自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

子爵府

人係會變,識左20-30年嘅人都可以話斷就斷…

珍惜當下就好了

水晶宮

回覆樓主:

當經歷大大小小的事,就明白一切都是緣份

子爵府

是的,有緣就有緣,強求不來

珍珠宮

spongybob 發表於 24-5-20 14:26
越容易發現其實身邊大部份所謂既朋友,
都係不值一提
我朋友唔多亦一年只見兩次,但今次出事,有兩個朋友好出力幫我, 尤其是識咗近40年嗰個,我好感恩有呢兩位朋友

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 加菲貓3 的帖子

都係,中學時同D朋友一齊係最開心

男爵府

我覺得只不過係人愈大,遇到嘅人生考驗愈多,你就會睇得更清楚朋友嘅意見、行為、反應之類同你夾唔夾,同對你有幾關心,讀書時只係hehe haha去玩,比較難去睇清人嘅價值觀同性格。
帶眼識人,將心比己,有緣就做到好友。

子爵府

開心見到大家既睇法
幾有同感

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

知心朋友幾個就夠了。人大咗,唔想應酬只係表面上所謂的朋友了,同家人開心生活先係最重要

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

小星星1 發表於 24-5-21 13:40
對,有啲好喜歡比較,又嫉妒人,好怕

珍珠宮

回覆樓主:

我7個識左30幾年嘅舊同事,有男有女,一年聚會見1,2次,平時群組whatsapp,好難得由同事變知已,有幾個仲係由末結婚識到孫都有埋

伯爵府

spongybob 發表於 24-5-20 14:42
當然有少部份係真心的,有D你以為係真心的,其實妒忌你比佢好

又唔好咁極端, 都有朋友係好的
當然大前提係自己最親嘅家人及自己有好身體最重要, 最傻就係, 唔理自己老婆仔女, 放朋友做第一位, 好多男人都係咁!
講真的, 朋友都要係咁上下level先可以夾到, 先可以做到真正朋友,
真係隨緣, 平常心, 要真誠相對
唔通你成日同個搵朝唔得晚嘅人講你週圍去世界各地遊埠, 有幾咁開心, 坐商務座及頭等係幾咁普通嘅一件事
又唔通你唔使做, 同個日日朝九晚九做到得閒死唔得閒病嘅朋友講, 你每日賞花嘆茶幾咁休閒
人總會有比較, 冇比較就假嘅, 有啲人心胸比較窄便容易妒忌人, 有啲人心胸闊, 人地富貴仔女叻老公聽話都會戥人開心!

子爵府

歌莉亞 發表於 24-5-21 17:13
又唔好咁極端, 都有朋友係好的
當然大前提係自己最親嘅家人及自己有好身體最重要, 最傻就係, 唔理自己老婆 ...

子爵府

spongybob 發表於 24-5-20 14:26
越容易發現其實身邊大部份所謂既朋友,
都係不值一提

唔一定,我自己,有愈耐愈好,有日久見人心,最緊要捨. 得

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊