自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

chelsea_jbb 發表於 24-2-13 10:06
黑面就真係冇禮貌嘅。
但應該對方都唔鐘意你哋多, 見呢度竟然有人認為叫人同利是掛鉤, 覺得通常都係孤寒 ...

咁都要比得條氣順先得既,樓主咪唔順咯。

例如你係後輩,我係長輩,你見我都當我透明,唔叫我唔尊重我,唔通我仲要主動行過黎遞利是比你?

掛勾,即係又要對人無禮但又要袋人封利是。

公爵府

2024年龍年勳章

selinako^^ 發表於 24-2-13 11:39
唔係嘈唔嘈醒人
十幾年 唔係去街就訓覺? 答案好明顯啦!
只係覺得
新年流流,無謂計較

子爵府

黑面就真係冇禮貌嘅。
但應該對方都唔鐘意你哋多, 見呢度竟然有人認為叫人同利是掛鉤, 覺得通常都係孤寒 ...

你細個見到親朋戚友都係唔叫人同唔打招呼?

子爵府

cecelc 發表於 24-2-13 11:54
咁都要比得條氣順先得既,樓主咪唔順咯。

例如你係後輩,我係長輩,你見我都當我透明,唔叫我唔尊重我, ...

俾人感覺當班細係你樓下屋企看更保安或者酒樓知客餐廳樓面, 你表現好叫我先俾利是你

子爵府

小小馬奇朵 發表於 24-2-13 12:12
你細個見到親朋戚友都係唔叫人同唔打招呼?

細個好怕醜, 有時真係開唔到口, 但一定有笑容囉。
我認為開口叫完走埋一邊打機咪仲冇禮貌, 有時禮貌唔係只係叫唔叫人, 係態度

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

chelsea_jbb 發表於 24-2-13 12:16
俾人感覺當班細係你樓下屋企看更保安或者酒樓知客餐廳樓面, 你表現好叫我先俾利是你
...

真係攞命長輩比唔比利是你你入屋都要叫人架啦,乜野表現好呀?

呢啲關乎修養家教,唔係一句怕醜就可以對人無禮架。

大宅

家教呢樣野係從小做起,新年大聚會人多,小朋友可能唔記得稱呼,無遂個親戚叫。但人地俾利是,至少都要講句:多謝。講2句祝福說話。

子爵府

貝_貝 發表於 24-2-12 19:24
間中見,每次都唔打招呼,唔叫人,黑面玩手機咁都算,新年流流都係咁。我好想唔比利是佢哋。
未有公主命, ...

大把呢啲家長,寬己嚴人,c6個妹就係版,永遠唔叫人,但6299一句都無話過佢

水晶宮

回覆 lukelukeu 的帖子

咁讀唔讀書都係小朋友自由做咩逼小朋友返學咁離譜

侯爵府

...

你形容得好貼切 樓主為咗咁小嘅事自己勞氣,好無謂。

水晶宮

...

係喎
其實去得人地屋企拜年就預左派利是,小朋友唔叫我好多原因,我唔會深究,因為人地仔女我唔會管,管好自己的就足夠了!

水晶宮

alau2021 發表於 24-2-13 12:57
你形容得好貼切 樓主為咗咁小嘅事自己勞氣,好無謂。

可能派好多,$100X2 起跳!

alau2021    發表於 24-2-13 13:06

大宅

BKsquare 發表於 24-2-13 12:56
回覆 lukelukeu 的帖子

咁讀唔讀書都係小朋友自由做咩逼小朋友返學咁離譜

佢哋嘅意思係呢啲好小事,細佬仔唔嗌就算。。佢哋有呢個諗法好大原因係佢哋自己本身都係咁樣長大。
我原生家庭好注重禮儀,所以我都習慣左入屋叫人,呢個係基本嘅禮貌,但原來好多人都覺得細佬仔唔嗌人正常。。。當然,人地小朋友我唔會管,我只會管好我嘅小朋友。
其實響家長谷度你都會發現好多家長問人唔講唔該,人地答完你又無話咩?呢啲家庭嘅小朋友應該都係咁上下,至少我會標籤呢啲家庭。

子爵府

cecelc 發表於 24-2-13 12:21
真係攞命長輩比唔比利是你你入屋都要叫人架啦,乜野表現好呀?

呢啲關乎修養家教,唔係一句怕醜 ...

如果有點頭微笑say hello, 你接唔接受呢?

侯爵府

cyyiu 發表於 24-2-13 13:04
可能派好多,$100X2 起跳!

而家派$20都好巴閉,小朋友見到嘴臉乞人憎嗰啲就係唔會叫,唔稀罕封利是。

大宅

黑面就真係冇禮貌嘅。

因為你分唔到怕醜唔敢叫人,同冇禮貌唔想叫人嘅分別囉

大宅

alau2021 發表於 24-2-13 13:47
而家派$20都好巴閉,小朋友見到嘴臉乞人憎嗰啲就係唔會叫,唔稀罕封利是。

有前途呀!

alau2021    發表於 24-2-13 13:51

侯爵府

orezo 發表於 24-2-13 13:48
有前途呀!

人哋個仔有冇前途唔關我事囉,我就唔會咁得閒幫人教仔

翡翠宮

貝_貝 發表於 24-2-12 19:24
間中見,每次都唔打招呼,唔叫人,黑面玩手機咁都算,新年流流都係咁。我好想唔比利是佢哋。
未有公主命, ...

我姑奶個女成30多歲。無乜見。從來無同我打招呼。我每次不幸見佢。心:無家教!好彩已多年無見!

珍珠宮

chelsea_jbb 發表於 24-2-13 13:39
如果有點頭微笑say hello, 你接唔接受呢?

接受呀算係打招呼呀

首頁
45678...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊