自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

標榜香港本地製造的「大光麵」近期成為網上大熱麵食,有網民近日在九龍城牛肉名店方榮記見到食物宣傳圖片,顯示「沙嗲牛肉炒大光麵」標價180元,相片隨即於各大社交平台熱傳,有網民稱「貧窮限制了想像」,形容「搶錢!」、「食唔起!」。但亦有人指方榮記的牛肉有不同價位,以往亦有標價250元的「頂級牛肉粉」惹起關注,指出明碼實價完全沒問題,又指該店亦有數十元平民價的粉麵提供,「冇人揸住支槍指住你去食」。

方榮記老闆回覆《香港01》表示,該款「沙嗲牛肉炒大光麵」份量供1至2人用,並不大碟,用的麵是本地的大光麵,價錢貴主要因為用了靚和牛。老闆表示餐牌上有其他價格較經濟的麵款,該款180元的沙嗲牛肉炒大光麵「間唔中」有人點。對於不少網民批評價格太貴,老闆指該款炒麵的價錢已非第一次引起關注,對於網民的意見,他坦言:「又冇迫人食,冇所謂啦。」

別墅

回覆樓主:

睇賣相已經唔想食

ada0707    發表於 24-2-28 16:31

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章

如果佢個名有講明係和牛,即刻唔同晒

不過睇相,碟野個樣唔得

大宅

莫財 發表於 24-2-28 15:25
睇賣相已經唔想食
賣相問題多過價錢

別墅

GIGIYUKI 發表於 24-2-28 15:26
如果佢個名有講明係和牛,即刻唔同晒

不過睇相,碟野個樣唔得

咁和牛就值既

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

食放題好過

子爵府

賣相好唔掂喎!

子爵府

可能啱咁種人
水魚

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

俾人打卡用

大宅

賣1千8 都唔係問題, 但你呢個根本唔係炒面, 冇炒過

水晶宮

佢剩係得個醬好味
大光面零售有得買啦
講到牛肉,深圳大把靚+平過佢多多聲

水晶宮

咁公道啲講,實有人食㗎,
不過唔係我姐

水晶宮

其實佢嗰個沙嗲,同 N年前比已經越嚟越淡越嚟越淡…….

伯爵府

回覆樓主:

又真係明碼實價,講明用大光麵,願者上釣。

水晶宮

uone 發表於 24-2-28 15:24
標榜香港本地製造的「大光麵」近期成為網上大熱麵食,有網民近日在九龍城牛肉名店方榮記見到食物宣傳圖片, ...

睇見都無胃口食

水晶宮

回覆樓主:

間唔中有人點,舊和牛雪幾耐先賣得出…

侯爵府

回覆樓主:

最怕食大汁大醬嘅嘢

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

啲麵唔似有炒過,唔識欣賞

大宅

回覆樓主:

係咪講緊我

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊