自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

0ooxoo0 發表於 23-12-2 10:55
有時真係好唔中意有部份3唔識7……9唔搭8嘅香港人在遇事(關於衰女人)時長期會唔理3721就認為係大陸女人 ...

(承上)
畢竟喺佢哋未成為香港人嘅時候已經為香港作出重大貢獻「生仔」!如果唔係有佢哋咁落力生仔,香港呢個只有700萬人嘅小特區,好快就會「滅族」㗎喎!但如果話寧願滅族都唔要中港婚姻,咁我就冇嘢好講喇!
而根據各方統計顯示​來年出生率一定比近年高,但既然選擇寧願「滅族」,咁又何苦仲要製造自己下代嚟人間受苦呢!「歷盡艱辛」後才發現最終都係同一結局「被等死」……就算幾優秀,幾努力都好,因為局面已定,一切也只是徒然……
我相信對於呢類人嚟講,自己帶住「視死如歸」嘅心態好好去「遊戲人間」係最好嘅選擇……

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

悲劇 係仔累父母 定父母累仔

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

waiwaiii 發表於 23-12-1 15:16
14歲輟學男童被販毒集團招攬1個月,收取數千元報酬,將粉嶺皇后山邨住所闢作毒品儲存倉,結果被警方揭發, ...

呢個係咪新屋邨?

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

leopak 發表於 23-12-1 15:34
我都咁唸!容許個仔藏毒在家,又唔報警,即刻扣分收屋,是最好做法。

成家坐監
跟本唔駛住間公屋

侯爵府

回覆樓主:

咩類型父母會容許一個14歲嘅細路輟學!諗到諗到!
正常嘅父母,讀唔到都迫到要中學畢業喇!

侯爵府

好媽媽勳章

opclk99 發表於 23-12-2 09:59
你有仔女都知十幾歲係反判期吧。
十幾歲犯法應有自己嘅法理責任,
道德上父母係有責任。

我係講緊未成年少年犯罪,父母係有責任,看管同照顧都有法理依據,淨係識生,生完唔理唔教,你覺得做父母無需負責?當然犯罪嘅人自己都要承擔責任,但父母都應有罪,最起碼都要社會服務令囉,乜都唔罪,個個生埋唔教,唔通全部都係社會嘅錯呀
開心每一天

侯爵府

14歲販毒|大律師指15公斤海洛英可判刑30年‎ 年僅14歲非求情因素
https://www.hk01.com/article/967024?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

侯爵府

回覆樓主:

而家唔只幫人帶毒咁簡單,係幫人藏毒!最怕有心人利用年輕人犯罪,會輕判嘅心態!父母都係咁話!
⬇️
深圳查獲跨境學童走私案‎ 5童父母教唆穿特製背心夾帶165部手機
https://www.hk01.com/article/290104?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

呢度有班JM 好鼓吹生仔, 5知見到呢單新聞有乜感覺
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

kwhkwh 發表於 23-12-2 12:26
呢度有班JM 好鼓吹生仔, 5知見到呢單新聞有乜感覺

生唔緊要,最緊要肯教囉!
唔好諗住放養,然後生一竇,香港社會真係多得呢班人唔少!真係唔生好過生!

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

0ooxoo0 發表於 23-12-2 10:55
有時真係好唔中意有部份3唔識7……9唔搭8嘅香港人在遇事(關於衰女人)時長期會唔理3721就認為係大陸女人 ...

相信大部份網民,希望大陸女如您,繼續做高質女人,為社會作出貢獻,結婚&生育多啲下一代,低質能夠為自己人生負責已夠,不要繁衍下一代,只會製造更多社會問題

侯爵府

shobi 發表於 23-12-2 12:27
生唔緊要,最緊要肯教囉!
唔好諗住放養,然後生一竇,香港社會真係多得呢班人唔少!真係唔生好過生!
...

仔14歲
老父生時就快60
5望下自己荷包都望下自己就快退休頤養天年, 生件野出來除左擔番買水外 根本搵自己笨
莫講教,自己都未顧得掂自己。
60歲講養生啦, 學人講生仔. 老豆5尷尬我鄧佢尷尬

我好簡單, 冇錢冇遺產真心5好生, 生出來只講「愛」其實好笑話。

大宅

回覆樓主:

父母相差24年

侯爵府

capricornbb 發表於 23-12-2 12:33
低質能夠為自己人生負責已夠,不要繁衍下一代,只會製造更多社會問題 ...
能這樣心諗既, 已經不算是低質啦

我覺得, 窮到我呢代應該到此為止. 望子女成龍不如努力望自己早日脫離窮困, 財務自由(或者好似而家後生咁, 不爽既隨時裸辭都仲得)

侯爵府

kwhkwh 發表於 23-12-2 12:35
仔14歲
老父生時就快60
5望下自己荷包都望下自己就快退休頤養天年, 生件野出來除左擔番買水外 根本搵自己 ...

啱!除非好似何鴻燊&劉詩昆呢啲級數就另計!

kwhkwh    發表於 23-12-2 12:56

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

好可憐。 小朋友咁就一世

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

kwhkwh 發表於 23-12-2 12:35
仔14歲
老父生時就快60
5望下自己荷包都望下自己就快退休頤養天年, 生件野出來除左擔番買水外 根本搵自己 ...

揾少婦生仔, 有晒目標下流, 公屋人生勝利組

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

RAY媽 發表於 23-12-2 13:06
好可憐。 小朋友咁就一世

犯毒仲可憐佢?? 好彩捉到佢就真!

珍珠宮

0ooxoo0 發表於

繁殖既咪就係呢啲低質後代囉!販毒而禍港殃民。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊