自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

$420,星期六日及假期$480。
特效藥另計
而家睇醫生就係咁貴,
租貴,人工貴
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

侯爵府

2024年龍年勳章

普通科私家診所約350至400元一次3日藥,額外特效藥或抗生素要加錢

男爵府

牛年勳章

michellechiu02 發表於 24-2-19 17:12
今日眼發炎(眼皮腫起),想搵下公司附近有無西醫睇,但附近唔係得卓健就係盈健~
最近我公司果間係卓健,打去 ...

300幾-400幾。

侯爵府

回覆 lastpass 的帖子

我爸爸同樣要飲政府嗰支咳藥水至止到咳

男爵府

lastpass 發表於 24-2-19 18:00
我依家睇街症算了,平靚正

經常預約唔到!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

michellechiu02 發表於 24-2-19 17:12
今日眼發炎(眼皮腫起),想搵下公司附近有無西醫睇,但附近唔係得卓健就係盈健~

我附近3日藥$500起,上次加埋眼發炎要$600

即使我配藥都要$500
不要從別人的嘴裡去認識我

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

princesssarah 發表於 24-2-19 20:12
睇左咁多次,Charlotte 媽保重啊

多謝
今次真係金,睇咗7次包括一次急症(太辛苦,已睇咗幾次驗埋血但幫唔到)
所有covid 流感test negative,肺無花,都唔知衰咩。如果唔係年初一我已選擇入院。最後我估係高血壓+鐵低(貧血)+作感冒三樣一齊嚟。總之而家好返9成已感恩! 覆多次診打算轉中醫清一清底

新一年大家都要身體健康

複式洋房

銅鑼灣St Paul 聖保祿醫院24小時門診或專科都好平,收二百幾咋!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我唔會去睇醫療咭嘅醫生
而家喺自己個區搵咗三個醫生
是但一個冇開,都可以去第二個到
老醫生,唔收醫療咭,次次都勁多人睇
一次就好返

$390 內包抗生素
通常病到就死先會去睇醫生
所以去親都會有抗生素

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Cherry_Lee_ 發表於 24-2-19 23:24
銅鑼灣St Paul 聖保祿醫院24小時門診或專科都好平,收二百幾咋!

...

聖保祿藥唔靚,食唔好呀

王國長老

LedTV 發表於 24-2-19 23:27
我唔會去睇醫療咭嘅醫生
而家喺自己個佢搵咗三個醫生
是但一個冇開,都可以去第二個到

我去醫療卡醫生,通常因為
1. 只需寫轉介信睇專科
2. 只需佢轉介照嘢/做lab test (因非網絡test 每年有上限)

試咗好多個,暫時我仲未搵到一個夾嘅醫療卡醫生

男爵府

300-500

睇下多唔多藥

男爵府

屋企附近 庸醫多
睇過5-6個
冇一個比我感覺正常又醫得好
收費唔平550-700

反而娘家附近個個幾好
講得出病因
開藥份量都正常
收費只係500
睇一次斷尾

珍珠宮

我通常直接睇專科,800-1200診金,普通科好流

大宅

500左右,睇醫生真係幾貴

珍珠宮

例如你今次情況,普通科電筒照下你隻眼,發炎開藥/藥膏/藥水 完
我會睇眼科,滴藥水開眼底,睇曬兩邊眼底視網膜,順手做埋body check
另滴螢光劑(好似叫甘既名唔記得),睇埋有冇異身,再番起眼皮睇
如需要可以即場放膿
完全唔同既野,一鍋到底清楚曬

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

政府門診$50

珍珠宮

屋企附近睇咳$400多3日藥,係依度見其他會員講養和門診唔貴,最近轉咗去養和門診睇咳$500多7日藥

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

michellechiu02 發表於 24-2-19 17:47
唔記得講埋,我最後去左睇淘大附近一個曾經睇過既女醫生,開左3種藥(連埋抗生素)+1枝眼膏+1枝面部止痕膏, ...

有抗生素,400好ok了。

男爵府

回覆樓主:

$450左右

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊