自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Melody008 發表於 24-1-3 21:20
點解好似見過呢種post? 係咪同一位樓主同一個仔呀?我記得又係話個仔堅持只坐某一種機型,如果去到機場先知 ...

係佢呀,唔明點解之前開過而家又再開post 講同一個話題

attach1/tmp/php67UZDM

珍珠宮

Melody008 發表於 24-1-3 21:20
點解好似見過呢種post? 係咪同一位樓主同一個仔呀?我記得又係話個仔堅持只坐某一種機型,如果去到機場先知 ...

唔上機去到咁極端

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

唔會

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

ganggang 發表於 24-1-3 18:39
我仔一路都一定要搭Airbus,佢話佢物料好,公司又好過波音..

雖然話 生死有命 富貴由天

空中巴士公司樣好過波音公司?

男爵府

唔坐新機仲叫合理,波音最好都唔錯...你以為巴士咩

侯爵府

金黑街矇 發表於 24-1-3 19:00
日日咁多飛機喺個天度飛,如果真係有問題,爆咗好多架啦,驚就唔好搭飛機~
...

馬航嗰年連續2單total lost咪仲邪... 真係要驚㗎

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

jyjy1684825 發表於 24-1-3 23:06
馬航嗰年連續2單total lost咪仲邪... 真係要驚㗎

第二單架機俾俄國射中,唔關架機事既.... 但生死有命就係真既...

子爵府

whyyou 發表於 24-1-3 22:00
係佢呀,唔明點解之前開過而家又再開post 講同一個話題

原來我仲未失憶

珍珠宮

Melody008 發表於 24-1-4 08:16
原來我仲未失憶

可能佢覺得個仔有呢啲怪辟係好自豪

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實生死有命,好似日航果單,馬航果單,呢D出事起黎,用咩料都無用,正常都系邊間平搭邊間,如果去歐洲,反而我會揾A380,經濟位坐樓上。

侯爵府

2024年龍年勳章

我仔一路都一定要搭Airbus,佢話佢物料好,公司又好過波音..

妳仔應該對飛機好有研究
同愛車的人一樣有特定喜好

子爵府

2024年龍年勳章

小菜豆 發表於 24-1-4 08:26
妳仔應該對飛機好有研究
同愛車的人一樣有特定喜好

我係飛機迷,只選擇波音,3月尾就選擇長榮787去台北,係特意的

翡翠宮

畀面勳章

AIRBUS會係pirority,但不會堅持
日日是好日

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我會盡量揀大機搭, 揀airline, 機既問題不太大

伯爵府

airbus 波音都飛左幾十年, 每日有十萬架次飛緊, 佢地兩間公司既機都好安全

反而要揀航空公司, 因為好多意外都係因為維修問題, 而唔係設計問題

琥珀宮

珍珠宮

我唔識分波音, airbus, 請講解

別墅

https://news.mingpao.com/ins/%E5%9C%8B%E9%9A%9B/article/20240106/s00005/1704523809170/%E7%BE%8E%E9%98%BF%E6%8B%89%E6%96%AF%E5%8A%A0%E8%88%AA%E7%A9%BA%E5%AE%A2%E6%A9%9F%E7%A9%BA%E4%B8%AD%E7%94%A9%E6%A9%9F%E9%96%80%E6%8A%98%E8%BF%94%E6%80%A5%E9%99%8D-%E6%97%97%E4%B8%8B65%E6%9E%B6%E6%B3%A2%E9%9F%B3737-max-9%E5%81%9C%E9%A3%9B

attach1/tmp/phpYoOn6d

珍珠宮

鋼琴 發表於 24-1-6 18:19
https://news.mingpao.com/ins/%E5%9C%8B%E9%9A%9B/article/20240106/s00005/1704523809170/%E7%BE%8E%E9% ...

一講曹操,曹操就到。

真係得人驚!果然係波音飛機。仲要係大名鼎鼎的波音737- MAX系列!敢坐呢款波音機型的乘客都好大膽。

出事架飛機係新機,投入服務不足三個月。

如果係波音飛機出現系統性風險就大件事。所以樓主個仔風險意識好高!關於波音嗰個紀錄片我都有睇過。
attach0/tmp/php4OAEGI

attach1/tmp/phpgIsZcZ

attach2/tmp/phpuMHuJf

attach3/tmp/phpUqvdgw

子爵府

回覆樓主:

人地個仔可能係專業人士呢?波音之前都有聽過好多問題

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊