自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

tsewong 發表於 24-5-30 14:56

老婆同C君絕交未?同埋係咪真係戒咗賭先?

最怕係老婆仲偷偷地去賭

經過我哋一班朋友嘅開解同勸導,加埋揭穿C君嘅真面目,再加上當事人已經輸咗成層樓嘅首期,我評估佢應該戒咗賭錢,而家希望佢同C君絕交

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

chindy-chu 發表於 24-5-30 16:20
經過我哋一班朋友嘅開解同勸導,加埋揭穿C君嘅真面目,再加上當事人已經輸咗成層樓嘅首期,我評估佢應該 ...

咁即係事主係你朋友,但你係經由佢妹口中得知?

你朋友係短時間內,因為識左C呢個朋友,突然性情大變沉迷賭博?

男爵府

MM2H 發表於 24-5-30 17:13
咁即係事主係你朋友,但你係經由佢妹口中得知?

你朋友係短時間內,因為識左C呢個朋友,突然性情大變沉迷 ...
人物角色唔重要,因為我掉亂晒,以免影響當事人,總之有人誤交損友,輸掉一層樓嘅首期

珍珠宮

cbeyond 發表於 24-5-30 12:00
每日必出,唔出應該唔安樂

唔係呀?又一個阿4兄和包大人?

男爵府

小肥兔 發表於 24-5-30 14:27
太霸道,你鐘意出post, 隨便出, 但人家喜不喜歡,回不回,不是你能管的,否則不要出post,規矩不是你定的
...
做人要有自知之明,唔係霸道問題

例如有人開po,寫明慎入,內容可能會有令人不安嘅地方,如果你不聽勸告,入去睇,跟住又嗶哩吧啦,又指責開po嘅人,咁樣究竟公道嗎?

如果我已註明,不喜勿看,不喜勿回,既然咁多不滿,有人夾硬要睇,夾硬無理回po撩交嗌,咁又係乜嘢心態?

呢個世界冇人用支槍指住你,一定要去睇,一定要回覆反駁

世上新奇有趣事物多得是,選擇合適自己嘅話題瀏覽,開開心心,唔係好啲咩?

如果有人進行人身攻擊,脫離話題,製造是非,相信明眼人係睇得出,製造混亂者,其實自己做緊小丑

珍珠宮

chindy-chu 發表於 24-5-30 16:20
經過我哋一班朋友嘅開解同勸導,加埋揭穿C君嘅真面目,再加上當事人已經輸咗成層樓嘅首期,我評估佢應該 ...

唉,都幾慘
有時啲嘢好難講
好似被鬼迷咁
我媽咪有個朋友早年睇紫微斗數
風水師話佢命中留唔住財
一有大財好易流走,但呢啲玄學野唔係人人信
佢婚後管老公同自己啲人工、數
居然又係唔知邊度學識打麻雀
好快就輸哂啲錢

男爵府

回覆樓主:

同意, 無論大人、小朋友,揀朋友都好重要,除非自己有超級嘅定力。

別墅

都係㗎,只要身邊有一個損友,隨時會俾人害到雞毛鴨血

公爵府

小肥兔 發表於 24-5-30 14:27
太霸道,你鐘意出post, 隨便出, 但人家喜不喜歡,回不回,不是你能管的,否則不要出post,規矩不是你定的
...

使乜理佢霸唔霸道,冇犯版規就可以留言,話知佢講幾多不喜勿回,佢有本事咪將個post搬走囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

chindy-chu 發表於 24-5-30 12:43
敬請會員,尊重自己,尊重別人

請不要浪費自己青春,請不要瀏覽我chindy-chu任何文章

其實你咁多規矩,不如你自己開個討論區自己做版主,將你唔鍾意嘅人踢走晒啦
by the way,你阻止唔到人哋話你,亦都阻止唔到人哋檢舉你,你唔鍾意人哋睇你嘅嘢,不如你自己逐個自己出過post去delete,免煩..到我哋!

公爵府

cbeyond 發表於 24-5-30 12:50
BK現在私有化嗎?
點解其他會員唔可以入post留言?
大家只係講緊事實,事實就當是欺凌?

樓主叫板主鎖咗個topic咪唔可以留言囉

公爵府

judycyk 發表於 24-5-30 12:27
回覆 終極熊貓 的帖子

可能佢需要睇醫生,多過出帖

公爵府

cbeyond 發表於 24-5-30 12:15
為左出post乜都得
揸車出文, 真替附近途人驚

好心佢做人要有自知之明,以為自己手車好掂,發生意外累到人就唔好啦!

子爵府

chindy-chu 發表於 24-5-30 19:07
做人要有自知之明,唔係霸道問題

例如有人開po,寫明慎入,內容可能會有令人不安嘅地方,如果你不聽勸告, ...

你又係衰既,引人入來睇又話渣緊車,下次得閒先po啦!版主應該封殺呢d po …

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

judycyk 發表於 24-5-30 12:27
回覆 終極熊貓 的帖子

可能佢需要睇醫生,多過出帖

啊!你網暴人!我要告你!

#曲要講明

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

chindy-chu 發表於 24-5-30 18:25
人物角色唔重要,因為我掉亂晒,以免影響當事人,總之有人誤交損友,輸掉一層樓嘅首期
...

因為標題、論點,係有關係

討論近墨者黑,亦同時近朱者赤,你哋一班朋友,見事主突然性格變,又突然可以因你哋勸說,就因為唔再搵C,所以唔再去賭,即係事主本身就係好易受人影響,但又唔見佢老公嘅長久慳家格,影響到佢,你哋一眾朋友冇去開賭,又影響唔到佢

所以,事主呢個個案其實好難只賴C,佢自身都有問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Anpanmama 發表於 24-5-30 20:05
其實你咁多規矩,不如你自己開個討論區自己做版主,將你唔鍾意嘅人踢走晒啦
by the way ...

support

這裏是“自由講場“,
樓主唔俾唔like的回覆,
應自己開討論區( eg.在 fb)
咁佢鐘意禁邊個都得,
删邊個都得,
得左

公爵府

chindy-chu 發表於 24-5-30 15:28
其實無論我話揸車,定還喺度大便,都會俾人針對

咁揸緊車就真係唔應該分心嘅!
嗱!我冇針對你㗎!
等你分享故仔

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

littledot 發表於 24-5-30 20:41