自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

stella00 發表於 24-2-21 15:42
啟德如果到白核得返280尺之麻。。。 仲要到你fd時應該冇剩(因你fd排得後)

三安如果交通接受到比依家再 ...

朋友抽到,佢有2個小朋友讀書,大人又返工,佢話決定要,跟住喺6299度繼續住到小朋友畢業。
佢話有就買咗先,反正可以唔使即刻入去住,等幾年都得,住6299只要俾幾千蚊家用全包又交通方便。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

變成一首歌 發表於 24-5-18 16:21
請問抽居屋玩法係點?
例如一人抽,抽到第一粒珠,佢係唔係等所有抽到第一粒珠嘅家庭、家有長者、家有幼童 ...

排次序
家有幼兒
家有長者
家庭
最後先到單人
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

回覆樓主:

成日話仲會跌果d ,自己小心,可能只係妒忌人買唔到先會講。

如果心儀啟德,就唔好買住,非啟德唔好買。等都等到買到先好買。一世人一次機會,唔好浪費

如果啟德仲有既,就點都上車先,幾細都要,最緊要買到啟德。始終抽居屋,今次抽到,未必下次抽到,下次抽到又未必有啟德。

大宅

zxyggp 發表於 24-5-18 16:27
排次序
家有幼兒
家有長者

單人就算抽到第一粒珠,都要俾後面珠嘅家庭先嗎?

公爵府

變成一首歌 發表於 24-5-18 16:29
單人就算抽到第一粒珠,都要俾後面珠嘅家庭先嗎?

係呀,所以對普通家庭都好唔公平

大宅

zxyggp 發表於 24-5-18 16:31
係呀,所以對普通家庭都好唔公平

oh,謝謝!
咁單人真係好難抽到大少少嘅單位

男爵府

baby668 發表於 24-2-21 22:25
唔需要拗,我媽住緊嗰度中低層,實用面積490幾尺,購入價299萬,喺佢對面同呎數實用面積500呎私樓,1100萬,我媽 ...

補地價後賺一倍??

公爵府

變成一首歌 發表於 24-5-18 16:34
oh,謝謝!
咁單人真係好難抽到大少少嘅單位

大單位1定比長者攞晒,有啲1個老人加1個後生,抽到都會買最大先

子爵府

sharebuy 發表於 24-5-18 16:36
補地價後賺一倍??

一夠鍾放第二市場,白居易賺100-150%離場

珍珠宮

政策屆屆有變動
想買就買了
我見而家話有初生嬰兒家庭又優先揀
下屆唔知又有乜政策變動

子爵府

yurijm 發表於 24-2-21 15:12
今期得啟德諗得過
如啟德無,等下期好過
啓德賣晒啦,冇長者就唔係咁易抽。如果白表冇長者,有樓揀就去揀,機會過左可能後悔。

男爵府

baby668 發表於 24-5-18 17:15
一夠鍾放第二市場,白居易賺100-150%離場

係咪係唔駛補地價賣出比原價高1-1.5倍??
唔太知綠表、白表分別。

大宅

zxyggp 發表於 24-5-18 16:36
大單位1定比長者攞晒,有啲1個老人加1個後生,抽到都會買最大先
...

之前一直以為單位大細係跟人數。

大宅

KOKOMAN 發表於 24-5-18 17:21
啓德賣晒啦,冇長者就唔係咁易抽。如果白表冇長者,有樓揀就去揀,機會過左可能後悔。
...

都識人抽到啟德,私家樓過俾大女,兩老同細女抽居屋

洋房

變成一首歌 發表於 24-5-18 16:24
朋友抽到,佢有2個小朋友讀書,大人又返工,佢話決定要,跟住喺6299度繼續住到小朋友畢業。
佢話有就買咗 ...

啟德280尺? 咁等幾耐?掉空間屋有點浪費,又唔可以租出去,暗盤租又俾人捉,暗盤隨時俾租客玩死

大宅

stella00 發表於 24-5-18 19:43
啟德280尺? 咁等幾耐?掉空間屋有點浪費,又唔可以租出去,暗盤租又俾人捉,暗盤隨時俾租客玩死
...

暫時丟空係抽到安達臣嗰家,三百幾呎。
啟德冇問幾呎,我哋平時聽人講抽居屋都係得個聽字,因為冇抽,所以好少問詳情
啟德嗰家人可能自住,應該會啲女搬去住居屋,長者住返私樓。

子爵府

回覆樓主:

如果有筍盤,市區,大單位,高層,排第1至19都買左喇,幾時輪到第20

子爵府

其實安達臣買唔買得過?

子爵府

牛年勳章

danzlover 發表於 24-5-19 01:21
其實安達臣買唔買得過?

除了真的比較潮濕(潮濕日子上到去係有種憂鬱感覺,唔知點解),交通我覺得遲些會好啲。有急需、自住&本身生活圈在觀塘寶琳,可以考慮。

水晶宮

baby668 發表於 24-2-21 11:40
填資料證明並不代表揀樓,補交完資料只係等了又等

白表機會率極低,所以唔好抱有希望,仲有如果白表有得揀樓 ...

你話:「除非智力有問題先至會放棄」

我身邊就係有位,佢一向自命天才,當日啟德煥然一居抽中,想縮數,想老人出首期買(其實自己手上有首期的),四大長老不願出,後來選擇放棄。點知幾年後通車,當日500多萬二房升到九百多萬了。

佢就真係自命天才,實質x才了。可能本身那二公婆心地差,上天咁玩佢。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊