自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

牛年勳章

立法會議員、港協暨奧委會副會長霍啟剛昨天在個人社交媒體發文,認為球王美斯在四萬球迷熱情捧場的場面下,對比賽的處理手法,令香港球迷並沒有感受到尊重。霍啟剛認為,國際邁亞密不應只是為了賺錢而參與足球;國際邁亞密欠香港球迷一個解釋及道歉,主辦單位應該考慮合適方案,給球迷、遊客及香港市民一個合情合理的交代,展示一份應有的尊重。
霍啟剛在文中表示,他近幾天一直留意國際邁亞密球隊訪港動態,關注球隊、球員一舉一動,及香港球迷反應,令他想起美國NBA籃球名人堂得主「J博士」艾榮的一句名言:「我深信,尊重是遠遠較受歡迎重要。一個人受歡迎、受追捧,不代表一定受尊重。」
霍啟剛說,回想皇馬在2003年訪港時,大批球迷迎接偶像,球員們親切友善,全程有講有笑,每一位巨星都有落場獻技,球迷們均有機會一睹風采,相信球員亦感覺到他們受歡迎的程度,而球迷亦感覺到球隊對他們的尊重。
  主辦方須展示一份應有的尊重
他說就美斯訪港,大家都希望再有當年的感覺,「球賽當日,結果大家都知道,在此不多說了。」霍啟剛坦言,假若他是球王,知道現場四萬球迷是為球王而來,這場不是國際規格的正式比賽,只是表演賽,球王都會(應該)選擇現身說法,甚至與觀眾交流握手,惟這次比賽的處理手法,香港球迷並沒有感受到被尊重。
霍啟剛表示,理解推動大型賽事的主辦單位,都希望籌辦的賽事「長長久久」,例如香港國際七人欖球賽,都是從開始一步一腳印累積起來,主辦單位應好好想清楚長線策略,怎樣尊重及回饋支持者,絕對不能短視,更加不能不尊重支持者。
  霍啟剛希望主辦單位「可以考慮一個合適的方案,給球迷、遊客及香港市民一個合情合理的交代,展示一份應有的尊重。」他期望大家銘記這次的教訓,未來繼續以體育精神,把盛事舉辦得愈來愈好,回饋社會。

每日笑一笑    發表於 24-2-7 14:13
goldpiglet    發表於 24-2-7 13:50
girlbear    發表於 24-2-7 13:22
123mummy    發表於 24-2-7 10:42
yeung_ma    發表於 24-2-7 10:11
la_source    發表於 24-2-7 09:09

伯爵府

講得好好,但班鬼應該都係睬你都儍,覺得中國人依然好好恰,喺外國試下揾球迷笨吖,流血收埸都似!

子爵府

陰了陰謀論,無法解釋球隊和主辦方的行為。

子爵府

juniormiu 發表於 24-2-7 08:43
講得好好,但班鬼應該都係睬你都儍,覺得中國人依然好好恰,喺外國試下揾球迷笨吖,流血收埸都似! ...

可能本意就是想在香港引發流血事件。
結果:未能成功。

goldpiglet    發表於 24-2-7 13:51
FJmom    發表於 24-2-7 10:26

侯爵府

連美國傳媒都話今次咁搞,唔地道

珍珠宮

而家梅西擺明唔尊重你,頒獎做縮頭龜就知啦,鬼鼠到匿埋。。。
告主辨單位就差唔多。。。罷買代言產品

珍珠宮

Jone_kuok 發表於 24-2-7 08:44
陰了陰謀論,無法解釋球隊和主辦方的行為。

明明體育事,變了政治事,唔想咁諗都唔得了!

大宅

2024年龍年勳章

Jone_kuok 發表於 24-2-7 08:45

有point!

香港人已經好克制

珍珠宮

再來暴動,好彩無發生咋

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

成件事件已很清楚,是缺德!

珍珠宮

Blacklist 左梅西

伯爵府

可能係

大宅

其實一個「商業活動」做得唔夠好唔夠尊重球迷、觀眾、消費者
又唔使下下「中國人」「美國人」「外國人」嘅
人地唔鍾意黎香港做小丑
唔代表歧視「中國人」
唔好睇到自己咁大

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

MGM_DRAGON 發表於 24-2-7 09:03
又唔使下下「中國人」「美國人」「外國人」嘅: ...

乜佢哋而家嚟做小丑咩?

就算做小丑,咁佢地又嚟?直程skip 左呢站吖嘛

珍珠宮

MGM_DRAGON 發表於 24-2-7 09:03
又唔使下下「中國人」「美國人」「外國人」嘅: ...
唔鍾意就唔好嚟啦,收$㗎,免費咩!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

認同

珍珠宮

hellomiki 發表於 24-2-7 08:51
明明體育事,變了政治事,唔想咁諗都唔得了!

成件事無喇喇升上政治層面,連日本政府都好緊張美斯出唔出場,如出場就覺得自己比中國威咁

Adrio77    發表於 24-2-7 09:39

大宅

事實證明, 香港搞唔成咩國際級盛事
請國足黎踢, 踢完叫D 中港明星黎唱下歌炒氣氛未幾好

大宅

aaaiqc 發表於 24-2-7 09:08
乜佢哋而家嚟做小丑咩?

就算做小丑,咁佢地又嚟?直程skip 左呢站吖嘛

將來唔好批準佢地用香港場地搞商業活動就得啦
人地公司都唔志在你果$1600萬資助
唔使針對國籍(就算係都唔需要擺上牌面)
明唔明?
擺上牌面話人歧視自己米又俾位入話我地小粉紅玻璃心
明明我地真金白銀俾錢想睇球星咋嘛
一投訴就被屈小粉紅架啦

男爵府

球隊就美國嘅,主辦方就瑞士公司,美斯又寄過簽名比劉曉波,點解搵人之前唔摸清對方個底?
回歸前港英大搞公務員福利,未搞到多數公務員得過且過囉

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊