自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

有冇link?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我識人簡單裝修都係20萬左右
50萬 都算有d 要求,冇錢學人咁裝修法 無言
究竟佢地生埋腦袋未?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

邊度借錢會滾到咁大

侯爵府

2024年龍年勳章

荒謬都不得了

侯爵府

回覆樓主:

最後全家都冇事?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

MM2H 發表於 23-11-30 10:31
改番,首被告係個媽媽,即係女家爸爸開生果店,已經借左2xx萬比佢

欠債幾佰個,仲請工人湊大小朋友,似乎 ...

如果 d 錢去得咁快,唔排除佢玩牛熊 炒上落,或者賭大細
呢d 真係一鋪清袋,我識唔少玩牛熊 真係輸身家

大宅

而家個風係,個個都要豪裝。冇錢都夾硬嚟。

公爵府

hkpmama 發表於 23-11-30 08:53
呢2公婆智商有問題, 2個細路好慘有呢D父母

子爵府

kaing08 發表於 23-11-30 08:47
長沙灣一居屋戶於2019年為裝修向財務公司借錢,債務由原本50萬元滾至約300萬元,夫婦因無力還債,攜2歲及7 ...

冇錢仲裝修?借錢裝修已經低能,仲要搵財仔借?! 其實呢啲咁蠢嘅人真係唔 應該好生仔, 唔會識教亦都累咗下一代

伯爵府

angiehouse 發表於 23-11-30 10:05
無錢就簡單油下油,買d平傢俬啦,系要借50萬既,就算借都問銀行借啦

我當年都係咁,當然息高,寧願比多少少首期,裝修+傢俬電器10萬內(部分傢俬電器係舊屋搬嚟)
有親戚上嚟話點解我間屋咁少嘢
住咗20+年暫時仲用緊,電器有壞先換, COVID 時c6自己油牆

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

呢D父母

男爵府

cy101 發表於 23-11-30 10:34
外家已經唔話得已經借咗咁多俾佢地,家門不幸!
依個年頭生仔/女反而唔係件好事

生著依種垃圾,害死自己

男爵府

himhim0502 發表於 23-11-30 11:31
財仔会唔会咁易俾你破產?
合法唔怕,最怕唔合法

子爵府

Jasmine-4711 發表於 23-11-30 09:09
如我冇記錯, 好似呢單不是第一次“假自殺”, 然後至電多位親戚到家“救人” 及要求親戚夾錢幫佢地還債,
並 ...

如果真係扮自殺博同情,呢兩夫妻真係痴x線到極點, 如果我係佢親戚,我絕對唔會幫, 只會幫佢報警,唔會借錢畀佢 ,呢啲人係需要受下教訓

子爵府

cy101 發表於 23-11-30 10:34
外家已經唔話得已經借咗咁多俾佢地,家門不幸!

其實外家借錢畀佢哋變相係害咗佢哋, 呢啲蠢人知道有人幫佢搞掂,就會不知悔改繼續錯落去

子爵府

回覆樓主:

又咁講,香港好多装修公司真係好離譜,很多朋友經驗係和他設計到最後銀碼有很大距離,要好小心

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

MM2H 發表於 23-11-30 10:13
開鋪講新聞,真係最好貼埋link 或報導內文

睇完你回應,搵到新聞,原來女家爸爸開生果店

兩個都做戲咁戲

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

冇錢咪簡裝囉 借錢豪裝

侯爵府

Debbie0331 發表於 23-11-30 08:50
裝修居屋300萬,佯裝自殺。我睇緊乜

佢應該係借五十萬裝修,但係應該一路冇按時還錢,利息滾到加埋三百萬。

公爵府

回覆 kaing08 的帖子

借50萬裝修個居屋單位?

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊