自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

仔女出晒身, 有自住樓, 仲有幾百萬股票, 我覺得係上晒岸啦

子爵府

當時人已退休,我當佢哋65歲,而家人普遍長壽咗,如果得幾百萬,又冇被動收入,食到90歲,除非冇大病,否則都真係有啲忟!唔係要求高,係物價太貴

大宅

回覆樓主:

我覺得樓主朋友夠上岸。有時,財務既狀況都係唔好透露比人知,每人理財觀念唔同。

珍珠宮

2024年龍年勳章

樓主覺得幾多先理想?

有層full paid樓、幾百萬股票、家用,起碼都鬆動先!

珍珠宮

回覆樓主:

似我朋友,兩公婆已退休,有幾百萬,主要仔同住,比家用約8000元,如仔結婚,可能唔會比家用或比少D。

仲有朋友話幾百萬,可能係有千幾萬,因見佢哋食,衣着唔差。

珍珠宮

2024年龍年勳章

Goldfat 發表於 24-5-27 16:18
我覺得樓主朋友夠上岸。有時,財務既狀況都係唔好透露比人知,每人理財觀念唔同。
...

基本上財務狀況,無必要透露比親友知。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

chindy-chu 發表於 24-5-27 12:16
琴日同一班女士茶敘,有位女士兩公婆退咗休,佢哋個仔做裝修判頭,已經搬出去住,都有俾家用,原來佢哋間屋 ...

供完樓仲有幾佰萬$股票,唔使養仔女仲有家用收,真係好幸福好令人羨慕!咁都唔叫上咗岸,咁點先係?

珍珠宮

回覆樓主:

有人搵兩萬養活一家人,有人搵10萬都只係緊緊夠用,每個人生活唔同,佢覺得夠上岸就無問題啦。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有樓有幾百萬股票真係 喎,咁都唔安心既話就

公爵府

Nancy20090615 發表於 24-5-27 12:22
唔係樓奴, 子女自立又有家用收, 另有幾百萬股票, 做又得唔做又得, 唔叫上岸? ...

我都咁話,仲唔叫,點先叫

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

chindy-chu 發表於 24-5-27 12:34
我又唔知道佢幾百萬股票嘅概念,300萬又係幾百萬,999萬又係幾百萬,如果300萬股票我覺得好抆水 ...

咁一定係你生活得好富貴不知民間疾苦!

我兩公婆都40+仲未有樓,希望遲D到55前儲到300+萬$,我哋覺得到時好安樂~

水晶宮

回覆樓主:

釣到大魚拎到450萬叫上到岸

男爵府

回覆樓主:

有層供滿嘅樓,淨係股票都有幾百萬,點都仲有存款,第日睇醫生或者仲有保險,人哋唔洗同個朋友交代哂身家有幾多啩?夠用而唔會入不敷支就上岸。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

love2talk 發表於 24-5-27 15:31

阿朋友茶聚時,冇戴住對龍鳳流星錘,又真係令人擔心嘅

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

就算將來無家用收,又或者用晒手頭上的現金,有物業起碼可以做“逆按”!

大宅

呢個都算喺掛....

全港擁有千萬港元或以上淨資產的「千萬富翁」有40.8萬人,淨資產總值中位數為1,600萬元.

上咗岸 比較容易定義, 可做可唔做 手上大把 Cash / 可變賣
高流動性資產 (stock),就算無收入 (no cash flow) 都唔會影響 日常生活. 1年嘅 被動收入夠 cover 整年 overhead
已經唔喺個個做到.

第一桶金 就真喺比較難去定義.

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

琴日同一班女士茶敘,有位女士兩公婆退咗休,佢哋個仔做裝修判頭,已經搬出去住,都有俾家用,原來佢哋間屋 ...

每人消費唔同,可能收息都有20萬一年,有層自住樓,仔女又出左身,最緊要無病無痛,我每個月有一萬都夠生活,最後唔夠咪逆按揭層樓,仔女攪得掂自己,根本唔需要留野比佢地,唔好講仲有幾百萬股票

伯爵府

幾百萬股票收息一個月都萬幾,裝修判頭收入不錯比少少加用,不用交租,生果金加醫療券,得閒北上都有排玩,不錯呀!

水晶宮

MM2H 發表於 24-5-27 16:59

我都冇

你擔心我嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

MM2H 發表於 24-5-27 16:59

首頁

尾頁

跳至