自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

繼續努力
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

虎到金來勳章

Apple011 發表於 24-5-23 08:24
過往都收到1萬個,只是比往年多5千個咋, 要繼續努力

萬5個,當中計唔計埋老人家去世/入老人院交回公屋、綠置居換左居屋、移民交回公屋?

其實公屋富戶政策真係要取消,雙倍租毫無阻嚇性,起碼要收4倍租先較貼近外面租價。

水晶宮

回覆樓主:

肥婆好野

大宅

繼續收

伯爵府

Kittymummy 發表於 24-5-23 08:42
肥婆好野

其實讚人都可以禮貌D...

伯爵府

KOKOMAN 發表於 24-5-23 08:09
富户政策資產和收入定得太鬆,應該要再收緊,如屬富户應收市值租金,因為上限收兩倍也平過私樓很多。
...

係囉,富戶應該收時價租,最多比個95折

伯爵府

回覆樓主:

唔好俾佢停
正義或會遲來但不會缺席

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

李露眉 發表於 24-5-23 08:23
應該鼓勵舉布, 可免租3個月.

直接俾獎金好過啦

珍珠宮

都做左小小野, 加油

珍珠宮

不過, 又想問可以一年代轉一代?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

已好好,繼續努力

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔止咁少, 繼續做野

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

evip 發表於 24-5-23 08:37
外地邊查到。
內地都難查,特別係舊組屋,業權都唔清楚。

唔知你鄉下边度,但我鄉下祖屋業權係非常清楚,但複習,基本上係複習到唔會買得出去,等鄉政府發落。這類型祖屋唔怕申報,報咗都唔超額。但有更多係內地有其他物業唔報

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實肯做點會做唔到,未實行之前我已經提過住公屋應該要查國內資產,享用政府資助就應該要查,當時仲比呢度有個網友吋我唔識分莊閒,取笑香港憑咩查國內,而家好囉,最好大大力打擊

珍珠宮

好嘅開始!希望加重懲罰,因為呢啲不擇手段嘅欺瞞行為其實係盜竊公帑,嚴重影響社會資源分配。
需要立刻交還公屋外,罰款補繳過去使用年期嘅市場價格租金差價+所有行政費用。另外,受罰住戶(包含住址家庭成員)失去申請公共服務、政府和公營機構工作權利!

珍珠宮

遇見晨曦 發表於 24-5-23 08:40
萬5個,當中計唔計埋老人家去世/入老人院交回公屋、綠置居換左居屋、移民交回公屋?

其實公屋富戶政策真 ...

應該要補繳市場價值差價,雙倍租金根本冇阻嚇作用!

水晶宮

遇見晨曦 發表於 24-5-23 08:40

其實公屋富戶政策真 ...

冚唪唥包哂

年頭好似見過話濫用公屋收返2千多個單位

換言之有萬幾個係其他因素而收回單位

唔關肥定瘦嘅事

男爵府

尼到出晒名R到兩間公屋嘅超級專家會員 ddkaka 一定唔敢出聲。

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章

繼續努力

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sogreen 發表於 24-5-23 09:46
尼到出晒名R到兩間公屋嘅超級專家會員 ddkaka 一定唔敢出聲。

印象中見佢 post 有提過國內有物業㗎。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊