自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pomanlife 發表於 23-12-3 14:10
請教一下有啲官小聯繫庇記啲位,呢個唔明咩玩法?

https://www.schooland.hk/ss/belilios
庇記144位(唔知學生人數少咗今年會唔會縮班,東區算重災區)
自行收43人
重讀位=叩門位

(統一)抽獎次序係
1. 統一甲部(7個位)全港一齊抽band 1到2到3
2. 乙部聯繫生(中西5灣仔12南區6,自己區聯繫小學分,換句話說,兩軒女生夾埋抽12個聯繫位)band 1抽後band 2抽(band 2都可抽聯繫)
3. 乙部非保留位,就係你見到嘅50/4/3/2/2/2,每區有d位(學校在東區,但有借位俾其他區)
即灣仔區兩軒女生,先自行,再抽甲部,再抽聯繫乙部,再抽乙部非保留位,而每round參加嘅人會有唔同
attach1/tmp/phpd99tH9

attach2/tmp/phpgXK4lU

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Charlotte_mom 發表於 23-12-3 14:24
https://www.schooland.hk/ss/belilios
庇記144位(唔知學生人數少咗今年會唔會縮班,東區算重災區)
自行 ...

如在軒,可唔可以

甲:庇 真 馬
乙:一樣?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Charlotte_mom 發表於 23-12-3 14:24
自行 ...

如在其他區既官小,係唔係?

甲:庇 二三係自己心怡
乙:一二三都係自己區既學校

子爵府

solim 發表於 23-12-3 13:59
係呀,要諗自行搏兩個定一間band1a

兩間1A都在本區?

子爵府

傻太 發表於 23-12-3 14:54
兩間1A都在本區?

係呀,元朗區

子爵府

loveclementine 發表於 23-12-3 14:11
坦白講級10-15自行B1a有啲(emoji)⋯⋯
有冇特異功能?
簡單睇如果頭10有同學選同一間,

冇特異功能⋯⋯ 普通獎,操行A + …
再睇睇今次考出嚟點,謝謝

子爵府

pomanlife 發表於 23-12-3 14:14
有啲區內b1a 自行唔會收返區內嗰啲,話抽獎實派到,所以你都係要了解左先,之後再諗舖排
...

實派到我就唔駛咁擔心,我再問下料先,謝謝

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pomanlife 發表於 23-12-3 14:41
如在軒,可唔可以

甲:庇 真 馬

乙部有點進取,乙23建議放棄一間,雖則話灣仔band one”最差”都入聖鄧,但你唔想吧

我姪女跑寶今年升中,我都叫佢唔好搏MSS,乙一真光

王國長老

pomanlife 發表於 23-12-3 14:44
如在其他區既官小,係唔係?

甲:庇 二三係自己心怡

是的
如外區(嗰區無借位)又非聯繫生,只能咁填

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

solim 發表於 23-12-3 13:34
請問有聯繫band 1a都係睇運氣?

如果有聯繫band 1位,係睇你小學有幾多band 1同學仔,聯繫位收唔收得晒。自行你可以搏曬兩間心儀1A中學。
因為有d同學仔自2可能揀1c貪地點方便、唔揀/只揀齋校,種種原因,有d去咗band 1直資,而唔抽奬

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

首先你要清楚個遊戲點玩先。
自行一定係揀最想入最鍾意嗰兩間。
問心,如果自行你首選一間1a,次選一間1b/1c,首選唔收,次選收咗,咁大抽獎就肯定無你份㗎喇,除非最終係首選後備收咗啦,如果唔係就要去讀次選嗰間,又除非你去叩門成功啦,但你覺得叩門成功率高啲定係自行收生成功率高啲呢?呢個你自己諗喇 p.s.我仔東區,叩門唔收同區我就聽過,但自行唔收同區我就真係未聽過呀。

水晶宮

solim 發表於 23-12-3 14:04
請問搏兩間band 1a 係唔係太進取?

有聯繫band 1就唔係太進取

男爵府

solim 發表於 23-12-3 14:54
係呀,元朗區

元朗區勉強先叫得一個1A 中學, 鄉中,邊有2間?

珍珠宮

tailinlin 發表於 23-12-3 15:18
元朗區勉強先叫得一個1A 中學, 鄉中,邊有2間?

趙聿修,祟德

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

solim 發表於 23-12-3 15:02
實派到我就唔駛咁擔心,我再問下料先,謝謝

點會有學校講B1A學生大抽獎實派到B1A &唔收同區B1A學生㗎⋯兩樣我聽都未聽過大抽獎只有B1/B2/B3 三個pool,無分abc㗎⋯

男爵府

mln 發表於 23-12-3 15:24
趙聿修,祟德

呢2間成績無B1A
趙就快落1C
信義,崇德B1B

子爵府

solim 發表於 23-12-3 13:10
請問級十至十五,老師話band 1a, 自行冇乜機,大抽獎如果黑仔係唔係都會落空band 1a ? 應該點佈署?謝謝
...

黑仔係會去左b2

水晶宮

如果有band 1 聯繫中學,我見過有d小六班主任為咗增加升到band 1人數,自行已經叫d同學自2揀其他band 1 學校. 搞到有d自行已入咗1C , 而冇得抽聯繫1B, 有幾個級頭就去咗其他1B或直資band 1 。咁就可以留多d聯中位俾band 2考得前嘅同學抽!!

大宅

solim 發表於 23-12-3 13:10
請問級十至十五,老師話band 1a, 自行冇乜機,大抽獎如果黑仔係唔係都會落空band 1a ? 應該點佈署?謝謝
...

唔係好明,「老師話band 1a, 自行冇乜機」,即係暗示咗小朋友冇乜機會係band 1a?

水晶宮

hfl2000 發表於 23-12-3 15:31
點會有學校講B1A學生大抽獎實派到B1A㗎⋯我聽都未聽過大抽獎只有B1/B2/B3 三個pool,無分abc㗎 ...

有,灣仔軒尼斯考級頭一定抽到入聯中皇仁

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊