自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

narubb 發表於 24-2-17 14:54
多謝意見,今朝37.7,都有精神,胃口不太好,但食到啲。現在比佢瞓覺,睇下體溫會唔會再落,希望可以退哂(e ...

小朋友發燒不退,去急症室會好快睇到醫生,可能一個鐘就可以,就算入院都係極速安排到

珍珠宮

多謝意見,今朝37.7,都有精神,胃口不太好,但食到啲。現在比佢瞓覺,睇下體溫會唔會再落,希望可以退哂(e ...

開始退燒,多休息飲水,早日康復

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

如果可以不如睇多次醫生?有醫生check過會安心d。

祝你仔仔早日康復!

子爵府

你咁搞笑,你講到而家原來都仲未去醫院睇醫生。 咁你問嚟把鬼咩

子爵府

回覆樓主:

初三問到而家。 年都過完。 仲發緊燒, 都仲喺度問

子爵府

睇你個款都係等佢自己退燒㗎啦。 有咩事真係唔好後悔
attach0/tmp/phpzhItmr

大宅

ming1120 發表於 24-2-17 18:02
睇你個款都係等佢自己退燒㗎啦。 有咩事真係唔好後悔

多謝你!年初三時驗過甲乙流無中,剛剛自己驗有好淺線,估計係甲流康復中,見仔仔現在算生猛有胃口無咩咳所以想再觀察。但已作好準備如轉差立刻入院。

珍珠宮

好媽媽勳章

narubb 發表於 24-2-17 18:27
多謝你!年初三時驗過甲乙流無中,剛剛自己驗有好淺線,估計係甲流康復中,見仔仔現在算生猛有胃口無咩咳 ...

好淺線都是中,咁驗到甲流反而安心d,知道是“病毒”在作怪,而非“病菌”,也不是其他怪疾。

大宅

jaycee_mami 發表於 24-2-17 18:40
好淺線都是中,咁驗到甲流反而安心d,知道是“病毒”在作怪,而非“病菌”,也不是其他怪疾。
...

是的,知道咩原因就可以對証下藥。12月時他中腺病毒,頭幾日check唔到咩菌/病毒,醫生開咗抗生素食咗三round仲燒,後尾再驗先知腺病毒,醫生話腺病毒係會燒好耐,仲有腺病毒係抗生素冇用,要靠自身免疫力去打仗。今次甲流要頭兩日食特敏福先有效,而家已經過咗一個星期食唔食可能冇乜分別,所以先諗住再觀察一下。

子爵府

ming1120 發表於 24-2-17 17:58
你咁搞笑,你講到而家原來都仲未去醫院睇醫生。 咁你問嚟把鬼咩
...

好多人怕政府醫院等好耐,又怕俾人話濫用,不過小朋友發燒真係可大可小嘅,點都要去,小朋友病醫護會明白家長擔心,唔會鬧你濫用只會鬧唔早d睇

子爵府

narubb 發表於 24-2-17 18:50
是的,知道咩原因就可以對証下藥。12月時他中腺病毒,頭幾日check唔到咩菌/病毒,醫生開咗抗生素食咗三rou ...

好憎d醫生乜病都開抗生素,我連手足口病都有醫生開抗生素,後黎真係太痛去急症打針,急症室醫生先話手足口病係病毒引起,抗生素係一d用都無,不過食開要繼續食埋,我聽完之後已經停左無食

大宅

noodle_noodle 發表於 24-2-17 20:37
好憎d醫生乜病都開抗生素,我連手足口病都有醫生開抗生素,後黎真係太痛去急症打針,急症室醫生先話手足口 ...

仔仔上年九月就係中過手足口,醫生又係開抗生素,自從食完抗生素覺得佢免疫力差咗好多,隔咗三個月有中腺病毒,今次隔咗一個月中甲流。覺得最近啲醫生好容易就開抗生素,根本見唔到病毒,最怕食得太多搞到身體冇晒免疫力,或抗藥性第時真正有需要食抗生素時無效。

子爵府

narubb 發表於 24-2-17 20:46
仔仔上年九月就係中過手足口,醫生又係開抗生素,自從食完抗生素覺得佢免疫力差咗好多,隔咗三個月有中腺 ...

我而家開親抗生素都唔食,我十幾年前有一段時間成日都發燒,又讀書又打工可能太辛苦,個個月都食抗生素,愈食愈病得密,係近年有左d仔,佢地成日發燒入醫院,政府醫院醫生話唔好亂食抗生素,唔係樣樣發燒都有用,如果病毒引起要靠自己好返,我先知就無再食

大宅

noodle_noodle 發表於 24-2-17 20:52
我而家開親抗生素都唔食,我十幾年前有一段時間成日都發燒,又讀書又打工可能太辛苦,個個月都食抗生素, ...

我自己仔仔經驗就係覺得越食越易病。當然如果中咗病菌有需要都要食,所以都要自己睇情況判斷。但一般人會信哂醫生,佢開咩就照食。

子爵府

narubb 發表於 24-2-17 21:03
我自己仔仔經驗就係覺得越食越易病。當然如果中咗病菌有需要都要食,所以都要自己睇情況判斷。但一般人會 ...

我自己無食,上個月睇工聯會,只係喉嚨痛同咳,點知個醫生話我長新冠,已經係兩年幾前中招,中間兩年已經無左新冠嘅病徵,無啦啦話我食抗生素加3支咳水,我俾左三舊幾水,之後返屋企食左兩粒維他命C就無事(平時都會食一粒,病食兩粒好返好多),不過我返工請病假要假紙,藥就食都無食過,我等攞藥果時聽到前面3個人都係開抗生素同3支咳水,又係姑娘話佢地長新冠要食呢d藥

大宅

noodle_noodle 發表於 24-2-17 21:07
我自己無食,上個月睇工聯會,只係喉嚨痛同咳,點知個醫生話我長新冠,已經係兩年幾前中招,中間兩年已經 ...

真係好唔明啲醫生點解係唔係都開抗生素。好容易造成細菌耐藥性,第時遇上惡菌就無藥可醫。

子爵府

narubb 發表於 24-2-17 21:10
真係好唔明啲醫生點解係唔係都開抗生素。好容易造成細菌耐藥性,第時遇上惡菌就無藥可醫。
...

我都唔係好明,我自己要返工唔舒服想休息,先會睇醫生拎假紙,唔食醫生d藥,睇完照樣食返必理痛或者樂信果d藥,每日食兩粒維他命C,食到好返為止,我d仔病就真係去政府醫院急症,入院吊針食退燒藥,一星期就出院,唔會濫用抗生素

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

會吾會中左流感?我囝中左流感燒左5日,最後食特敏福先可完全退燒,跟住咳多兩星期先好返,祝早日康復

大宅

shirleyleung15 發表於 24-2-17 21:15
會吾會中左流感?我囝中左流感燒左5日,最後食特敏福先可完全退燒,跟住咳多兩星期先好返,祝早日康復
...

發燒第三日養和做快測測唔到甲乙流感或COVID,我少少懷疑姑娘撩鼻撩得唔夠入,到今日自己買六合一check,真係中咗甲流,但條線好淺色,現在37.X.

子爵府

narubb 發表於 24-2-17 21:19
發燒第三日養和做快測測唔到甲乙流感或COVID,我少少懷疑姑娘撩鼻撩得唔夠入,到今日自己買六合一check, ...

請問你在哪裡買到六合一? 我今日在屈記只買到四合一

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊