自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

nobodyfool 發表於 23-12-1 16:23
睇資料都肯定係中港婚姻,衰d講句,阿伯為生而生,女既就貪張証,最弊生完又唔識教……成日都話政府既所謂 ...

社區組織協會就正正係連串社會問題的推手、幫兇!施麗珊班人不斷喊寃,聲稱為新移民基層爭取權益,其實係遺害整個香港社會,難得班官員就當施麗珊班人係聖母,乜都應承,令班新移民要乜有乜,攞盡社會福利,制造社會矛盾及無數問題!但最後就令全香港人一齊埋單

goldpiglet    發表於 23-12-2 02:57

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

waiwaiii 發表於 23-12-1 15:16
14歲輟學男童被販毒集團招攬1個月,收取數千元報酬,將粉嶺皇后山邨住所闢作毒品儲存倉,結果被警方揭發, ...

72歲老竇,
48歲阿媽,
14歲仔,
個老竇咁大年紀生個仔出黎,都唔知邊個累邊個 !!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

puzzledmama 發表於 23-12-1 21:58
社區組織協會就正正係連串社會問題的推手、幫兇!施麗珊班人不斷喊寃,聲稱為新移民基層爭取權益,其實係 ...

最憎件屍厲山 專教班新移民r着數 八婆!

大宅

好媽媽勳章

katrinamama 發表於 23-12-1 19:44
現在唔敢生或唔想生係班中產,寧願去旅行,養寵物都唔想生小朋友。
政府如果想要優質家庭,一定要向呢班人 ...

睇到呢D新聞,中產更加唔敢生,人口質素冇眼睇

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

典型大婆怒走,二奶坐正中港婚姻,唔識管教! 或家貧寧願個仔早D去揾食! 如果識得教,點會為幾千蚊犯案! D毒犯好賤

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

katrinamama 發表於 23-12-1 19:44
現在唔敢生或唔想生係班中產,寧願去旅行,養寵物都唔想生小朋友。
政府如果想要優質家庭,一定要向呢班人 ...

政府但求有數交差,根本唔係想香港好, 最討厭啲人成日話生咗先算,天生天養 不負責任 ,日後咩人咩質素,大家心裏有數, 識諗嘅中產又點會亂咁生。

珊瑚宮

Bbpig2014 發表於 23-12-1 15:20
72歲阿伯老豆
48歲??阿媽
只得14歲嘅仔

我都以为睇错72岁。

男爵府

waiwaiii 發表於 23-12-1 15:16
14歲輟學男童被販毒集團招攬1個月,收取數千元報酬,將粉嶺皇后山邨住所闢作毒品儲存倉,結果被警方揭發, ...

我覺得父母唔知情,但識生唔識教都衰,個細路判返十年咪仲好,入青年中心好過出面學懷,出返來都係廿幾歲,從生做人

大宅

sisilee321 發表於 23-12-1 16:13
佢阿爸58歲先生佢出黎…..聽落都唔正常….好大機會唔會教個細路由得佢自生自滅
...

個爸72歲,仔先14歲,老婆4x,好明顯又係鹹濕阿伯娶大陸女人再追仔,識生吾識教,害左個小朋友。

qoo888    發表於 23-12-2 10:29

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

累左個仔

伯爵府

nobodyfool 發表於 23-12-1 22:14
最憎件屍厲山 專教班新移民r着數 八婆!

聽到佢個名就火滾

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 23-12-1 15:52
冇錢冇能力又唔識教,生嚟做乜呢 !

政府仲用錢鼓勵低下層生仔,真係唔好為生而生 ...

咁究竟係想要錢定係想生仔?

伯爵府

nobodyfool 發表於 23-12-1 16:23
睇資料都肯定係中港婚姻,衰d講句,阿伯為生而生,女既就貪張証,最弊生完又唔識教……成日都話政府既所謂 ...

呢類婚姻,個仔係咪個呀伯親生都成問題!
仲有當年嘅非+非問題,當年有班人擁落嚟搶床位,搶學位 仲記唔記有啲仲衰到走數?

子爵府

Myluckybaby 發表於 23-12-1 15:32
睇父母年齡差距,住係公屋,就知個細路身世:咸濕伯父、風月埸所阿姑,識生冇能力教害死個仔。
...

樓主無全文post 出來,父母有正當職業,你識個對父母嗎?無需將說話說得太盡吧

侯爵府

好媽媽勳章

opclk99 發表於 23-12-1 20:27
你收佢間屋,
佢老豆咁老又咁應該太多無錢,
無屋住佢咪揾社處,

我同意收屋會衍生第二個問題出嚟,而且個老豆已經係長者,我覺得政府唔會收樓
但唔同意未成年子女犯法父母無罪,教導子女係父母應有嘅責任,疏忽照顧都已經有罪啦,養不教父之過呀,我覺得社會服務令都要判吓囉

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

醒目開學勳章

鹹濕亞伯,生仔證明自己寶刀未老,個阿媽一係就低能,一係就為咗張身份證,最慘嘅就係害咗個仔。

大宅

回覆樓主:

其實個少年係苦主個老豆咁老做得佢阿爺。老父少妻害人不淺。

大宅

大姑娘 發表於 23-12-1 15:43
可能中港婚姻,衍生無窮社會問題。

有時真係好唔中意有部份3唔識7……9唔搭8嘅香港人在遇事(關於衰女人)時長期會唔理3721就認為係大陸女人所為!
咁我作為一個大陸女人,我又嘗試下以我認知&觀點去分析一下「中港婚姻」嘅利弊……
你哋成日都話係啲冇錢冇車冇樓冇事業嘅低質男因為喺香港娶唔到老婆,所以要娶大陸女人,因此覺得佢哋簡直係禍害香港嘅真正兇手……
所謂凡事都有兩面性,咁你又有冇諗過,如果唔係啲大陸女人肯「紓尊降貴」嫁嚟香港,接收低質男之餘仲要為低質男繁衍後代,為香港繁衍新一代……簡直「肩負重任」……
姑勿論佢哋因何理由,有何目的,但都要「多謝」佢哋……
(下續)

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊