自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

買保險,我買有儲蓄成份,自我感覺良好

而最緊要,係揀保費不加果d,因不想越老供款越大壓力

伯爵府

Chelseyy 發表於 24-5-27 21:22
1. 如果擔心到80歲之後冇曬保障 用同樣價錢其實可以轉啲續保到100歲喎,無cash value就算提早cut都冇影響
...

你同事好後生嗎? $2xxx可有4千萬保額。請問那一間呢?

民房

LoveCorgi2 發表於 24-5-28 01:38
你同事好後生嗎? $2xxx可有4千萬保額。請問那一間呢?

3x歲 唔吸煙,fxd富X

不過佢上網自己買,自己要跟多啲

大宅

今年 剛好 5張嘢,

人壽個份 點都要買落去,
睇咗一輪,醫保個份 個 20萬額 當自己比咗算數,
若果斷然 cut 咗, 但喺驚自己 cut 完又 重新再買過
中間空窗期有咩事 真係攞嚟搞.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

所謂純人壽係到80歲後就無得攞?我而家先知。早排agent叫我睇個安老三寶,有個係買人壽既,佢話係有錢留返俾下一代既。。我心思思想買,吾知係未吾同?搵日問下agent先。

象牙宮

tmlhk 發表於 24-5-28 10:53
今年 剛好 5張嘢,

如果醫保果份未到期,
先買另一份醫保,
年紀大最好有,而家政府有咩事要照有排等的,
除非已有醫療費可以除時攞到出來.

象牙宮

ydoris 發表於 24-5-28 11:04
所謂純人壽係到80歲後就無得攞?我而家先知。早排agent叫我睇個安老三寶,有個係買人壽既,佢話係有錢留返 ...
呢隻有儲蓄的之前睇過間間名唔同,
都可以傳下一代.

大宅

回覆 ydoris 的帖子

仲有 人壽保 第1年 瓜咗冇得賠,開始咗 第2年先有.
因為 燕梳公司 驚d人 呢頭買 個頭走去做傻事.

侯爵府

mercurycc 發表於 24-5-28 11:11
呢隻有儲蓄的之前睇過間間名唔同,
都可以傳下一代.
就係,聽講係政府包既,自己有好似年金咁,個個月有錢,仲有人壽俾下一代,覺得係雙贏。仲考慮緊好吾好一夠60歲就買份。自己都吾想買完咁快就拜拜,起碼玩3、5、7年。但人生無常,真係買完就C左就天意啦。

象牙宮

ydoris 發表於 24-5-28 11:44
就係,聽講係政府包既,自己有好似年金咁,個個月有錢,仲有人壽俾下一代,覺得係雙贏。仲考慮緊好吾好一夠 ...
政府包?唔明
你睇邊間?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

ydoris 發表於 24-5-28 11:44
就係,聽講係政府包既,自己有好似年金咁,個個月有錢,仲有人壽俾下一代,覺得係雙贏。仲考慮緊好吾好一夠 ...

自願醫保?可以申請退稅,不過唔會帶落下一代,你指嘅下一代係咩意思?

子爵府

如果子女出身,可以cut第一份。
第二份一年先5000,我會keep。

如果子女細,兩份都唔cut

男爵府

回覆 tmlhk 的帖子

我覺得你2份調轉左,通常入壽係有現金價值,醫保是冇的,或者你問清楚!冇現金價值的人壽好平好平!

公爵府

今年 剛好 5張嘢,

HSBC 120萬純人壽1萬1年,你有冇睇錯啊?係咪加咗啲附加保障? 你話50歲,我啱啱search過只係$3300一年咋喎

attach1/tmp/phpuexlBq

attach2/tmp/phpkobbnS

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

今年 剛好 5張嘢,

上hsbc睇定期人壽,50歲,120萬保額,都係2百多/月,你最好拎份保單去hsbc問清楚內容

侯爵府

pauline_c 發表於 24-5-28 14:12
自願醫保?可以申請退稅,不過唔會帶落下一代,你指嘅下一代係咩意思?
...
我係講退休三寶入面保險逆按揭,係政府吾知點樣保證定貸款出嚟先,第日先還返俾保險,剩返就俾受益人咁上下。係有些似年金咁。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

ydoris 發表於 24-5-28 15:28
我係講退休三寶入面保險逆按揭,係政府吾知點樣保證定貸款出嚟先,第日先還返俾保險,剩返就俾受益人咁上下 ...

用物業做逆按,唔算係保險,只係業主過世都未攞晒價值,就當遺產處理

侯爵府

吾係物業逆按揭,係保單逆按揭。斯奇姐賣廣告個種。保險公司專登開講座介紹俾我地知既。

大宅

大家可唔可以分享吓自己買緊咩醫保?
親戚2x歲,話佢公司冇醫療保險,想買份。
我自己用公司醫保,唔清楚自己買要買邊份。
agent 唔使pm我,我只係幫手收吓料

大宅

打咗 2583 8000, 問 HSBC Insurance, CS 話 人壽 新單 先有得平.

佢話 保費冇得減, 一喺 cut 咗佢, 一喺減額.
一喺重新買過, 不過估計 間間保險 買到 20年咁上下
都喺會加價 加到d 客 自己退單,咁就可以 食晒d 保費
又唔洗賠比客.

最好笑 係個 CS 自己話 有好多客 打上去問 點解
開新單 只喺 續舊單 嘅 1/3價錢.

想問有冇人買開 抵買, terms 又唔錯 嘅 人壽保 ?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊