自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

唔好

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

做過一份工,個老板係咁,唔知佢內心諗咩,只可以話識撈

伯爵府

Xmas吸收勳章

MiYeka 發表於 23-11-28 21:18
平時好惡, 又好似會俾伏人踩,又有D不擇手段, 但又好似好攬自己人, 要學野又會學到, 咁算係好定唔好呢? ...

唔好,佢做嘅嘢全部都係為咗自己而已

子爵府

平時好惡, 又好似會俾伏人踩,又有D不擇手段, 但又好似好攬自己人, 要學野又會學到, 咁算係好定唔好呢? ...

直頭差

大宅

capricornbb 發表於 23-11-28 23:22
做過一份工,個老板係咁,唔知佢內心諗咩,只可以話識撈

但要做到寵兒,埋唔到堆應該就會俾佢玩

大宅

HAPPYBOBB 發表於 23-11-28 23:30

其實都係,如果唔係都唔會同佐治反面

伯爵府

MiYeka 發表於 23-11-29 07:39
其實都係,如果唔係都唔會同佐治反面

咁當中都有飛爺淋火水先會導致佢哋関係破裂嘅

十一哥    發表於 23-11-29 08:28

男爵府

HAPPYBOBB 發表於 23-11-28 23:30

唔同行業的確又有唔同做法。
有時某啲工種唔係默默做就可以過下半世。
你睇家妍都係默默做,但都會比高層拉入政治,如果佢唔合流就會淘汰。
Man 姐一直知個遊戲係點玩,要有一team 人先可以保護自己。

隨波逐流,先唔會被浸死。
要獨當一面就要強勢。
方太先係最衰。

公爵府

虎到金來勳章

KILW 發表於 23-11-28 23:02
我覺得佢唔係最衰嘅上司,佢起碼睇得到下屬邊個有做嘢同做到嘢,又會保自己嘅人。要再賤d嘅大有人在。
...
岩, 如果自己有料, 根本唔怕跟呢D上司, 起碼做到嘢賞罰分明, 仲可以令team人有團火, 唔會得過且過, 我鍾意跟呢種上司.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

成套劇一睇就知:文慧心絕對唔係一個好上司,你有能力就利用你利用到盡冇用就掟開你,我覺得佢冇攬下屬嘅心態
佐治黨都係,為自己有私心。
如果真係好上司嘅,劇入邊係只有張家妍,佢無黨無派中立真係做新聞,如果一心只做好記者跟佢就最好!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

同我哋以前果件差不多,有佢講冇你講,衰起上嚟勁冇人性,不過如果你得佢歡心咪好囉。

珍珠宮

衰。
心地亦吾好

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔好,日日對住佢人都癲

子爵府

CYT0408 發表於 23-11-29 08:21
唔同行業的確又有唔同做法。
有時某啲工種唔係默默做就可以過下半世。
你睇家妍都係默默做,但都會比高層 ...

方太 最難對付

子爵府

2024年龍年勳章

最衰係飛爺,撩起兩邊起火,覺得自己係最有本事,玩得起兩個主播

琥珀宮

laukkk 發表於 23-11-28 21:26
同我以前一個上司好似,知你做到野會不停chur你,務求你做到最多嘅野但又要維持high quality,到你爆煲先安 ...

所以職場生存技巧就係唔好比上司發現你咁做得野

大宅

吾止衰,直頭冇人性,自私控制慾強,做佢下屬會痴線。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

唔算最壞...好過跟佐治小學雞, 起碼學到野!
如果得兩幫人揀, 一定係揀MAN姐做阿頭, 會攬住啲細, 唔覺得佢利用人, 反而係識用人, 睇到下屬既優點, 係咩位就應該做到咩野, 迫下屬發揮爆炸力, 推高件事成效...

伯爵府

我係餓底 發表於 23-11-28 21:30
一啖砂糖一啖C嘅上司,令人又愛又恨

大宅

stagea 發表於 23-11-29 09:22
唔算最壞...好過跟佐治小學雞, 起碼學到野!
如果得兩幫人揀, 一定係揀MAN姐做阿頭, 會攬住啲細, 唔覺得佢利 ...

真,冇比較冇傷害

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊