自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

tutik 發表於 24-2-28 11:28
你話填就即刻變成可用地皮??坦白講想香港死既先會阻止填海,背後有組織有財力,唔係點會咁有錢喺youtube ...

你你你真係要多用腦啊!!!我冇靠边边站,只知道政府冇晒钱,如大把钱今日去填呀!只讲出有郊外有好多地方~行遍港、九、新界、大屿山的山,大把地,又可救到近火

複式洋房

回覆樓主:

賣地
香港唔靠賣地唔得

男爵府

撤辣恐怕令樓市跌得更快
風繼續吹,不忍遠離...

大宅

jaycee_mami 發表於 24-2-28 11:33
好多人想樓價升翻一兩成, 方便賣樓移民

我依家冇移民想法
係要賣樓換USD及其他外幣擺外國 慢慢搣

大宅

aee 發表於 24-2-28 11:37
你你你真係要多用腦啊!!!我冇靠边边站,只知道政府冇晒钱,如大把钱今日去填呀!只讲出有郊外有好多地 ...

撤晒啦!!个人认为应该留本地辣冇撤。香港人大把钱,深水埗今年第一新盘,昨日已超额5.8倍,现撤辣,已联络经纪入票 了
attach0/tmp/php7q2M4T

大宅

Boeing787 發表於 24-2-28 11:41
撤辣恐怕令樓市跌得更快

都有可能、已冇藉口。但我唔理、抽到前筹平過同区二手就买,从06年起冇掂x基楼-开贵同区新盘1成多,今次佢开得咁有诚意,咩玩返转啰

Boeing787    發表於 24-2-28 23:01

大宅

aee 發表於 24-2-28 11:57
都有可能、已冇藉口。但我唔理、抽到前筹平過同区二手就买,从06年起冇掂x基楼-开贵同区新盘1成多,今次佢 ...

希望唔会睇左又跟我入票-买左跌,我冇得赔俾你喔 正所谓班乜商点会益你呀!开得平、有古怪

大宅

cluo79 發表於 24-2-28 11:38
賣地
香港唔靠賣地唔得

对。也同大部分市民息息相关,政府有钱,之前的公屋维修入政府数

侯爵府

你你你真係要多用腦啊!!!我冇靠边边站,只知道政府冇晒钱,如大把钱今日去填呀!只讲出有郊外有好多地 ...

地係資源嚟㗎,錢你會唔會嫌多?人口都一路增長,質疑政府啲錢點用?真係好好笑,你交好多錢稅?小市民顧掂自己好過啦,地產商喺啲農地度落曬釘,使鬼同佢出頭, 驚政府唔同佢收?

大宅

我都覺得而家人口接近負增長,完全冇理由去投資咁多錢去填海,根本有好多地都未開發、舊區又可以重建去增加供應!最最最最重要,我哋嚴重缺「水」!

琥珀宮

aee 發表於 24-2-28 10:42
係。想當年政府第一次加微辣-绑3年,赶晒短炒个班照升。加小辣针对境外人要俾BSD、SSD好似加埋俾3成税,静 ...

你充滿炒家語氣,樓係俾人住,唔俾人炒,循序漸進,升係冇問題,唔係好似以前香港炒樓最盛之時,買家樓都唔使睇,就即轉手炒,完全唔健康。

呢個政府全撤,可能又變返舊時,炒炒炒,令社會不穩,又有另一批人發出控訴。

我贊成要防止境外買家入場,所以不贊成全撤辣。

公爵府

aee 發表於 24-2-28 10:42
係。想當年政府第一次加微辣-绑3年,赶晒短炒个班照升。加小辣针对境外人要俾BSD、SSD好似加埋俾3成税,静 ...

你覺得全球都升係咩原因?

虛心問

男爵府

tutik 發表於 24-2-28 09:26
其實政府幹預自由市場都唔係健康,政府搵個合適嘅時間離場都係正確。

你無讀過經濟學。 地是必須由政府調節價格及供應的。 此乃經濟學的基本法則。

一代不如一代。。。 蜀中無有將

男爵府

為了增加購買力
宜家已去到好多銀主盤無人接階段,銀行收返黎嘅銀主盤為咗變現要蝕賣(即係賣價比借出嘅少),一按(銀行)蝕錢只收返部份(二按、三按..係一毫子都收吾返),再落去會影響銀行體系。

男爵府

香港除咗炒樓,
冇其他。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

以為撤咗層樓就會自動升,其實一手大把盤,係都只會保住一手個價,二手等下啦。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

廢除多餘嘅嘢

水晶宮

aee 發表於 24-2-28 10:54
平卖左你估发展商平买俾我哋?而且地係会卖完一日,郊野地方又唔搞得-环保人士即冲出来吵-为咩咁做,大家 ...

而家推遲填啦 ~ 算反應正面

水晶宮

Boeing787 發表於 24-2-28 11:41
撤辣恐怕令樓市跌得更快

之前辣招下嘅盤係唔係差唔多到期?應該唔會跌更快。我覺得對樓市影響輕微。

Boeing787    發表於 24-2-28 23:09

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

最蝕係兩人名變一人名, 因想買第二層果d
放下自在