自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

hchu06 發表於 24-5-23 15:41
日本大城市就算東京,入夜之後都唔覺得安全,好多小街都好靜,只係佢哋坐開鐵路唔覺啫。全世界最安全一定係 ...

而家唔覺,一樣有搶手機、劫案 … 我朝朝路經旺角都見到神志不清,好似吸咗毒嘅人,企唔穩嗰 d,都刻意行遠 d。

大宅

saladhk 發表於 24-5-23 14:38
看標題~1樓以為係上層,雙層巴士用上下層清楚好多,點解會用1樓2樓。

記者質素差應該講下層

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

6299 發表於 24-5-23 16:16
所以日本有女士專用車廂

日本痴漢程度,女士只能用女士車廂保護自己

係喎,我當時應該咁樣答女士專用車廂。
面書條友仲話我作嘢係小粉紅。

侯爵府

elbar 發表於 24-5-23 13:56
一位現居英國的日本女性透露,晚上搭雙層巴士只敢坐1樓。

雖然日本的治安稱不上百分之百安全,但在東京都 ...

暫時在香港晚上唔敢坐上層嘅原因係怕有飄jack

伯爵府

好多年前英國都好危險
我記得我讀大學時去英國玩
被d鬼仔揸車追
當時已經係2男2女(都叫一班人)一齊夜晚係倫敦睇完opera 行出嚟
真係超級驚
追咗我地大半個鐘,好彩最後有地方呢埋
黑頭髮好易成為目標
我有陰影,去英國我基本上唔會去夜街

伯爵府

回覆樓主:

緊係啲英國佬一睇就知佢唔係香港人啦,英國佬對香港人屋企人一樣咖

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

外國治安差是常識吧?

大宅

回覆樓主:

如果有擔心就唔好出夜街,或搵人陪伴

珍珠宮

RoseRosa 發表於 24-5-23 14:38
朋友去倫敦旅遊,光天化日之下被搶走手機

係youtube見過,搶劫者帶曬口罩、揸電單車或單車。 以為意大利同法國先搶得明顯,依家英國都係咁。

象牙宮

回覆樓主:

染一頭金毛先去 咁驚就咪鬼去

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

要小心童黨

珍珠宮

近十年八年英國多咗好多唔同種族的移民,治安真係差咗!至於酒鬼就不嬲都咁多,無論日頭定夜晚都係有…

侯爵府

2024年龍年勳章

elbar 發表於 24-5-23 13:56
一位現居英國的日本女性透露,晚上搭雙層巴士只敢坐1樓。

雖然日本的治安稱不上百分之百安全,但在東京都 ...

英國人4,5點就天黑放工,
8年前在倫敦Zone 4住宅區,
7點後條街一個人都冇。
甚至懷疑住宅裡面都唔係住人。
氣氛靜到自己疑神疑鬼。
一路行一路前後左右望

男爵府

香港人叫上層下層,乜 Q 野叫一樓?

珍珠宮

Onlok 發表於 24-5-23 17:32
係喎,我當時應該咁樣答女士專用車廂。
面書條友仲話我作嘢係小粉紅。
...

日本女人坐鐵路車廂比痴漢非禮,嚴重程到恆常日常長駐都有女士專用卡,唔通日本女人又係小粉紅咩
有啲人為駁而駁政治上腦,叫佢自己search下日本痴漢啦

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Onlok 發表於 24-5-23 15:30
我當年一個係日本地鐵月台問站。個日本男掃我背脊。係面書分享過,俾人話我亂作。
...

因為好多都話日本好安全,講到冇變態佬,痴線人

男爵府

呢兩年間,每年都會去一兩次London做嘢,有一次食完晚飯返酒店,我同個女同事行條short cut, 勁黑,當時唔覺危險,但第二日話俾local 同事聽,即刻嚇死佢哋,叫我哋下次唔好,London 治安好麻麻。

伯爵府

saladhk 發表於 24-5-23 14:38
看標題~1樓以為係上層,雙層巴士用上下層清楚好多,點解會用1樓2樓。

我都想講,上下層都唔識,我諗佢只係直譯。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

子爵府

外國人口密度比較低,唔係條條街都燈光火猛好正常。

個日本妹自己冇做好功課就出嚟玩,有咩事都係自己攞嚟。

英國巴士司機可以清楚睇到上層,如果有乘客企響上層唔坐低,巴士都唔會開,會用擴音器提醒直至到所有上層乘客坐低。

自己日本國家啲男人有幾變態,全世界聞名。身為一本女子竟然警覺性咁低?!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

日本如果唔係市區, 入夜後都好靜啦
外國唔駛講, 尤其見你日本中國人樣, 仲要著得靚靚一定係目標

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊