自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

希望繼續查,捉多啲!

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 24-5-23 09:57
印象中見佢 post 有提過國內有物業㗎。

佢最出名係幫佢個20幾歲嘅女R到大埔富蝶邨公屋,大陸嗰間樓在中山。。。全部係佢自己認叻咁講出嚟。

洋蔥頭媽咪    發表於 24-5-23 10:33

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

其實好簡單, 要求所有租客申報, 發現虛報一定罰錢加坐監, 收返嘅數目即刻倍數增長.

男爵府

俾有需要既人 , 真正基層既人

子爵府

newcomer550 發表於 24-5-23 10:18
其實好簡單, 要求所有租客申報, 發現虛報一定罰錢加坐監, 收返嘅數目即刻倍數增長. ...

香港最叻罰幾千 坐12個月 但緩刑 真係好有阻嚇力

子爵府

遇見晨曦 發表於 24-5-23 08:40
萬5個,當中計唔計埋老人家去世/入老人院交回公屋、綠置居換左居屋、移民交回公屋?

其實公屋富戶政策真 ...
咪係 講到以前幾無收番公屋甘 根本成個政策都有問題 富戶分分中d錢仲多過私樓人士 交租都只係幾千 真係垃圾政策

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Jnam 發表於 24-5-23 09:27
唔知你鄉下边度,但我鄉下祖屋業權係非常清楚,但複習,基本上係複習到唔會買得出去,等鄉政府發落。這類 ...

係諗緊果類祖屋

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

sogreen 發表於 24-5-23 10:02
佢最出名係幫佢個20幾歲嘅女R到大埔富蝶邨公屋,大陸嗰間樓在中山。。。全部係佢自己認叻咁講出嚟。
...

點解20幾歲都可以有公屋嘅?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sogreen 發表於 24-5-23 10:02
...

所以真係要查曬啲持有國內物業嘅人,應該可以收返好多公屋。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

呢屆政府唔使花費心力
去招呼聞煮派惡人
可以集中精力處理積壓已久社會議題
繼續呀!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

pinkcat922 發表於 24-5-23 08:16
證明咗之前個阿頭有幾咁hea,完全冇做野

X 10000 完全同意~

少做少錯、不做不錯、好多政府官員都是hea住做~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

嚴查

大宅

繼續努力!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

嘩!勁喎!繼續努力!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Png 發表於 24-5-23 10:45
呢屆政府唔使花費心力
去招呼聞煮派惡人
可以集中精力處理積壓已久社會議題

對~

以前香港政府、俾班黃屍政棍、玩死!

之前我都講、之前香港政治環境、就算朗奴列根、朱鎔基再世.....都無能為力~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

繼續努力,公屋應該俾有需要嘅人申請

別墅

咁前年收返幾多個單位,想做個對比

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

evip 發表於 24-5-23 08:37
外地邊查到。
內地都難查,特別係舊組屋,業權都唔清楚。

早幾年國內物業、全部要實名登記、現在國內電腦、可以全國聯網、應該好容易搵出來~

買基金真係好傷

男爵府

bb560 發表於 24-5-23 10:34
點解20幾歲都可以有公屋嘅?

你呢個係好問題嚟,佢俾人踢爆圍剿嘅時候死口話合資格喎,仲取笑大家冇佢咁叻冇本事為仔女謀福利。跟住俾人踢吓踢吓又話同老人家申請喎,仲要爆出嚟個女係戶主添,話得萬零蚊收入喎,牙斬斬話合資格申請,但係佢個女本身係同佢兩公婆一齊住本身間公屋,專登拆個女名出嚟R多一間公屋,跟住唔知點解本來話得一個女,之後又有一個未成年嘅仔,可能為個仔未雨綢繆搵方法睇吓可唔可以R到第三間?

根據佢最近俾人踢多兩踢講出嚟嘅嘅最新版本係,個女一上到樓即刻好叻咁又搵到份三萬幾蚊嘅工,搬出去租萬六蚊一個月嘅私人樓添,轉咗個戶主名俾老人家,但又冇講到公屋除咗名喎。

佢真係當人唔識嘅,老人家使鬼夾佢個女申請公屋,老人家單人申請係快過年青人上樓嘅。

佢呢啲10×10嫁落嚟呃盡社會福利嘅大陸婆,又要懶醒認叻,影衰晒啲勤力上進嘅大陸女人。

有呢啲咁嘅大陸婆一間變兩間,甚至之後可能有三間添,真係收返幾多公屋冇用啦。

呢啲資訊,都係佢自己講出嚟其他人先知㗎,同佢三九唔識七,唔知咁多嘢!如果真係識佢嘅,一定舉報到佢哋本身嗰間公屋都要沒收先至公平合理。

子爵府

廢柴孖條 發表於 24-5-23 08:07
應該仲有好多,而家淨係查香港及廣東省物業,最好擴展致全中國,香港好多上海/四川/湖南北之類!
...

包括海外喇,好多人移左民都唔交返出黎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊