自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

aileen3388 發表於 24-5-25 08:22
搭單問下,阿囡今年係Dse考 生,佢好想入理大3寶,如果入唔到,我見東華同都大都有自資課程,請問邊間好的 ...

EK 有人問過物理治療,你可以去睇下。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3878546

子爵府

Charlotte_mom 發表於 24-5-24 09:29
時序:
Dse放榜前申請jupas同eapp, eapp如有co會在放榜前知道
Dse放榜,可俾錢查卷。同時立刻知道eapp HD ...

留毛學定先

大宅

emmyfok 發表於 24-5-25 11:24

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=38785 ...

謝謝你,非常有用

子爵府

Charlotte_mom 發表於 24-5-24 16:45
係!
除非其他成績標青(有星),否則中文一2就gg (自資要去到點至肯破例,我又答唔出)

除了中文3,是否英文也是3,謝謝

子爵府

回覆樓主:

Lm

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 24-5-24 09:29
時序:
Dse放榜前申請jupas同eapp, eapp如有co會在放榜前知道
Dse放榜,可俾錢查卷。同時立刻知道eapp HD ...

請問,jupss 同 eapps係放榜日,係email通知收唔收定係係張放榜單上面會見到?
到今日都仲未收到任何co係咪即係無offer?

寶石宮

2023年兔年勳章

廢柴孖條 發表於 24-5-25 13:05

3322/A+2 基本上為聯招門檻
日校考生達門檻 可考慮SSSDP學位
最佳五科21/18+ 三大/八大有機

2023年
-------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------
最佳五科 日校 (% 考生 41,121人)
33+ 259 (0.630%)
30+ 259+686=945 (2.30%)
27+ 945+1,300=2,245 (5.46%)
24+ 2,245+2,261=4,506 (11.0%) 1A
21+ 4,506+4,098=8,604 (20.9%) 1B
18+ 8,604+4,891=13,495 (32.8%) 1C
15+ 13,495+3,319=16,814 (40.9%)
12+ 16,814+622=17,436 (42.4%)

2023年香港中學文憑考試成績統計
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat23_3.pdf

子爵府

Poyau 發表於 24-5-25 17:28
3322/A+2 基本上為聯招門檻
日校考生達門檻 可考慮SSSDP學位
最佳五科21/18+ 三大/八大有機

謝回覆、我意思是中及數3,但英文2又得唔得,因仔英文時常唔合格

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Monchichi110 發表於 24-5-25 07:18
雖然有排都未到我仔,但好有用的資料,感謝分享,已收藏

唔好客氣,有用就好

別墅

emmyfok 發表於 24-5-25 11:24

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=38785 ...

純粹路過多口一句, 我個人不大同意話明愛 PT 好過 MU PT 原因是前者有明愛醫院和NGO, 明愛醫院屬於HA應該唔輪到明愛自己話事,照計部門主管應該揀有能力的畢業生以壯大自己的团隊。MU PT 收生分數都高於明愛。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小星星1 發表於 24-5-25 09:15
妳好勁

本身有興趣研究呢d
再加上阿女阿仔分別俾我唔同嘅驚嚇,自然上心

王國長老

是的,3322是基本

王國長老

Rainy 發表於 24-5-25 17:01
請問,jupss 同 eapps係放榜日,係email通知收唔收定係係張放榜單上面會見到?
到今日都仲未收到任何co係 ...

兩個系統
Eapp你可登入睇吓status, 記得阿仔嗰陣時12月定1月已有co (當然我哋早申請,open day嗰日已即場交)。如果遲交就有機會要等
Jupas無咁快,而家一路交緊,面試緊。極大部分都唔會出co。只會面試後收個禮貌email (無大影響,有d會話加分(但你又唔知係咪人人都加),有d會話記得jupas改選擺A1, so far 只聽聞過有人話「阿仔嘅同學」話面試失敗唔駛再選(我聽聞咋都係)!)
總之,今年26/6,dse放榜前,學生可login jupas睇自己改選時段,一定一定一定要mark calendar, 因放dse後睇送食飯做改選係非常重要。需要在指定時段(無記錯有24小時)內login jupas做,如果時段早,一放榜記要改,係無咩機會到時做準備的

另外留意,17/7 dse放榜,7月17-20期間公平起見,各大專院校係唔會回答任何考生提問,所以有咩想問大學(例如唔肯定計分方法),記得 16/7或之前問飽佢

18-20/7就係我上面講,一眾學生按安排嘅改選時段去jupas網做改選

然後8月7日,jupas公佈main round offer (咩運動員、專才、校長推薦、Sen特別申請有其他特別安排)

attach1_sign/tmp/php8vGBcE

attach2_sign/tmp/phpYAKN2O

attach3_sign/tmp/phpqvzdTZ

王國長老

廢柴孖條 發表於 24-5-25 17:43
謝回覆、我意思是中及數3,但英文2又得唔得,因仔英文時常唔合格

中幾?
如果唔係今年,建議去考Ielts
貴,但無限復活,考期多又易報,考試格式亦唔難適應,天書一街都有得賣,了解題型就得

有d院校係肯睇ielts 6(定6.5)可以當英文3,但一定要在報jupas之前有 (嗰時浸大收生代表講過12月x日之前要upload到上jupas system)

寶石宮

2023年兔年勳章

廢柴孖條 發表於 24-5-25 17:43

不用客氣
未達門檻參考彈性收生

https://hk.news.yahoo.com/今年續設彈性收生-符合指定條件-入u未必無可能-202951853.html

伯爵府

aileen3388 發表於 24-5-25 08:22
搭單問下,阿囡今年係Dse考 生,佢好想入理大3寶,如果入唔到,我見東華同都大都有自資課程,請問邊間好的 ...

唔係poly,
邊間都冇所謂,仲有明愛
我個人見解會選已有學生畢業的
有啲學校會搶學生,舊年有學校分數高有獎學金(一年學費)
3寶/4寶最緊要有牌 有工返[/smi,
之後都係讀master

子爵府

Charlotte_mom 發表於 24-5-25 18:38
中幾?
如果唔係今年,建議去考Ielts
貴,但無限復活,考期多又易報,考試格式亦唔難適應,天書一街都有得 ...

今年中五,不過我乜都唔識,連佢11月要交揀學校都係早兩個月先知,大家都唔係好緊張咁

別墅

rosenok 發表於 24-5-25 19:37
唔係poly,
邊間都冇所謂,仲有明愛
我個人見解會選已有學生畢業的

現實些去講, Poly U 收一定讀 Poly U, 東華/MU/明愛就自己睇餸食飯,計下被取錄的機會如何來排位。一定要排 band A 否則連面試的機會都沒有。東華已有
首屆畢業生所以已獲發牌,另外兩間應該今年七月揭盅

伯爵府

ThankfulMa 發表於 24-5-25 20:12
現實些去講, Poly U 收一定讀 Poly U, 東華/MU/明愛就自己睇餸食飯,計下被取錄的機會如何來排位。一定要排 ...

成績好,當然poly,不作他選

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

對,中英數分別要332

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊