自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

其實黑雨,紅雨唔係應該留響安全地方咩,點解要接走?
學校好唔安全?

大宅

HiPP勳章(2)

1314625 發表於 24-5-21 17:33
教育局指引要安全情況下讓學生放學。
但點為之安全情況,就係學校評估

係,其實學校都難做,要保證安全,咁咪叫父母接放學囉

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

開學已簽自行放學,我仔自己放學,但班主任都有打電話告知,學校小心行事無可厚非

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

amy730 發表於 24-5-21 23:13
開學已簽自行放學,我仔自己放學,但班主任都有打電話告知,學校小心行事無可厚非
...

我地都簽左
但阿女話保安無睇

Self-go 一律留係課室無得走

我女小五
保安要見到家長先比佢出門
要同保安揮晒手確認

我反而覺得幾好
阿女學校放學門口有2個
又遲左去接
去到因為大雨多家長揸車接又要塞入去
幾驚阿女照平時咁
無遮都出左去馬路邊等我

好彩學校自動唔比佢走

男爵府

wan_sosin 發表於 24-5-21 17:10
學校規則都幾搞笑,中學生隨時比媽媽更高大,都要家長接?我仔學校無呢啲事,我仔都高大過我好多。
寫信或 ...

D仔女隨時高大個呀媽仲要父母接,個制度已經夠岸居,天文台仲要要接近放學時候先宣佈,真係玩死家長

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

開學已簽相關通告

大宅

peony_so_hk 發表於 24-5-21 22:35
學校好唔安全?

我囝小學就係依句,學校係安全地方,所以室內上的課後興趣班/活動/補課如常。

水晶宮

peony_so_hk 發表於 24-5-21 22:35
學校好唔安全?

如果懸掛之時係上課時段,係會繼續留校上課,但今日掛紅之時是學校放學時段,也不知會否惡化落去變黑,如果學生繼續留校,唔知要留到幾時,所以聯絡家長接走都係辦法之一

水晶宮

回覆樓主:

紅雨,如果之前無簽過任何通告,學校就咁放左學生走,出事邊個負責?

水晶宮

Forgetmenot999 發表於 24-5-21 23:18
D仔女隨時高大個呀媽仲要父母接,個制度已經夠岸居,教育局仲要要接近放學時候先宣佈,真係玩死家長
...

教育局今日無宣布過任何野,掛紅雨係天文台決定。

而紅黑雨指引,係一直都有,係學校因應當時天氣情況執行。

我親戚住新西,今日紅雨時,一滴雨都無,佢仔女學校都係出電子訊息話一切如常進行,無提過要家長接。

珍珠宮

Forgetmenot999 發表於 24-5-21 23:18
D仔女隨時高大個呀媽仲要父母接,個制度已經夠岸居,教育局仲要要接近放學時候先宣佈,真係玩死家長
...

已經大雨,再多一班家長係街走出走入,多一倍人使用道路交通,真係無必要,應該比家長自由選擇接唔接。

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

LedTV 發表於 24-5-21 23:18
我地都簽左
但阿女話保安無睇

你囡囡學校保安幾醒目,我係覺得學校有彈性處理紅黑雨接送放學問題算好了

男爵府

heilok 發表於 24-5-21 17:57
如果大吉利是有咩意外發生,又會怪學校點解紅雨俾個細路自己放學。我係學校,保障自己就實會要家長確認俾佢 ...

最理想係打電話問準父母批唔批準仔女自己返屋企

公爵府

牛年勳章

wan_sosin 發表於 24-5-21 19:55
要嘈嘅家長,有咩唔會嘈?我仔學校真係無咁嘅規則。

打個電話比你確認下你係咪同意畀個小朋友自己放學啫,有幾麻煩呢?

珍珠宮

熊熊老婆 發表於 24-5-22 07:09
打個電話比你確認下你係咪同意畀個小朋友自己放學啫,有幾麻煩呢?
...

我哋講緊唔係確認接唔接啲仔女(中學生不是小朋友)
係講緊某些學校必須家長親自到校接學生,無得選擇自行放學,除非等到落紅雨。家長無得同意學生自行放學。

珍珠宮

虎到金來勳章

manyan2014 發表於 24-5-21 23:20
我囝小學就係依句,學校係安全地方,所以室內上的課後興趣班/活動/補課如常。
...

我仔學校就怪囉,打俾家長confirm俾唔俾仔女走,但課外活動就全部取消

珍珠宮

2024年龍年勳章

我家中有兩件分別讀緊兩間唔同嘅中學

一間係老師會打電話來問准家長畀唔畀學生走,呢個做法係最好。

另一間就係要家長去接,我覺得呢間學校老師唔想花時間逐個打電話問囉,好彩昨天4點轉黃雨,個個都在學校等到4點先走,下次再紅雨真係唔知點算,學校交通唔係好方便又無地鐵,點去接?又未必預計紅雨幾時取消好麻煩喎
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

Jessy 發表於 24-5-22 09:47
我家中有兩件分別讀緊兩間唔同嘅中學

一間係老師會打電話來問准家長畀唔畀學生走,呢個做法係最好。

萬一尋日唔係因為細左雨轉黃
而係大雨左轉黑
想問你會唔會擔心子女放學?

大宅

我尋日都有去接⋯就係因為天文台話有機會轉黑
屋企同學校有一段距離
我去到學校已近乎停雨

公爵府

好媽媽勳章

Augesttime 發表於 24-5-21 19:35
國際學校都係要去接。某d 16歲,17歲6尺高,都等父母來接,哈哈哈。
迫到人都癲,點叫人入去接但架車又留係 ...
嘩,咁好彩我果個唔駛(佢都係讀IS),不過阿女間學校o係半山,尋日雨勢咁大,如果學校打黎要我地去接佢,我都唔知我點接佢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊