自由講場

跳至
.  

首頁

尾頁

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-5-30 11:45
但離職後續買嗰啲會不會因為你紀錄而加大保費呢?
應該吾會, 因為只有呢間保險公司有你claim 過嘅紀錄, 第二間無, 同埋公司果間未必會叫你驗身

男爵府

anna59 發表於 24-5-30 11:53
應該吾會, 因為只有呢間保險公司有你claim 過嘅紀錄, 第二間無, 同埋公司果間未必會叫你驗身

我意思就是公司保險有你紀錄,例如我照過有水囊,咁離職續買,佢會不會因此不保乳房?或者加大保費?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

BGCOME08 發表於 24-5-30 11:14
但我舊果份好流,仲要2千幾一個月,有大事靠佢就死。

所以先想買份新高端自願醫保,諗住月費平D,但保多D ...

2 part
唔包梗系唔值,又唔系話相應平返比你,我之前系可以將以前舊果份轉自願醫保,唔轉自願醫保都無得upgrade,轉自願醫保可以就甘upgrade,而自願醫保又可以扣到$8000免稅額,都有$1360.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

manman333 發表於 24-5-30 09:16
樓主你因為巳驗身,就算再去第間問,就算唔駛你去驗身,填表時都要申報病歷,一樣過唔到,什麼都唔駛驗就買 ...

非常正確。

公爵府

ydoris 發表於 24-5-30 11:49
請問妳咩年紀,要成2千蚊一個月?我5x成時買高端,買左幾年,將近登陸,不保耳仔項目。今年保費九千幾一年 ...

入4咋,唔大又唔後生囉。唔知點解咁貴?

子爵府

2024年龍年勳章

BGCOME08 發表於 24-5-30 11:14
但我舊果份好流,仲要2千幾一個月,有大事靠佢就死。

所以先想買份新高端自願醫保,諗住月費平D,但保多D ...

二千幾蚊一個月嘅普通醫保?我而家嗰份係高端醫保,都係每年一萬蚊鬆啲保費,但係保額有5,000,000喎

伯爵府

回覆樓主:

我係乙型肝炎帶菌者,新買嘅醫保要求驗血後,肝冇其他異常只在保費加25%,日後肝有病變依然受保障。
樓主可以quote多1-2間,有D公司係網上填表唔花好多時間。

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-5-30 11:59
我意思就是公司保險有你紀錄,例如我照過有水囊,咁離職續買,佢會不會因此不保乳房?或者加大保費?
...
應該吾會
不過, 要問吓保險公司穩陣D
我見好多同事離職或退休都會買走份公司醫保

公爵府

Hanayori 發表於 24-5-30 12:10
我係乙型肝炎帶菌者,新買嘅醫保要求驗血後,肝冇其他異常只在保費加25%,日後肝有病變依然受保障。
樓主可 ...

請問你係邊間?

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

BGCOME08 發表於 24-5-30 12:07

有儲蓄成份?

我好明白你,同你一樣有份舊保想轉高級醫保。好麻煩,又貴。

伯爵府

BGCOME08 發表於 24-5-30 12:20
請問你係邊間?

宏利

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

BGCOME08 發表於 24-5-30 08:22
係,有份傳統,但好後生就買,包嘅嘢所以都唔多update,例如有病做手術,只得幾萬quota可以claim,我覺得 ...
本身份傳統雖然額細但係唔好cut, cut咗就乜都冇

搵多兩間保險問下自願醫保

男爵府

anna59 發表於 24-5-30 12:18
應該吾會
不過, 要問吓保險公司穩陣D
我見好多同事離職或退休都會買走份公司醫保

咁幾好喎!謝謝你

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

BGCOME08 發表於 24-5-30 08:33
點解咁講?本來我係想買份新醫保,就cut咗舊果份傳統保單,而家佢唔包乳房子宮,我都好迷惘點搞好?
...

如果舊嗰份當時身體健康買嘅,千其千其唔好cut,大吉利是咁講,如果你子宮肌瘤令子宮嚴重出血,你要摘取子宮肌瘤的話,舊呢份都一定包,如果切除後清乾淨晒,你再去投保另一間公司,就有可能買到。全部保險公司都唔包已存在嘅問題,保險係包一啲未發生嘅嘢,已經存在唔包係好合理,但如果呢個問題已經解決,咁佢唔存在不保呢個問題囉。

男爵府

BGCOME08 發表於 24-5-30 11:21
請問咩叫三樣不保事項?

同你相同胸,子宮二樣,佢多你一樣眼,即三樣不保!

象牙宮

BGCOME08 發表於 24-5-30 11:20
係,有舊傳統保險,但我舊果份又貴又流,仲要變咗係孤兒單。所以先想重新買份高端醫保

如果俾 ...

5千無有無墊底費?
朋友就買5萬,
兩份加埋平過無墊底費的,佢同你差唔多年紀,
舊果份全保,
新呢份話如果佢做手術割完,
過去兩年如果無問題,可以取消不保事項.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

BGCOME08 發表於 24-5-30 12:07
無法啦,努力再搵下啦!不過我覺得有醫療紀錄既,其他保險會吾會都查到呢?我核保都核左成個月,阿囡核左兩日。所以要買都係趁早買。

象牙宮

liverpool2023 發表於 24-5-30 11:59
...
呢個之前問過,如果離職繼續買轉自己名,
之前 claim 過都會包,
可以叫佢地報價.

象牙宮

ydoris 發表於 24-5-30 15:01
無法啦,努力再搵下啦!不過我覺得有醫療紀錄既,其他保險會吾會都查到呢?我核保都核左成個月,阿囡核左兩 ...
問過如果一路睇私家都未必查到,
但如睇開政府一定查到.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

BGCOME08 發表於 24-5-30 08:22
係,有份傳統,但好後生就買,包嘅嘢所以都唔多update,例如有病做手術,只得幾萬quota可以claim,我覺得 ...

因為高端額高,所以要求會比傳統高
放下自在

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊