自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

yaabb 發表於 24-2-29 09:52
早幾日上深圳搭地鐵,見出口同香港一樣係ABCDEFG,突然諗到,上年紀內地人多數唔識英人,點辦?
...

我覺得英文字母會認得,因為我媽媽也冇乜返過學,但佢也周圍去都識坐地鐵不過我求證唔到,因為我媽媽已經不在了

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

早幾日上深圳搭地鐵,見出口同香港一樣係ABCDEFG,突然諗到,上年紀內地人多數唔識英人,點辦?
...

你問佢地咪知。

我家人唔識字去外國住,記住字母同字既外型,一樣可以自己出街周圍去。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

香港好多上年紀都唔識英文架喎,但佢地有口識問人架嘛

男爵府

...

咪證明教育有問題。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

...

我媽冇讀書都識睇

男爵府

...
香港幾十年前起地鐵,當時都有好多老人家唔識英文,什至中文都唔識,出口都係ABC, 你唔關心下當時的老人家點辦

子爵府

...

無架啦⋯唔識ABCD英文,但如果用甲乙丙丁又要擔心埋上咗年紀嘅唔識中文個班!所以用乜都死!或者你又有乜解決方法?

珍珠宮

回覆樓主:

我婆 9x,無讀過書,自學睇到簡單中文,英文 ABC 認到。再唔得,我細個成日聽佢講 “口在路邊”,有禮貌問人好多人都會幫

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Goldfat 發表於 24-2-29 10:09
我阿媽七十幾歲,只讀到小學3年班,都認到A, B, C, D, E 同X.

我媽80+歲,直頭冇讀過書,唔識字。但佢都一樣自己周圍去都得,口在路邊。
Childhood is journey, not a race.

翡翠宮

回覆樓主:

唔好睇小老人家
外婆冇讀過書
響街到識同外國人打招呼

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊