自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

castle100 發表於 24-2-24 14:59
回覆 藍田譚C奶 的帖子

如果抽中就好了、大單位有2個厠所、我哋都可以住、小朋友返學又近、 ...

單人長者難,朋友單人長者抽到將軍澳2至3人單位,親戚早年長者家庭抽咗4年先抽到2房單位,如果偏僻地區可能容易D,例如:粉嶺/東涌/安達臣,但你要唔要?

男爵府

brother4 發表於 24-2-23 10:41
多細單位/開放式,有公屋希望住大單位,撻訂不如放居屋出售/私人市場出售可。。。大家有什麼好建議?
...

麗玥苑600呎大單位有得諗

男爵府

qpalzm 發表於 24-2-24 11:18
買樓係投資, 點可以唔諗剩餘價值

現實係房協6折後400萬的樓, 你綠表白居二賣出去只能賣到400萬, 而唔係賣 ...

點解唔可以係賣500萬、600萬,樓可以升值架嘛,只係唔補地價要賣返俾綠表或者唔可以放租姐

子爵府

開不了口 發表於 24-2-24 20:32
點解唔可以係賣500萬、600萬,樓可以升值架嘛,只係唔補地價要賣返俾綠表或者唔可以放租姐
...

(扣除通脹後)升唔升值冇人知,總之以現價計就係400萬賣比你只可以400萬賣出去, 唔會賣到666萬

子爵府

ensureyip 發表於 24-2-24 17:38
自住嚟講,居屋係唔係冇之前咁着數?
折頭少咗,要俾多啲錢。

一定係

先唔講升唔升值, 666萬6折400萬, 7折466萬

個66萬差價梗係袋係自己袋好過比政府啦, 66萬收息一年都有3萬蚊

水晶宮

qpalzm 發表於 24-2-24 21:39
(扣除通脹後)升唔升值冇人知,總之以現價計就係400萬賣比你只可以400萬賣出去, 唔會賣到666萬
...

唔太明!

侯爵府

2023年兔年勳章

開不了口 發表於 24-2-24 20:32
...

房屋委員會宣布收緊居屋和綠置居單位的轉讓限制,業主在第二市場以不高於原價轉售單位的年期由兩年增至五年,而在公開市場的轉售限制期限則由十年延長至15年。

來源:https://www.news.gov.hk/chi/2022/01/20220106/20220106_183215_126.html

公爵府

回覆 廢柴孖條 的帖子

唔要、就係見佢老人家先要調遷出來近我·太遠不如以前將軍澳地鐵站上蓋

子爵府

cyyiu 發表於 24-2-24 22:09
唔太明!

現金同資產的價值受時間性的因素影響, 其中通脹同利息(或投資回報)就係其中兩樣。

所以不能單單話今日樓價6折400萬, 15年後樓價600萬, 就斷定係賺左(或係一個好的投資)

侯爵府

qpalzm 發表於 24-2-24 21:54
一定係

先唔講升唔升值, 666萬6折400萬, 7折466萬

所以覺得由自住方面諗,又蝕咗,更加唔想買(假如抽到)

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

stopmebye666 發表於 24-2-24 19:24
麗玥苑600呎大單位有得諗

最大單位 接近500萬 都幾貴

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

loveshp238 發表於 24-2-23 14:16
唔比人起細單位 自己又起細單位

咪係囉,綠置居同居屋有d仲細過住緊嘅公屋,點買

男爵府

Strawberrys 發表於 24-2-24 22:30
房屋委員會宣布收緊居屋和綠置居單位的轉讓限制,業主在第二市場以不高於原價轉售單位的年期由兩年增至五 ...

係頭幾年姐,5年後咪又係跟市價

男爵府

qpalzm 發表於 24-2-24 21:39
...

5年後唔可以,10年後唔可以? 你好似講到永遠要呢個價賣出去咁嘅

水晶宮

ensureyip 發表於 24-2-24 17:38
自住嚟講,居屋係唔係冇之前咁着數?
折頭少咗,要俾多啲錢。

如果不打算將來換樓,純自住,咁都可以。

但如果將來有機會換樓或轉按之類,私樓彈性大好多。

如居屋同舊私樓相差不太多價錢,寧可私樓。私樓萬一供不掂,都易出租啲。

男爵府

Astra00 發表於 24-2-25 11:14

而家老牌屋苑都係買緊300-500+,第一城/美孚,之前朋友買沙田好運600,而家跌到400頭,尼D放租無得輸

水晶宮

qpalzm 發表於 24-2-25 00:15
現金同資產的價值受時間性的因素影響, 其中通脹同利息(或投資回報)就係其中兩樣。

所以不能單單話今日樓 ...

你啱,居屋、綠置居彈性太低,綁手綁腳 ,要等5年先市價賣綠表,白表仲要15年,萬一有乜事真係難吐現!不過抽到啟德呢d,又好似無得輸!
其實新界港鐵沿線,$4球左右嘅私樓都好多選擇,當然細d、遠d、管理費貴d,但彈性大,供唔掂可以租比人,自己租劏房住!

水晶宮

廢柴孖條 發表於 24-2-25 11:22
而家老牌屋苑都係買緊300-500+,第一城/美孚,之前朋友買沙田好運600,而家跌到400頭,尼D放租無得輸:thin ...

我都有留意沙田d樓!
舊年年頭個仲好貴,今年個價已經差好遠!

水晶宮

Astra00 發表於 24-2-25 11:14

所以我老公有遠見,一開波就要買私樓,時間話令我明白,佢選擇正確,只係大家當初無共識,錯過上車時機,買貴左幾十萬!

水晶宮

開不了口 發表於 24-2-25 11:00
5年後唔可以,10年後唔可以? 你好似講到永遠要呢個價賣出去咁嘅

但5年、10年有乜事,好難吐現!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊