自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

BK Milk勳章

rainlamrainlam 發表於 24-2-24 23:23
Ikea個d師傅就係如果唔肯礸牆就唔幫你安裝,要自己攪。
Size:105x37x140

佢更係唔幫啦!真係冧左咪入哂佢數。佢咁講明你都係鑽牆加固好D啦!

大宅

砌就唔難,但你唔鑽牆好危險

我買過ikea衣櫃,料好薄,尤其背板,紙皮嚟,支撐唔到個櫃,成個櫃會搖擺,好彩我有2個衣櫃,用咗另一個傢俬鋪嘅實木櫃放外面夾住佢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

有D$要洗的。

伯爵府

2024年龍年勳章

因為佢啲櫃曾經壓死人
所以安全問題所有櫃都要鑽牆
佢啲櫃輕,放咗重野真係好易反
砌唔難,但唔鑽牆用得唔安心
真係唔鑽得牆,咁就買其他牌子實淨啲既櫃

公爵府

回覆樓主:

如果完全冇經驗,又冇天份砌櫃,可以玩死你一日,砌錯又拆,拆完又再砌錯,手工又差,然後你就會好後悔點解唔俾人裝…

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

rainlamrainlam 發表於 24-2-24 23:23

你屋企有無小朋友?

如果無就唔怕、祗是怕小朋友攀爬、令到櫃倒下、壓到小朋友~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

BGCOME08 發表於 24-2-25 07:48
如果完全冇經驗,又冇天份砌櫃,可以玩死你一日,砌錯又拆,拆完又再砌錯,手工又差,然後你就會好後悔點解 ...

慢慢砌、當模型一定砌到~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 24-2-25 07:51
你屋企有無小朋友?

如果無就唔怕、祗是怕小朋友攀爬、令到櫃倒下、壓到小朋友~

有時大人唔小心撞到推到個櫃,ikea啲料好渣係會歪架。而且屋企無小朋友都擔心架,難保唔會有其他小朋友上黎玩,發生意外一世過意唔去。
我諗起之前有單新聞,細路女去表姐房張床玩,間房無裝窗花個細路女跌咗落街死咗

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

唔算大櫃~

買基金真係好傷

民房

yauchuchu 發表於 24-2-25 06:39
因為佢啲櫃曾經壓死人
所以安全問題所有櫃都要鑽牆
佢啲櫃輕,放咗重野真係好易反

我也記得外國有人被宜家櫃倒下壓死,所以為安全計真的要上牆加固

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yauchuchu 發表於 24-2-25 08:00
有時大人唔小心撞到推到個櫃,ikea啲料好渣係會歪架。而且屋企無小朋友都擔心架,難保唔會有其他小朋友上 ...

其實這樣尺寸櫃、90%以上都唔會鑽牆修螺絲~

在外國壓死小朋友、都是有櫃桶、小朋友把櫃桶拉出來、爬上櫃桶玩,令到個櫃倒下~

剛剛量我個鞋櫃、尺寸同樓主的差不多、如果令櫃要倒下、就算我也要用洪荒之力、才可以拉倒佢~

從小就玩家居維修、裝修的電動工具基本都有齊~

.
attach0/tmp/phpeEzY9h

attach1/tmp/phpC99WrT

yeung_ma    發表於 24-2-25 10:09

珍珠宮

回覆樓主:

唔建議,當你將啲板瞓低裝,棟起時你一個人唔夠力扶,一陣成個櫃瞓低或整親自己都唔好

建議你加錢俾佢裝或買其他牌子連包裝嘅櫃,例如紅蘋果,價錢唔會差好遠

侯爵府

牛年勳章

140高呢啲都係細櫃,以為你講高過人果啲,細細隻,你識砌lego砌模型識睇説明書,有把電批就ok,但問題係唔上牆係安全考慮

伯爵府

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 24-2-25 08:08
其實這樣尺寸櫃、90%以上都唔會鑽牆修螺絲~

在外國壓死小朋友、都是有櫃桶、小朋友把櫃桶拉出來、爬上櫃 ...

我買過ikea一個書櫃(無櫃桶),尺寸同樓主講既差唔多,當年ikea未規定一定要鑽牆,可以揀唔鑽佢地都會幫手砌,裝完後已覺得個櫃質量麻麻,所以我無拎黎放書只放唔太重既雜物,但用咗年幾後已見個櫃歪咗,左右俾少少力推會搖,難保有時大人老人屋企行行下kick親按咗落個櫃到借力會倒下,急急丟咗個櫃,個框啲木板係薄到根本受唔到力,底板果塊直頭紙皮咁薄。

正常呢個size既櫃係唔使上牆,但ikea啲料太渣所以先要上牆安心啲。

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

呢D得唔得?
IKEA 櫃好薄好危險,我屋企個大書櫃都鑽牆扣實,不過你個140cm咁矮,衡量一下使唔使整,跟住張圖慢慢砌唔難
attach0/tmp/phpkbZT5o

子爵府

2024年龍年勳章

Fishqqma 發表於 24-2-25 05:43
有D$要洗的。

樓主唔似唔肯駛錢,只係唔想鑽牆,可能間屋係租。

樓主,有冇櫃嘅相睇吓?否則大家都是估估吓,難答你

子爵府

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 24-2-25 08:01
唔算大櫃~

樓主呢個呎吋直情係矮櫃,唔算大櫃

珍珠宮

Ikea嘅install guide係設計俾小白睇
五桶櫃、床、書桌、椅子…以前都係自己安裝,但大型物件最好搵個朋友一齊扶一下,可能有幾塊會比較大比較重。唔需要電動螺絲批,但最好有個萬用多方向螺絲批,有回轉力嗰種,女仔力度唔夠都可以安裝

伯爵府

回覆樓主:

唔礸牆唔好買呢種櫃,好危險。如果有乜意外霖落嚟,無人會負責

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔好試

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊