自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實可唔可能:

1) 更小班制 - 如每班分2 or 3批返學 (一班拆開3份人, 每日只返一批學生) 咁一星期都可以輪倒有2日返吓學吖.
2) 規定學生配戴口罩
3) 每小時去洗手
4) 唔做早操, 唔開早會, 避免學生聚集一齊
5) 校車開窗保持空氣流通.
6) 無小息, 無茶點, 上完堂即走.

別墅

要好多人力物力架...
同埋...其實大部分都就考完試..
要教既都教晒...

男爵府

原帖由 kc_01k 於 09-6-16 19:17 發表
其實可唔可能:

1) 更小班制 - 如每班分2 or 3批返學 (一班拆開3份人, 每日只返一批學生) 咁一星期都可以輪倒有2日返吓學吖.
2) 規定學生配戴口罩
3) 每小時去洗手
4) 唔做早操, 唔開早會, 避免學生聚集一齊
5) 校車 ...

絕對支持,,三,五,二,四,六輪住一班分兩批小朋友返都好丫,小學就話有免費教育,你話私校直資或幼稚園點搞,比左學校,何況你停課又點,總唔可以叫d小朋友日日係屋企,你睇一落街,公園都一大班小朋友,去mall行,咪又係大人+小朋友,要感染一樣都會感染到.你要d返工既家長又點呢?唔返工既,唔通就同d小朋友係屋企避流感,鬥閉關咩?如果一直停落去即等同提早放暑假,2個幾月呀,日日閉呀?連大d既機構暑期班都話停......

洋房

樓主, 好好提議呀。 如果小班制一班大約十人到, 而家出便D興趣班都唔止啦, 好過係屋企成兩個月都唔知做muc 好 (如而家放到暑假)

子爵府

我個女同阿仔日日都話悶,問幾時有得上學?!!
我都唔識答!!

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

如果真係咁咪玩死 d 老師, 你叫佢教書定唔教書?? 仲有如果真係係學校拎左嘢, 咁你地到時又會係度嘈..... 仲有其實學校都有開, 如果你地鐘意都可以比小朋友返學都得...

翡翠宮

原帖由 venusma 於 09-6-16 21:12 發表

絕對支持,,三,五,二,四,六輪住一班分兩批小朋友返都好丫,小學就話有免費教育,你話私校直資或幼稚園點搞,比左學校,何況你停課又點,總唔可以叫d小朋友日日係屋企,你睇一落街,公園都一大班小朋友,去mall行,咪又係大人+小朋友,要感染一樣都會感染到.你要d返工既家長又點呢?唔返工既,唔通就同d小朋友係屋企避流感,鬥閉關咩?如果一直停落去即等同提早放暑假,2個幾月呀,日日閉呀?連大d既機構暑期班都話停......

係啦, 我囝讀幼稚園私校, 而家都唔知點, 如果繼續停課, 我囝竟然一放完暑假, 就升咗上K2, 老師唔同晒, 一D心理準備都無, 好慘.

其實而家好多家長, 都係幫小朋友報讀出面d興趣班啦, 佢地咪又係照開班.

翡翠宮

原帖由 catjeffcat 於 09-6-16 21:20 發表
如果真係咁咪玩死 d 老師, 你叫佢教書定唔教書?? 仲有如果真係係學校拎左嘢, 咁你地到時又會係度嘈..... 仲有其實學校都有開, 如果你地鐘意都可以比小朋友返學都得... ...

我囝學校無開喎? 唔係鐘意就得架啦. 有好多家長都唔係單一為無人湊而想子女上學嘅. (我係其一)

洋房

係呀, 我個仔'school 都冇開。 而他真係日日都話悶呀。

翡翠宮

原帖由 cherrypun1025 於 09-6-16 21:16 發表
樓主, 好好提議呀。 如果小班制一班大約十人到, 而家出便D興趣班都唔止啦, 好過係屋企成兩個月都唔知做muc 好 (如而家放到暑假)

Totally agreed. My kid love going to school intead of staying at home.

公爵府

Agreed.

If they can consider this, they should consider Primary 5 students for their exam result to be submitted.

Say, Pr. 5 students attend their exam on schedule, say only 10 -15 students in one classroom or some in hall. I think small amount is Okay. I think only 170 - 200 Pr 5 students in school is Okay. Why not consider this , and let the Pr 5 resume school and have their exam.
原帖由 kc_01k 於 09-6-16 21:30 發表

Totally agreed. My kid love going to school intead of staying at home.

洋房

我個仔有人take care , 不過樓主提議不錯。 我仔學校衛生程度好過出便D 興趣班課室

翡翠宮

原帖由 weiwei 於 09-6-16 21:32 發表
Agreed.

If they can consider this, they should consider Primary 5 students for their exam result to be submitted.

Say, Pr. 5 students attend their exam on schedule, say only 10 -15 students in one c ...

Yes, why not think about that, even our government not considerate the childs what they think. Class suspended is not the only and seems not helpful for the outbreak.

伯爵府

我覺得畢業班同報分班可以分開返。
至於其他的就唔返都無咁大問題。係就係悶D,但係好過病!

首頁

尾頁

跳至