自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

醫保唔建議cut,不過你個保額太細,加大佢仲有用,年紀大cut咗真係買唔返,將來有事你就唔會覺得唔抵,朋友手突然舉唔起,等政府照MRI要個幾月,真係手廢咗都未等到,佢冇買保險,最後都要自費去私家照,有能力醫療真係有需要

象牙宮

yan12345678 發表於 24-5-27 19:08
醫療保險係無分幾多年供喺,每年續保一次,第二年到期有錢就續,冇錢就斷供
...
以前有款係買一個額,如買50萬,每次claim 就扣數,
到期如無claim 過可以全數攞返,
如claim 就扣返條數。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

第一次聽「燕梳」呢個詞,我走去google search吓係乜嘢,長知識
樓主年紀好大?定係身體有啲問題有loading加埋咗一齊計呀?如果唔係既話,HSBC純人壽應該唔駛1萬1年咁貴㗎喎

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

第1份好貴,我買緊獅子銀行純人壽$22x一個月,保額400萬,不吸煙。

子爵府

2024年龍年勳章

hfl2000 發表於 24-5-27 19:48
第一次聽「燕梳」呢個詞,我走去google search吓係乜嘢,長知識
樓主年紀好大?定係身體有啲問題有l ...

燕梳一般係形容汽車保險

公爵府

yan12345678 發表於 24-5-27 19:49
燕梳一般係形容汽車保險

https://wealth.hket.com/article/3474352/「燕梳」小知識%20---%20原則、發展歷史及代理人的角色
「早期的外資保險公司一般被稱為「燕梳公司」(英文「Insurance」的音譯),主要向外資洋行在對華貿易中的遠洋運輸至中國的貨物提供保險服務。」
我係睇呢度睇到,應該係以前上一輩啲人叫法,所以就問樓主係咪好大年紀。

子爵府

tmlhk 發表於 24-5-27 18:13
回覆 MsBusy 的帖子

再對咗一次 -

你第一份是否純壽險?保費隨住年紀增加會越來越貴。

公爵府

cecelc 發表於 24-5-27 19:48
第1份好貴,我買緊獅子銀行純人壽$22x一個月,保額400萬,不吸煙。

...

如果樓主係好大年紀就真係要咁貴喇,我啱啱search 匯豐120萬純人壽
attach1/tmp/phpwguObA

attach2/tmp/phpNpUDvr

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

hfl2000 發表於 24-5-27 19:57
如果樓主係好大年紀就真係要咁貴喇,我啱啱search 匯豐120萬純人壽

長知識
原來而家七十幾都受保,不過三千幾。

公爵府

cecelc 發表於 24-5-27 20:02
長知識
原來而家七十幾都受保,不過三千幾。

佢投保年齡要59歲或以下,只係佢可以續保到80歲咁解啫(不過保費好貴)。

公爵府

Anka 發表於 24-5-27 19:11
1. 人壽冇儲蓄成分月供貴咗啲喎
即係而家唔可以攞現金出嚟
80歲後自動cut單上天堂有冇得賠 :q ...

匯豐純人壽只係可以續保到80歲就期滿自動退保,唔會有錢拎返,之後都唔會再有任何保障,即係80歲零1日先至bye bye都無得賠

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

hfl2000 發表於 24-5-27 20:15
匯豐純人壽只係可以續保到80歲就期滿自動退保,唔會有錢拎返,之後都唔會再有任何保障,即係80歲零1日先至 ...

咁樣匯豐另一個儲蓄人壽比較好啲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

hfl2000 發表於 24-5-27 20:15
匯豐純人壽只係可以續保到80歲就期滿自動退保,唔會有錢拎返,之後都唔會再有任何保障,即係80歲零1日先至 ...

供左咁多年都無錢拎返?
咁80打後先byebye咪白白比左N咁多年既錢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlefunpig 發表於 24-5-27 20:48
供左咁多年都無錢拎返?
純人壽係比完就無,買個保障,
價格平,保障大,但保費會隨著年紀增長而加,
有得拎返係儲蓄保險,有現金價值同紅利,
買邊款,睇自己需要囉

子爵府

2024年龍年勳章

littlefunpig 發表於 24-5-27 20:48
供左咁多年都無錢拎返?

純人壽,純危疾同埋醫保係一項消費品,係買個保障,純人壽就係保障家人,而醫保就係實報實銷,純危疾就不一定用嚟醫病也可以用作生活費支出,即係好似買旅遊保險咁冇事就當消費咗咁解嘅,這幾款唔好用個心態有得賺,因為他們不是儲蓄保險

QUEEN314    發表於 24-5-28 11:06

民房

tmlhk 發表於 24-5-27 17:28
保險一問.

手上供緊 2份 HSBC 燕梳, 就嚟供到 第20年.

1. 如果擔心到80歲之後冇曬保障 用同樣價錢其實可以轉啲續保到100歲喎,無cash value就算提早cut都冇影響

不過要睇返本身有冇健康問題,有嘅話買人壽類保險可能買唔到或者加保費都唔奇

2. 保費5000一年先得20萬保額真係冇著數,完全明白點解咁苦惱…

網上睇呢個保費宜家已經對緊1000萬保額以上,我有同事最近自己上網買咗4000萬保額先兩千幾蚊一年

照咁睇第二份不能轉落第一份啦,第一份是純人壽,視乎自己需要將d錢用落更值得嘅地方可能更好

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

仔女有工作能力就唔洗份人壽啦,通常都係怕仔女仲細自己死左佢哋無生活費,仔大女大又供完樓就可以cut

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我果啲又係供左20年啦,cut又唔係,攞錢出黎又驚攞錯影響保障(因為跟開嘅保險經紀已經唔係度)
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

MsBusy 發表於 24-5-27 20:56
純人壽係比完就無,買個保障,
價格平,保障大,但保費會隨著年紀增長而加,
有得拎返係儲蓄保險,有現金價 ...

唔知樓主買左幾耐,當30歲買,頭10年每幾千,10年後每年比1萬蚊,之後越老唔知加幾多,當30歲買比50年,都50萬,一啲都唔覺得平⋯⋯

翡翠宮

yan12345678 發表於 24-5-27 21:16
純人壽,純危疾同埋醫保係一項消費品,係買個保障,純人壽就係保障家人,而醫保就係實報實銷,純危疾就不 ...

旅遊保幾百蚊無所謂
人壽仲以為齋比唔拎返既會好細數,相對個保額,點知會越老就加越多,仲要80歲後過身乜錢都無。長知識

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊