自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

子爵府

日月水火 發表於 24-2-19 12:00

我細個都公屋出身,我係想盡辦法脫離公屋,而家d人竟然話:得公屋得天下

Tobbyy    發表於 24-2-19 19:10

公爵府

回覆樓主:

希望有成效
其實有能力的
就唔好霸住間公屋啦~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

遲做好過唔做嘅

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

sjnl43 發表於 24-2-19 13:03
對嘞, 無理由仔女大晒, 仍然霸極大單位

幾多人一家迫劏房, 去拜年見個親戚朋友,一人二人住大屋

大單位都係舊物,讓吓老人家(老人家唔適合搬,身心須要,唔會住個單位好多年),而有大單位比老人家住唔會維持好耐,近年/將來單位,都係細單位,大家庭派兩個細單位,因為根本無大單位。

大宅

有啲長者有私樓, 仲有繼續報已去外國的仔女同住 (已有外國護照)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

waic 發表於 24-2-19 12:24
希望房署唔係得個講字,要盡快實行。
得公屋得天下呢啲歪風仲唔糾正,下一代全部躺平做大食懶
...

房屋福利係第一步,希望其他福利都唔好被濫用,資源有限,慾望無窮。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

德政!見公屋停車埸大把靚車

子爵府

littlefunpig 發表於 24-2-19 11:33
租金完全同富戶收入唔成比例
一家四口賺15萬俾幾千蚊租,都仲平過私樓管理費,有呢個收入當租個 ...

如果加入2-4個長老名又未必真系同住的話,變8人家庭,月收入20幾萬真系緊離地!唔怪得以前睇報紙有個退休法官住公屋!

伯爵府

2024年龍年勳章

baby668 發表於 24-2-19 14:05
我細個都公屋出身,我係想盡辦法脫離公屋,而家d人竟然話:得公屋得天下

依家世道唔同,政府福利傾斜基層,包呢樣包果樣,傳媒又幫手賣慘,樣樣都要同中層睇齊,否則細路無童年、成人無生活..... 以前窮人只會努力向上脫貧,唔係出黎大聲疾呼全世界欠咗佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

ychan^ 發表於 24-2-19 14:31
如果加入2-4個長老名又未必真系同住的話,變8人家庭,月收入20幾萬真系緊離地!唔怪得以前睇報紙有個退休 ...

大把啦
一個老人唔做野
搭個後生就拎公屋
明明係正常收入可以結婚後搬出去租樓/買樓
係就用呢啲空子拎多間公屋
所以公屋基本上已被玩爛
根本起極都唔會夠
大把用公屋賺錢致富
唔拎仲話你蠢 政府俾既唔拎就笨

大宅

yauchuchu 發表於 24-2-19 14:34
依家世道唔同,政府福利傾斜基層,包呢樣包果樣,傳媒又幫手賣慘,樣樣都要同中層睇齊,否則細路無童年、 ...

同埋而家既公屋位置系好多比私樓交通好同起好多配套,間屋有咩爛又免費幫佢地整,私樓要比萬萬聲出黎自已搵人整,俾我都想住公屋

男爵府

bufferzone 發表於 24-2-19 14:29
德政!見公屋停車埸大把靚車

不過公屋富戶政策, 1人要過116萬資產先需要走, 係咪真係咁多車過100萬(仲要計折舊)

以我老闆架瑪莎計, 買入140萬, 5年後賣出只值75萬..

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Liuvyn 發表於 24-2-19 11:05
濫用公屋問題嚴重,出現金糧係問題,收埋資產唔報又係問題,分戶又係問題,有d老人家幫仔女攞公屋,分完一 ...

上週就有公屋戶、屋企有51萬現金、比老婆派晒給街坊~

Bbpig2014    發表於 24-2-19 14:54
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

何局長英明!

一定要糾正「得公屋得天下」 呢d不思進取的思想,下一代才正常

我朋友竟然諗到, 佢個女 18 歲即入紙申請,話唔排公屋就笨,令到真正有需要的人排極都冇、又起極都唔夠

侯爵府

開心吸收勳章

仲有雙倍或3倍租金之後就要交市值租金.

子爵府

回覆樓主:

見到呢2個表,就諗起前立法會議員當選咗,都可以繼續住公屋

https://www.weekendhk.com/%e5%a5%bd%e7%94%9f%e6%b4%bb%e7%99%be%e7%a7%91/%e5%85%ac%e5%b1%8b%e5%af%8c%e6%88%b6-%e5%85%a5%e6%81%af%e9%99%90%e9%a1%8d-%e8%b3%87%e7%94%a2%e4%b8%8a%e9%99%90-ctb163-by-1541584/
attach0/tmp/phpjXZ1Yg

attach1/tmp/php3tDN1f

正義或會遲來但不會缺席

伯爵府

2024年龍年勳章

ope 發表於 24-2-19 14:53
何局長英明!

一定要糾正「得公屋得天下」 呢d不思進取的思想,下一代才正常

呢個想法都唔止你朋友,好多人都係咁做,我識對做律師既父母都係咁幫仔女排

象牙宮

hct300 發表於 24-2-19 10:40
何永賢:與運輸署合作查核公屋戶車輛價值 找出隱形富戶

房屋局局長何永賢接受《大公報》專訪表示,房委會 ...

何永賢:將查核公屋住戶持有車輛價值及境外物業 找出隱形富戶

回歸25年了。現才開始做。2030年找出?

境外物業: 內地易檢查。
南亞國家: 點查?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

2024年龍年勳章

Liuvyn 發表於 24-2-19 11:05
濫用公屋問題嚴重,出現金糧係問題,收埋資產唔報又係問題,分戶又係問題,有d老人家幫仔女攞公屋,分完一 ...

呢啲咪係長期有法唔執行、累積落嚟弊端叢生

珍珠宮

睇d相都好多的士泊

首頁
34567...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊