跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我亞b, 6月4日出世, 現喂人奶已13日啦, 各位要努力

民房

我的BB女6月5日出世, 喂人奶真的要命~~
不過我也會努力!!

原帖由 angelwingbb 於 09-6-16 19:39 發表
我亞b, 6月4日出世, 現喂人奶已13日啦, 各位要努力

別墅

我bb都係食ma ma奶,不過係泵奶,好辛苦呀

複式洋房

我b仔係6月6號出世都係食媽媽奶,有時直接餵,有時泵。
大家要繼續努力,唔好覺得辛苦就放棄呀!! 
比心機!!!

大宅

我B囝都係6月5日出世,餵人奶真係好攞命,最慘係半夜要起幾次身

原帖由 katiecatbobo 於 09-6-16 22:06 發表
我的BB女6月5日出世, 喂人奶真的要命~~
不過我也會努力!!

大宅

medela 集奶器, 可以餵緊一邊, 用黎收集另一邊滴出黎既奶.
平讓兩個. 只在坐月時用過幾次. pm thx

別墅

好辛苦呀!! 

民房

I am breastfeeding my baby too... super sleepy during the night. I need to turn on the TV to stay awake when I feed her...

禁止訪問

民房

我bb早期就人奶和奶粉都食,梅花間足咁食囉,不過而家就多了直接比bb食,因為而家佢醒d,肯吸,之前吸2口就訓左,所以多數泵出來,有數睇到,不過直接食,上奶快好多,但泵奶有好處,可以泵鬆個乳頭,bb容易含,但唔好係,泵奶量唔會持續多囉,總要直接吸好d!辛苦都要ga la,因為我係bb既媽媽,值得既!

別墅

可能我方法唔正確,bb埋身食50mins都食唔飽,所以我只好用泵奶,不過眼見bb重得好理想,辛苦d都值得。

洋房

谷奶時我用avent手泵, ok 好用, 仲可以一面餵, 另一面泵 ... bb 兩樣都食到 ^_^

別墅

我原本係餵人奶 ( 用奶樽餵 ) 既,但係發覺佢勁大食。如果食 120ml 就停佢會不停咁 "e e ai ai", 有時仲會喊 tim ..... 直至我補奶比佢食為止。我又無咁多奶比佢食,而家會人奶加和光堂奶粉比佢兩溝一齊食。大約係 100 ml 人奶 + 60/70 ml 奶粉。最終而家每餐都食 over 140ml, 有時仲食 170 ml tim.

我個 B 而家先得 3 個星期大,咁大食都要食 9 餐,我好驚佢會太肥呀。唔知可以點算呀!而家真係好愁呀,有無人可以分享下經驗呀。

仲有幾個問題唔知有冇人可以幫手。
1. 其實佢 "e e ai ai" 或喊會唔會只係想啜野?我係咪可以比奶咀佢呢?
2. 我可唔可以係餐與餐之間餵佢飲水呢?等佢可以耐 D 先再要食奶。或者可唔可以將D 奶溝希 D 比佢食?
3. 我需唔需要狠心 D 比小D 奶佢食呢 ?

PS. 佢出世 8.6 lb 而家 3 個星期大就 11lb.

別墅

你返健康院檢查時問下姑娘啦,我有聽過話如果bb食得過量時姑娘會叫媽媽比水佢飲代替等佢飲飽水而唔會過肥,不過你唔知份量唔好試,問下健康院姑娘bb應該要食幾多份量先。

原帖由 GoodChild 於 09-7-12 17:41 發表
我原本係餵人奶 ( 用奶樽餵 ) 既,但係發覺佢勁大食。如果食 120ml 就停佢會不停咁 "e e ai ai", 有時仲會喊 tim ..... 直至我補奶比佢食為止。我又無咁多奶比佢食,而家會人奶加和光堂奶粉http://ads.baby-kingdom.com/ ...

大宅

Avent奶泵,只用過一次。兩個奶樽全新。有興趣pm我。

大宅

Avent手泵,只用過一次。兩個奶樽全新。有興趣pm我。

洋房

我bb女 6月14日出世 ! 一直都係餵人奶 ~~ 本來佢出世得4.44 ....太輕...但依家有7.2磅啦 haha 大家都要努力呀

複式洋房

Hi, my bb is a sleeping beauty and she always sleeps and does not suck hard. now, her weight gain is soooo disappointed. might be your method is quite good so that I don't need to give myself a lot of pressure and she can gain weight first. after she grow up, she will be awake and will be more willing to suck. thanks!

原帖由 carmencatcat 於 09-7-9 15:37 發表
我bb早期就人奶和奶粉都食,梅花間足咁食囉,不過而家就多了直接比bb食,因為而家佢醒d,肯吸,之前吸2口就訓左,所以多數泵出來,有數睇到,不過直接食,上奶快好多,但泵奶有好處,可以泵鬆個乳頭,bb容易含,但唔好係,泵奶量唔會持續多囉,總要 ...

複式洋房

我BB女都係6月14日出世,都係全人奶架,係家3個月有12磅,你呢?

原帖由 melodyching 於 09-7-25 05:18 發表
我bb女 6月14日出世 ! 一直都係餵人奶 ~~ 本來佢出世得4.44 ....太輕...但依家有7.2磅啦 haha 大家都要努力呀

大宅

我囡囡6月23日出世只有2.12 kg,早產,出院後全人奶,現在 10 磅, 超辛苦,勁辛苦,又驚唔夠奶,佢有時啜啜下會哭,現在要食2邊先得,日日都煲魚湯.....幾辛苦都唔緊要,最緊要囡囡健健康康,咁就得啦

各位餵人奶媽咪, 堅持,努力,加油 !!!!

首頁

尾頁

跳至