自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

伯爵府

法律既野,我地識條毛

男爵府

polliebb 發表於 24-2-2 17:04
我都有睇

我都有睇。

珍珠宮

loveclementine 發表於 24-2-2 20:55
記得嗰時話佢老婆乜都寫欠單,應該唔會肯離婚,咁巴辣根本連搬走避開都唔得,我同意專家觀點佢應該係壓力 ...

呢家人根本就唔正常!都唔知佢地多年來如何生活?

最後個老公屈埋咁多年,咪由小男人變身大丈夫,殺左個老婆囉。

香港係法治社會,有心要離婚點會離唔到?個教授係高級知識份子,自己揾到食唔使靠個老婆。先分居又得,告佢老婆精神虐待又得,最多咪分身家。

佢殺左老婆之後如何千方百計藏屍,頭腦其實好精明!問題係,當時佢以為自己可以逍遙法網?!點解佢當時唔去自首?自首先獲得最大減刑。

Amy7802    發表於 24-2-3 08:22

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢d 人枉佢讀咁多書,簡直浪費納稅人的錢,殺妻係明顯事實,一早認罪咪算,仲係要咁糾纏

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

侯爵府

貓咪達人 發表於 24-2-2 13:18
如果身份唔係醫生而係一個清潔工,相信連上訴機會都冇,香港啲官專幫有身份地位既人,真係垃圾 ...

唔係醫生喎

水晶宮

可能想拗誤殺。

殺人一定唔啱。但睇報紙報導,對佢的情況係有少少同情。我有個已經過咗身的老親戚,又係好惡好癲,日日喪鬧老公和仔女,根本係精神虐待。忍無可忍爆發都唔係唔能夠理解。

子爵府

貓咪達人 發表於 24-2-2 13:18
如果身份唔係醫生而係一個清潔工,相信連上訴機會都冇,香港啲官專幫有身份地位既人,真係垃圾 ...

一路以嚟都係咁,睇彭小姐單案就知,不能服眾,佢有佢判

子爵府

Jane1983 發表於 24-2-2 23:42
可能想拗誤殺。

殺人一定唔啱。但睇報紙報導,對佢的情況係有少少同情。我有個已經過咗身的老親戚,又係好 ...

我覺得佢好過姓許果個

珍珠宮

藍眼 發表於 24-2-2 16:08
老實講,我同情佢 當然我唔係話佢殺人係啱

我都係,長期被冷暴力嘅悲劇

公爵府

2024年龍年勳章

Jane1983 發表於 24-2-3 03:42
可能想拗誤殺。

殺人一定唔啱。但睇報紙報導,對佢的情況係有少少同情。我有個已經過咗身的老親戚,又係好 ...

佢其實一早認誤殺,同不合法處理屍體(唔記得正確罪名),係當時法官要忽略精神專家報告,告佢謀殺罪,今次其實係拗法律問題,不過如果最後判誤殺就唔使終身監禁⋯⋯我有睇翁靜晶 危險人物,佢話個教授其實係好人,不過個老婆真係惡頂

子爵府

RoseRosa 發表於 24-2-2 22:29
都有聽過識佢嘅老婆嘅人有這樣的說法⋯⋯
日積月累之下,唉

好似一面倒都係話佢老婆性格好差?

珍珠宮

rayrayus 發表於 24-2-2 23:23
呢d 人枉佢讀咁多書,簡直浪費納稅人的錢,殺妻係明顯事實,一早認罪咪算,仲係要咁糾纏
...

佢其實一早認誤殺,但當時法官要忽略精神專家報告,告佢謀殺罪

而家冇左個壓力來源,又有子女等佢及哭,點都想有機會出來吧
而且法官叫人忽略專家報告,根本對佢不公

真不明BK咁多人罵法官幫住咩有身份的人話d官垃圾,根本而家係掉轉,佢因個官指令忽略專家報告而被處以終身監禁

子爵府

cowe 發表於 24-2-2 14:09
我有睇之前嘅報導,有分析過其實可以改判誤殺,我都覺得呢單野係有商榷之處。
...

同意

侯爵府

牛年勳章

殺咗人,咁咪個個都可以用自己被激怒一時衝動,又可以輕判?呢個理由係佢自己講㗎,咁又邊個可以證明到?

子爵府

回覆樓主:

張生殺老婆時嘅精神狀態,係判斷謀殺同誤殺嘅關鍵,我一名C9, 唔明點解法官會引導陪審團不需考慮臨牀心理學家俾嘅意見作減責因素。

另方面,點解床下底冇啦啦會揾到電線殺人?點解姨仔同仔喺屋企時開住房門殺人?一個內斂嘅人一般都深謀遠慮,如果打算殺人會計劃好點樣棄置屍體,但張生似冇計劃過點棄置?

呢單案有好多疑點
正義或會遲來但不會缺席

大宅

回覆 mickeyeva 的帖子

其實就算點樣俾人迫癲,都唔應該殺人嘅

珍珠宮

tai_ming825 發表於 24-2-3 08:32
回覆 mickeyeva 的帖子

其實就算點樣俾人迫癲,都唔應該殺人嘅
乜呢度有人話應該殺人嗎

珍珠宮

bebepopo 發表於 24-2-3 08:21
點解床下底冇啦啦會揾到電線殺人?點解姨仔同仔喺屋企時開住房門殺人?.

的確不是殺人好時間,而且係好差的時刻。。所以佢當時好可能係失控下殺人,而非冷靜有預謀選擇冇其他人時間下手,但好明顯現有法律下不會考慮這點

其實新聞都有講,專家報告作用並不關鍵,即係好大機維持謀殺終身監禁,佢現在只係姑且一試

子爵府

回覆樓主:

上次陪審團5比2裁定佢謀殺,如果係4比3已經可以甩謀殺罪,今次重審係有機會甩
正義或會遲來但不會缺席

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊