自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Moonlight819 發表於 24-2-20 07:49
是樓主覺得native, 我也覺得只有由細讀國際學校或父母講native English才可能!
...

我反而有個迷思,小朋友好難同時有(1)native English 程度及2)中文讀寫不錯的程度

魚與熊掌,通常不能兼得⋯⋯

公爵府

2024年龍年勳章

sasa615 發表於 24-2-19 18:45
有部分父母直情同細路全英文對答,同埋請外傭照顧細路,都係原因

係全英文對答、不過有啲難聽姐啲英文

男爵府

平平無奇2 發表於 24-2-20 14:46
係全英文對答、不過有啲難聽姐啲英文

我屋苑都有好多,不過好多都係典型香港口音

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

無!反而好多幼童系native Putonghua就真。

男爵府

回覆樓主:

樓主自己出post 都整2隻英文字,小朋友識講英語有幾奇

周街都有講流利普通話嘅小朋友又唔奇?

大宅

多fluent但唔係native, 除非讀國際學校嗰d

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 somesome2020 的帖子

睇英文youtube 學講都可以, 但grammar就好難學得好

男爵府

我覺得樓主所講native係口音,好abc, 唔係真native
不過細路真係學野好快,睇吓卡通片就學到口音

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊