自由講場

跳至
.  

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

樓主你因為巳驗身,就算再去第間問,就算唔駛你去驗身,填表時都要申報病歷,一樣過唔到,什麼都唔駛驗就買到,一係年紀好後生,申報健康,否則以你和先生現時情況,唔驗都比你買到,但到要賠償時肯定賠唔到㗎。
我啲朋友經濟比較好那些都好想買,但個個都三高在身,巳經唔受保了。

子爵府

回覆樓主:

早幾年老公由傳統醫保轉自願醫保,系保險公司主動邀請轉,所以無需驗身同設不保事項,保費比傳統貴啲,但貪可扣稅同可以有非住院化驗項目。我就幫佢轉左。我本人因健康狀況問題 已不能更新醫保任何條款,一路keep 住一份好舊既單。

如果轉保有咁多唔包,真要考慮清楚。
問第二間保險公司都要你如實申報,有冇保險公司不保事項架。
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BGCOME08 發表於 24-5-30 08:22
係,有份傳統,但好後生就買,包嘅嘢所以都唔多update,例如有病做手術,只得幾萬quota可以claim,我覺得 ...

年紀大想買好難,之前政府推醫保係比舊轉新,好多保險公司都唔駛驗身,你買份全新如果你年紀大保險公司要求驗身好正常,佢擔心你啲問題惡化唔受保好正常,你搵多幾間,睇下有冇邊間受理

男爵府

BGCOME08 發表於 24-5-30 02:04
最近想改買自願醫保。咁保險要求驗身。出黎結果如下,所以想問吓保險公司有冇揾我笨?

驗身後,發現胸有良 ...

你現在想買的保險公司所出的條款太保障他們自己,如果女性的主要器官都不受保障我建議你再試試其他的保險公司,如果年年付出咁多保費但好多不保事項,這張單不是太值得買

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我前2年都遇到同樣問題,我10幾年前一直起X拍買左份醫療保險,早2年因為有朋友起X誠做,所以想轉去佢度買自願醫保,然後打算cut左之前果份,但公司年年有驗身,胸同子宮有水囊果D,甘X誠已經唔保呢2 part啦,女人胸同子宮唔保甘買黎做乜?甘唯有照舊唔轉啦,朋友都有話,買保險要年輕同無做咩驗身前買好D,你無驗過好地地,驗過就要如實申報,一申報就唔保。

公爵府

yuyueng 發表於 24-5-30 10:49
我前2年都遇到同樣問題,我10幾年前一直起X拍買左份醫療保險,早2年因為有朋友起X誠做,所以想轉去佢度買自 ...

但我舊果份好流,仲要2千幾一個月,有大事靠佢就死。

所以先想買份新高端自願醫保,諗住月費平D,但保多D。但而家有2part唔包都唔知買唔買好?

公爵府

Betty媽咪 發表於 24-5-30 09:56
早幾年老公由傳統醫保轉自願醫保,系保險公司主動邀請轉,所以無需驗身同設不保事項,保費比傳統貴啲,但貪 ...

但我舊果份又貴又流,仲要變咗係孤兒單。所以先想重新買份高端醫保

公爵府

mercurycc 發表於 24-5-30 09:10
本身係咪有份舊醫保?
朋友都係想轉高端醫療,
都係個胸有抽針無問題,幾間保險都唔保胸,

係,有舊傳統保險,但我舊果份又貴又流,仲要變咗係孤兒單。所以先想重新買份高端醫保

如果俾2份,咁就個個月5千,我又覺得唔值得喎

公爵府

sunny.moon 發表於 24-5-30 08:40
表妹情況同你一樣,但佢仲衰過你!!佢半年前眼有d 問題都不包!!即 AI 記三樣不保事項。 跟住改去另一間 ...

請問咩叫三樣不保事項?

公爵府

lemonlemoncc 發表於 24-5-30 08:59
子宮肌瘤都唔受保? 你意思係驗到之後唔肯保? 定你講完之後?

即係日後子宮所有問題都唔受保?

我係投保前已通知佢,佢要我驗身,驗咗出黎話係良性,都唔受保

伯爵府

BGCOME08 發表於 24-5-30 02:04
最近想改買自願醫保。咁保險要求驗身。出黎結果如下,所以想問吓保險公司有冇揾我笨?

驗身後,發現胸有良 ...

你老公只係肝有問題但全部can都唔包?
咁你老公果份就真係唔值買,講真年紀大touchwod最容易係呢類病。 或者問下其他保險公司

我情況同你一樣,胸之前抽過針雖然良性但都唔受保啦。 我都打算買高端但唔會cut舊果份,舊果份20年前買cover少但保費平幾佰蚊/月,keep住用黎保有問題嘅部份。 另買多份高端比多幾佰/月for其他。 冇辦法遲咗轉唯有咁做

公爵府

taiming 發表於 24-5-30 11:23
你老公只係肝有問題但全部can都唔包?
咁你老公果份就真係唔值買,講真年紀大touchwod最容易係呢類病。 或 ...

舊果份要2千一個月,仲有一份係1千,而家新醫保又2千,我唔想用咁多錢買保險…

大宅

回覆 BGCOME08 的帖子

舊果份要2千幾一個月, 一年咪2萬幾, 咁真係好貴喎

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

e家買醫都好麻煩,身體有少少問題已經唔受保,就算身體冇問題時買落,到CLAIM時又要pre approve,佢唔批,又係冇得claim,咁買嚟做乜? 倒不如有事去政府,所以"自願醫保"呢個計劃好多餘

伯爵府

BGCOME08 發表於 24-5-30 11:30
舊果份要2千一個月,仲有一份係1千,而家新醫保又2千,我唔想用咁多錢買保險…
...

咁貴一個月應該個coverage唔細喎?咁貴果份如果醫療個part保到100萬,就用舊果份算啦,再貴去政府醫。

仲有如果你keep住舊果份,可以買最多墊底費果個plan, 我比較過保費差好遠

珍珠宮

...

一個月供五千幾醫保?好跨張喎

男爵府

anna59 發表於 24-5-30 08:35
公司有冇醫療保險, 如果有而個plan 吾系太差, 同埋可以離職後繼續買的話, 就吾好考慮第二D公司 ...

但離職後續買嗰啲會不會因為你紀錄而加大保費呢?

男爵府

...

咁多?儲埋睇醫生都夠了

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

請問妳咩年紀,要成2千蚊一個月?我5x成時買高端,買左幾年,將近登陸,不保耳仔項目。今年保費九千幾一年。妳講的真係好貴。

伯爵府

BGCOME08 發表於 24-5-30 08:22
係,有份傳統,但好後生就買,包嘅嘢所以都唔多update,例如有病做手術,只得幾萬quota可以claim,我覺得 ...

我之前都係傳統醫保,早兩年轉自願,唔駛驗身。你搵返同一間公司轉,舊客應該只係就咁轉。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊