自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

以前仔小學同佢溫默書(讀默)係冇溫過情況下讀默一次, 睇吓佢重點係唔識串/寫甚麼字, 再重點同佢溫習唔熟的生字。

同埋提早幾日, 每日抽少少時間溫。

男爵府

回覆樓主:

推《年少日記》

男爵府

worthy 發表於 23-12-1 11:50
明白嘅. 成績太追唔上家長真係好心噏. 有D小朋友係無咩記性, 前一晚温完第二日好似無温過一樣, 唯有入學校 ...

潤物細無聲, 學語文真係唔係突然間會進步神速。

珍珠宮

2023年兔年勳章

maymay220hk 發表於 23-12-1 10:43
呢類家長好恐怖

完全同意!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

呢D小朋友頂唔順做傻事時,D人矛頭又會指向政府。

大宅

yuyueng 發表於 23-12-1 12:21
呢D小朋友頂唔順做傻事時,D人矛頭又會指向政府。

其實唔指向政府咪叫學校減少默書,考試,測驗,評估囉!
唔知有幾多人記得哂由小到大考試內容呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Yuki-101 發表於 23-12-1 12:24
其實唔指向政府咪叫學校減少默書,考試,測驗,評估囉!
唔知有幾多人記得哂由小到大考試內容呢?
...

唔使减少吖,默書,考試,測驗,評你目標系60708090100,壓力完全唔同。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珍珠宮

點解當時唔出聲?

珍珠宮

amandapopo 發表於 23-12-1 10:28
平時坐44M巴士返工,都見到一個媽咪一上車就攞本書同小朋友温書,今日仲離譜叫小朋友企係巴士司機隔離默書 ...

在巴士介住默書真是第一次聽!

大宅

Moti 發表於 23-12-1 12:35
點解當時唔出聲?

我落緊車見到

大宅

幼稚園開始要interview,小學大抽獎,抽寶校,你都要有成績先可以出來,中學一樣靠成績穩好學校。。。

公爵府

2024年龍年勳章

現實中讀書點可能唔求分數?!
淨係睇Gigi獲Poly收讀事件,
幾多bk家長不停嘈話如果佢dse唔夠分就無資格⋯blah blah⋯
分數永遠行先!

水晶宮

熱媽 發表於 23-12-1 10:57
明白讀書不是求分數,但沒分數老師會搵你傾。有些小朋友記性無咁好,學校今個星期默中,下星期默英咁,其實 ...

我都同細路講讀書不是求分數,我從來都唔要求佢拎幾多分,我只係著重過程,佢有冇努力過。我同佢講我要嘅係睇得見嘅努力!例如一張白紙寫滿好多個生字,得出嚟嘅默書結果係零分,我都會稱讚佢好欣賞佢努力。盡咗力就得。但坐足兩個鐘,完全遊魂,一隻字都冇溫過冇寫過,這樣嘅零分,我係接受唔到。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

amandapopo 發表於 23-12-1 10:28
平時坐44M巴士返工,都見到一個媽咪一上車就攞本書同小朋友温書,今日仲離譜叫小朋友企係巴士司機隔離默書 ...

要企喺巴士默書, 大人同小朋友都好大壓力, 長此下去真係有用?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

Simsim12 發表於 23-12-1 11:56
讀書唔求分數,但將來乜都係睇你分數!

呢句真

大宅

Simsim12 發表於 23-12-1 11:56
讀書唔求分數,但將來乜都係睇你分數!

真理

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

所以其實小朋友問題最大源頭係家庭環境...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

正宗怪獸家長

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊