自由講場

跳至

首頁
45678...56

尾頁

子爵府

jt040 發表於 24-2-13 19:45
同意 頂多50就要退 但都係想像中 現實又有幾多個可以

班C9梗可以格,花的都是別人的錢。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

Oklady 發表於 24-2-13 19:31
謝謝大家的意見,我都覺得我層樓綁死咗我,不能財務自由,我層樓唔須要留比任何人,所以應該要賣咗去租樓住 ...

你1 個人唔介意住細咗就應該換樓,咁你拿住300萬,4釐息1年有12萬但都唔夠用,你大陸有樓返大陸住下,應該都可以有好生活。

珍珠宮

回覆樓主:

轉份hea工

大宅

回覆樓主:

要計埋醫療費用,人大咗多病痛,呢D錢唔少得,不過應該有買保險

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

萍pig 發表於 24-2-13 19:48
哈哈哈哈(emoji)

93樓出現左

珍珠宮

珊瑚宮

萍pig 發表於 24-2-13 19:49
班C9梗可以格,花的都是別人的錢。

唔可以係未退休現自己揾落的$?
洗人$就叫c9?
辛苦返工叫乜?

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Oklady 發表於 24-2-13 15:19
我單身女人,48 歲,沒有結婚,沒有孩子,唔需供養父母,最近成日唸提早退休,原因有以下:1. 份工一星期可 ...

我唔會返大陸長住,老左要睇醫生,都係香港好,點都要留返間屋係香港,先會安心。 如果想提早退休,我會賣樓買間細,就無負債,300萬收息有被動收入,大陸香港兩邊走,應該都唔錯。 仲可以搵份風流工消磨時間,同多啲本去旅行。

象牙宮

Oklady 發表於 24-2-13 15:19
我單身女人,48 歲,沒有結婚,沒有孩子,唔需供養父母,最近成日唸提早退休,原因有以下:1. 份工一星期可 ...

香港層樓約750萬,220萬按揭未還?
300萬流動資產 = 220萬按揭未還,
沒有結婚, 唔需供養父母, 沒有工作, 你供樓成問題。 有工作有活力。除非工迫你退。
200万退休。怕你辛苦。過不慣。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

Fishqqma 發表於 24-2-13 19:05
層樓可以賣咗去換返層細的嘅,咁就不用供!
另外,人哋有三百萬資產加一百萬退休金!
大陸仲有層60萬嘅樓 ...

我次次睇完呢度d退休 post 都唔明香港人點解咁多人退到休 講到個個退休之後都仲會用4,5萬一個月咁,但我睇我屋企果d老人家又真係無咁多姿多彩

800萬既樓換細少少或者搬遠少少已經ok,手頭d cash 每個月用2萬都可以用到60歲,就可以拎mpf 出黎
到時按左層樓又好,搬上去大陸層樓度住又得,又多番舊錢用

不過最好就當然係轉份輕鬆少少既工做,或者放個長假先再做野

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

點解唔轉工?

伯爵府

有貸款未還晒,流動資金做被動收入唔夠喎。即使內向成日留响屋企,水電煤管理費都要比,當你返大陸住平啲,租香港間屋出去,都有機會個個月無錢淨,如果唔好彩有病可能無錢醫。大屋轉細屋加大流動資金,都要計好被動收入,唔可以個個月岩岩夠洗。做到就做耐啲,計清楚被動收入先。

子爵府

Oklady 發表於 24-2-13 19:31
謝謝大家的意見,我都覺得我層樓綁死咗我,不能財務自由,我層樓唔須要留比任何人,所以應該要賣咗去租樓住 ...

咁樣好好多。拿著300萬,再加賣樓套回500萬。800萬支撐到65歲,拿回強蝕金。可行。

侯爵府

回覆樓主:

比我唔會退休,唔知遲啲咩環境,儲蓄唔知用到幾耐。

珊瑚宮

萍pig 發表於 24-2-13 20:40
咁樣好好多。拿著300萬,再加賣樓套回500萬。800萬支撐到65歲,拿回強蝕金。可行。
...

你平日一定好大洗

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

檸檬檸檬 發表於 24-2-13 20:47
比我唔會退休,唔知遲啲咩環境,儲蓄唔知用到幾耐。

我覺得重點係依家啲人太長命,郁下都話8,90歲,即係樓主隨時要活多3,40年。咁長嘅時間唔知會發生咩事,唔知自己會有咩大病,又唔係攞住幾千萬(我識早退休嘅人全部都過千萬身家)所以我係樓主的話,我唔會退休

大宅

白毛毛 發表於 24-2-13 18:20
同感。
只係,我唔識港人係國內醫療係點。聽講非居民價好貴,返香港醫,無地方住又麻煩又係一筆洗費。有無 ...

同樣价錢

男爵府

回覆樓主:

轉過份工,輕鬆做到60歲再諗

複式洋房

唔知點解,我又識好多人都係50多歲就病死咗,賺咗好多錢都無時間享受,臨死時佢哋話後悔花太多時間係工作,無好好享受,所以我唸如果我真係得50幾歲命,咁都係得幾年時間,所以唸可以的話提早退休,唔想後悔

子爵府

如果真係想退就退, 你香港層樓可以放租出去, 你大陸有樓唔介意簡簡單單生活每月幾千就夠生活費.
只要每月有被動收入, 計過條數夠你支出, 我覺得可以退了.
可能有人話50歲前退休好早, 但你唔知自己幾多歲死, 近來咁多明星都好後生走, 真係唔開心就退, 如果退完覺得悶既咪搵轉返part-time過日晨. 我錢少過你, 但仲早過你退休, 我覺得收入夠支出夠生活就ok啦

首頁
45678...56

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊