自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

sonic04 發表於 24-3-1 15:02
又是白兔問
今次機票酒店己準備OK

我去探親,換咗一萬蚊台幣,去到第一餐食飯埋單,(普通西餐)已經用咗我2500蚊台幣

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

MissMaMa 發表於 24-3-2 10:14
台灣人係好鍾意食鹵味,週街都係
我就偏向食小菜,細細蝶啱我。不過有時都會食buffet,火鍋,無菜 ...

真係好多選擇
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

男爵府

牛年勳章

brother4 發表於 24-3-1 15:49
4O台幣有肉燥飯十貢圓+湯。。。入台前上網抽獎,同事男朋友抽到五千台帑

請問有冇資料?

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

回覆樓主:

去台灣要準備

1.申請入台證,準備OK
2.適量台幤現金,準備中…
2.5.信用卡,準備OK
3.機場申報,準備OK
4.電話數據卡,準備OK

還有……

有無須要買悠遊卡?
(應該多數打的)

有咩地圖app會較好?

台北有咩景點?(閒日去,不會是假期去)
為觀光,打卡,食下嘢,例如步行街。

不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

sonic04 發表於 24-3-8 17:46
去台灣要準備

悠遊卡有需要先喺便利店買,地圖 google map

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

1萬台幣4日3夜...
TWD 2500 一日, 即係每餐HKD 200 2個人, 3餐食普通野
唔買手信, 唔買野, 都勉夠用既
我就唔會預咁少

子爵府

牛年勳章

sonic04 發表於 24-3-8 17:46
去台灣要準備

4.香港買的電話數據卡,有些去到台灣要實名才可用

以往係香港買台灣上網卡,去到台灣當地就可以直接用,但依家唔得啦!根據台灣最新規定,前往台灣的香港旅客使用當地電訊上網卡,必須完成實名登記,否則無法正常使用。據了解,目前至少 Joytel、3HK 和記和 HKBN 已確認受影響,用家一定要做實名登記先得。儘管其他電訊商暫未需要實名登記,但預計未來也難逃一劫。

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

而家仲有個台灣入境大抽獎,係香港填定資料,一落機在入境大堂抽,大獎有5000台幣

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

babycei 發表於 24-3-8 17:45
請問有冇資料?
https://5000.taiwan.net.tw/index.html

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

台灣生活指低物價平,1萬兩個人普通飲食一定夠。旅途愉快。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊