

照報,資產唔過額,就可以住,唔係只睇香港物業

子爵府

ASJ2008 發表於 23-11-28 19:39
應該會控告的,要坐監,但好短
睇番之前 邊有可能會坐,罰幾千就完架啦

男爵府

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mercurycc 發表於 23-11-28 19:53
超額又唔係咁易,
住緊公屋入息限額都幾高,
好多人張錢收埋屋企,

一家四口收入超過15萬幾同資產300幾萬先有機會被踢走
可以每幾個月申請暫住証 照交雙倍租(其實都係幾千)
真係超離地

珍珠宮

mercurycc 發表於 23-11-28 19:53
超額又唔係咁易,
住緊公屋入息限額都幾高,
好多人張錢收埋屋企,

我去買夾萬,sales話我知大大個座地果啲好多係送去公屋。

mercurycc    發表於 23-11-28 21:29

子爵府

loveshp238 發表於 23-11-28 20:03
睇番之前 邊有可能會坐,罰幾千就完架啦

今日剛有一單 坐2星期監!
不過我都覺得唔夠阻嚇性

https://www.am730.com.hk/%E6%9C%AC%E5%9C%B0/%E6%BF%AB%E7%94%A8%E5%85%AC%E5%B1%8B-%E6%B8%85%E6%B2%B3%E9%82%A8%E5%B1%85%E6%B0%91%E8%99%9B%E5%81%87%E9%99%B3%E8%BF%B0%E6%B2%92%E6%93%81%E6%9C%89%E5%9C%9F%E5%9C%B0-%E5%88%A4%E7%9B%A3%E5%85%A9%E5%91%A8-%E5%85%AC%E5%B1%8B%E5%96%AE%E4%BD%8D%E8%A2%AB%E6%94%B6%E5%9B%9E/414130
attach1/tmp/phphqP8UA

大宅

cy101 發表於 23-11-28 17:47
公屋富戶|房署加強申報揭59人擁港物業‎ 有住戶持內地物業被踢走
https://www.hk01.com/article/966094?u ...

做得好

子爵府

其實丟空三個月都應該交番間公屋出嚟
attach1/tmp/phpClIRUP

瑪瑙宮

回覆樓主:

大陸就話難查有冇物業,香港容易些瓜,

珍珠宮

littlefunpig 發表於 23-11-28 20:06
可以每幾個月申請暫住証 照交雙倍租(其實都係幾千) ...

not AND
is OR
同埋改咗無得咁樣做去規避交樓啦

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

踢多啲踢多啲
依家有入無出,不停起新既,攪到好似梗有一個公屋地盤在左右咁

男爵府

2023年兔年勳章

littlefunpig 發表於 23-11-28 20:06
可以每幾個月申請暫住証 照交雙倍租(其實都係幾千) ...

要交番市值租金,有咩可能剩交幾千

伯爵府

牛年勳章

loveshp238 發表於 23-11-28 17:47
只係被踢走 唔罰 真係好

上水清河邨居民無申報擁西貢坑口土地 判監兩周 房署已收回單位

原文網址: 上水清河邨居民無申報擁西貢坑口土地 判監兩周 房署已收回單位 | 香港01 https://www.hk01.com/article/966 ... articlecopy&utm_medium=referral

yeung_ma    發表於 23-11-28 23:47

大宅

回覆樓主:

再激啲,邊個篤灰舉証成功,立即畀一間公屋佢,唔使佢排得咁辛苦

子爵府

2024年龍年勳章

ASJ2008 發表於 23-11-28 19:57

梗係唔係啦,房署嗰份申報表有一項列明如有物業就已經唔需要填以下嘅其他資產申報,因為有物業就唔需要再報資產㗎啦,因為已經可以終止租約

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

同埋房署之前已經寄咗份俾租戶,授權房署可以查租戶銀行資料,所以而家係會快好多
所以如果房署查到有銀行資料大數支出,再追查原來用嚟買樓用,咁已經可以終止租約

大宅

回覆樓主:

要立例規定,申請公屋要自動申報個人於內地的物業資產資料。

大宅

ASJ2008 發表於 23-11-28 19:57

都係,內地有啲樓可能只係二三十萬,計埋都唔超資產

伯爵府

cy101 發表於 23-11-28 17:47
公屋富戶|房署加強申報揭59人擁港物業‎ 有住戶持內地物業被踢走
https://www.hk01.com/article/966094?u ...

絕對支持!

首頁
23456...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊